- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
- Buitenwiet test ’24 eindigt met een geweldig Oogstfeest!
- Willie Wietman snoeit zijn bijna bloeiende Sneeze planten
- Studie • IQ en cognitie niet beïnvloed door levenslang wiet roken
Paniek! Mijn wietplant is gestrest
Stress is voor niemand leuk, en zeker niet voor wietplanten. Toen de eerste kwekers jaren geleden begonnen te experimenteren met het binnen kweken van wiet, dachten ze echter nog wel eens dat een wietplant door de stress meer THC zou produceren. De waarheid is echter dat je stress bij wietplanten beter kunt proberen te voorkomen.
Wietplanten kunnen net als mensen, last hebben van stress. Het wordt veroorzaakt door een disbalans in de scheikundige processen in de plant. Maar wat de oorzaak van de stress ook is, het tast het functioneren van de plant aan. Wietplanten houden van een vrij constante en stabiele omgeving, die niet te veel verandert. Als je veranderingen in het leven van je wietplanten aan moet brengen, doe dat dan geleidelijk en voorkom dat je planten gaan ‘stressen’.
Veel voorkomende oorzaken van stress bij planten
Verkeerde pH waarde: de pH waarde geeft aan hoe zuur of basisch een vloeistof is. Om al hun voedingsstoffen op te kunnen nemen, moeten planten met hun wortels in een omgeving staan met de juiste pH-waarde. Een verkeerde pH-waarde zorgt ervoor dat de plant niet alle voedingsstoffen kan opnemen. Ze zal tekenen van voedingsstress, of in dit geval tekorten laten zien.
Het is dus belangrijk om de pH-waarde van je voedingswater en het medium goed in de gaten te houden. De juiste pH-waarde ligt tussen 5,8 en 6. Lees ook: Een pH-meter ijken? Zo doe je dat!, en Voorkom tekorten met de juiste pH-waarde, om te leren hoe je de pH waarde van je aarde meet.
Waterstress: te veel of te weinig water zorgt ervoor dat een plant haar blad laat hangen. Een plant die te veel water heeft, laat haar bladeren hierbij naar beneden krullen. De bladeren voelen dan nog stevig aan. Een plant met te weinig water laat haar bladeren slap naar beneden hangen, verwelkt en verdroogt uiteindelijk. Lees CNNBS Basics: wietplanten water geven en Wietplanten van onder water geven, voor tips over het geven van de juiste hoeveelheid water.
Voedingsstress: wanneer je een wietplant te veel voeding geeft, of juist te weinig, zul je ook snel tekenen van stress gaan zien. Dit wordt veroorzaakt door een verkeerde balans in mineralen die ervoor zorgt dat de plant niet goed kan functioneren. Voedingsstress uit zich vaak door verbrande of vergeelde puntjes op de bladeren, helemaal vergeelde bladeren of gestippelde bladeren. Ook kunnen bladeren afvallen. Het zal gepaard gaan met een achterblijvende groei. Lees ook CNNBS Basics: plantenvoeding voor wietplanten.
Lichtstress: wietplanten in de groei hebben elke dag, 18 uur licht, en 6 uur volledige duisternis nodig. Om de bloeifase te forceren verander je het lichtschema naar 12 uur licht, en 12 uur donker per dag. Het is belangrijk dat je de lichtperiode gedurende de hele cyclus op hetzelfde tijdstip start en eindigt. Ook moet het volledig donker zijn in de nachten van de plant. Wanneer het lichtregime veranderlijk is, of je de planten in hun nachten stoort met licht, kunnen ze hermafrodiet worden en mannelijke bloemen gaan produceren.
Verder kunnen wietplanten stress ondervinden door te veel licht of juist te weinig. Te veel lichtdruk kan ervoor zorgen dat de groei stagneert en dat toppen verbranden, of verbleken door het licht. Te weinig licht zorgt ervoor dat wietplanten te veel strekken, en je weinig opbrengst zult oogsten. Lees ook CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten, en Kies LED’s met de Watts per vierkante meter regel.
Stress door beschadiging: elke beschadiging aan de plant levert stress op. Meestal, als de plant verder gezond is, zal ze zich snel herstellen van een kleine beschadiging. Ondersteun je planten met een net of stokken, maar het is meestal niet helemaal te voorkomen dat er eens een tak of topje afbreekt.
Wortelstress: wortels zijn uitermate belangrijk, ze vormen de basis van een gezonde wietplant. Het is belangrijk dat de wortels zich in een juiste omgeving bevinden. Wortels kunnen beschadigt raken door licht, stokken in de grond (fysieke schade), door te veel aan voeding of door sommige bacteriën of schimmels. Er moet genoeg zuurstof, water en voedingsstoffen zijn rond de wortels. Het is ook belangrijk dat de temperatuur rond de wortels niet te laag wordt. Zet planten in de winter daarom bijvoorbeeld niet op een koude keldervloer, maar op een verhoging. Lees ook Het geheim van een geweldig wortelstelsel voor je wietplant.
Extreme omgeving: over het algemeen kun je als vuistregel aanhouden dat je jezelf ook aangenaam moet voelen in de kweekruimte van je wietplanten. Houdt het verschil tussen dag- en nachttemperaturen zo klein mogelijk. Als je het onaangenaam heet of koud hebt in je kweekruimte kun je ervan uitgaan dat je plant er waarschijnlijk net zo over denkt. Er moet een goede luchtcirculatie zijn en er moet ook genoeg aanvoer zijn van verse lucht. Ook de luchtvochtigheid mag niet te hoog of te laag worden. Extremen zorgen altijd voor een geremde, of zelfs stilstaande groei. Lees ook Optimaal wiet kweken met dampdrukdeficit (VPD).
(advertentie)