(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is volop in het nieuws: het rapport van de gemeenten over gereguleerde wietteelt, met de titel ‘Het failliet van het gedogen – op weg naar de cannabiswet‘. Gisteren las je al wat wij er van vinden, nu kan je reacties van cannabisorganisaties lezen – WeSmoke, VOC en Epicurus Foundation – en de tv-reportage over het plan in Nieuwsuur bekijken!

Wietteelt reguleren

bldMaandag werd het langverwachte rapport van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten gepresenteerd, met daarin een pleidooi voor een andere aanpak van het cannabisbeleid. Met name de productie van wiet moet eindelijk eens geregeld worden vinden de burgemeesters van 393 gemeenten. Daartoe willen ze met strenge vergunningen gaan experimenteren voor ‘brandschone’ ondernemers die mogen kweken en verkopen.

Het volledige rapport ‘Het failliet van het gedogen – op weg naar de cannabiswet’ vind je HIER.

Uiteraard regende het reacties op het plan. Vanuit de Haagse politiek klonk zoals verwacht een afwijzend geluid, er is immers een VVD’er aan de macht op Justitie en in de Tweede Kamer is helaas geen meerderheid voor een fatsoenlijke oplossing van het wietteelt vraagstuk. Zelf zijn we niet bijster positief, zoals je kan lezen in onze analyse ‘Wietplan gemeenten: mes in coffeeshops‘ van maandag. Verder is het interessant om te kijken wat de reacties zijn vanuit de cannabiswereld zelf.

Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod

‘Een klein stapje en dan nog op de verkeerde weg’

Het VOC (Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod) heeft met teleurstelling kennis genomen van het door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vandaag uitgebrachte advies inzake experimenten met wietteelt.

Na strenge screening zal een beperkt aantal ondernemers een vergunning krijgen, waardoor het aantal coffeeshops sterk zal dalen. Volgens commissievoorzitter Schneiders zou tot wel zestig procent van de huidige coffeeshops moeten sluiten. Onduidelijk is of de dan overblijvende coffeeshopondernemers zélf hun eigen voorraad moeten gaan telen of die moeten afnemen van een beperkt aantal vergunninghouders.

VOC_kaart_01_kleinEen nog belangrijker negatief aspect in dit advies is dat de circa 800.000 regelmatige dan wel incidentele cannabisgebruikers door het nog verder beperken van het aantal coffeeshops van hun tot op heden relatief gemakkelijk bereikbare plek van aankoop zullen worden beroofd. Ze worden dan voor een groot deel -als dit advies overheidsbeleid wordt- in feite gedwongen zich te wenden tot de straathandel. Toename van criminaliteit met de daaraan verbonden overlast zal het directe gevolg zijn.

Het advies is ook een forse stap terug vergeleken bij het door inmiddels zestig gemeenten, van Amsterdam tot Maastricht, onderschreven manifest Joint Regulation

De VNG lijkt in haar advies een stapje vooruit te zetten maar is daarmee wel op de verkeerde weg.
Het advies is ook een forse stap terug vergeleken bij het door inmiddels zestig gemeenten, van Amsterdam tot Maastricht, onderschreven manifest Joint Regulation, dat tot nu toe tevergeefs bij de landelijke overheid op regulering van de cannabisteelt heeft aangedrongen, juist vanwege de overlast.

Het VOC wijst bij deze nogmaals op het RIVM rapport dat in opdracht van toenmalig VWS minister Klink is uitgebracht. Daarin is een ranking opgenomen van de diverse soorten drugs naar schadelijkheid op medisch en maatschappelijk gebied. Daarin komt alcohol op de derde plaats, direct na crack en heroïne, terwijl cannabis pas op de elfde plaats komt.

Anders dan bij alcohol is niet gebruik van cannabis bron van misdaad, maar de teelt die door de overheid als crimineel wordt bestempeld. En tegenover de tienduizenden aan alcohol toegeschreven voortijdige sterfgevallen (en honderden comazuipertjes) staat het simpele feit dat nog nooit iemand aan het enkelvoudig gebruik van cannabis is overleden of zelfs maar in een ziekenhuis is terecht gekomen.

Epicurus Foundation

Stichting Epicurus Foundation is een initiatief van cannabisondernemers uit heel Nederland en wil een bijdrage leveren aan het maatschappelijke debat over de regulering van de cannabissector in de breedste zin.

Epicurus_FoundationEpicurus Foundation heeft met belangstelling kennis genomen van het voorstel van de VNG-commissie voor een geregelde cannabisketen. Wij zijn blij dat lokale bestuurders op een constructieve wijze werken aan een oplossing voor de achterdeurproblematiek. Het voorstel om via lokaal maatwerk verschillende experimenten voor geregelde wietteelt toe te staan, spreekt ons aan. Het sluit aan bij de maatschappelijke realiteit in Nederland. Recent onderzoek toont aan dat 70% van de Nederlandse bevolking voorstander van gecontroleerde wietteelt is. Het is niet meer uit te leggen dat wiet wel verkocht mag worden in de coffeeshop maar dat het niet mag worden aangevoerd en geproduceerd.

Om experimenten succesvol te laten verlopen moet er niet alleen over de consument en de sector worden gesproken, maar vooral ook mét de consument en sector

Bart Vollenberg, voorzitter Epicurus en coffeeshopondernemer: “De vinger wordt terecht op de zere plek gelegd, het huidige beleid is failliet. We moeten naar een normalisering van cannabis toe. De consument ziet het roken van een joint als het drinken van een biertje en de coffeeshopexploitant wil zijn zaak als een professionele en transparante zaak kunnen managen. Een gereguleerde transparante keten van zaadje tot joint sluit optimaal aan bij de acceptatie van coffeeshops in de Nederlandse samenleving.”

Wel plaatst hij enkele kritische noten bij de voorgestelde route. Vollenberg: “Om experimenten succesvol te laten verlopen moet er niet alleen over de consument en de sector worden gesproken, maar vooral ook mét de consument en sector. Er is veel kennis en expertise in Nederland over zaden, voeding, klimaatbeheersing, kassenbouw, kortom alles wat nodig is voor een verantwoorde en professionele wietindustrie.”

Ook kan de sector een belangrijke rol spelen in het bereiken van de gewenste kwaliteitsslag bij coffeeshops. Coffeeshopondernemers kennen de wensen en handelswijze van hun klanten goed. Om te voorkomen dat consumenten massaal hun heil op de illegale markt zoeken, moet het gereguleerde aanbod voldoende aansluiten bij de behoefte en leefwereld van verschillende groepen volwassen cannabisconsumenten.

Stichting WeSmoke

Nederlandse cannabis consument vraagt meer betrokkenheid

WeSmoke heeft kennis genomen van het voorstel van de VNG commissie voor een geregelde cannabisketen. We zijn verheugd dat lokale bestuurders de gezondheid van consumenten opnieuw als uitgangspunt nemen voor het toekomstige cannabisbeleid. Een aanzienlijk deel van de Nederlanders steekt regelmatig een jointje op of heeft op een andere manier een relatie met cannabis. Zij hebben recht om te weten wat de kwaliteit en de samenstelling van de cannabis is.

Wij zijn blij dat de commissie erkent dat daar nu onvoldoende zicht op is. Ook doet het huidige beleid onvoldoende recht aan de uiteenlopende kenmerken van consumenten, hun beweegredenen, koopgedrag en gebruikerspatronen. Bij het ontwikkelen van een consistent cannabisbeleid is het van groot belang de Nederlandse consument hier grondig bij te betrekken. De vraag en kennis van de reguliere cannabisconsument bepaalt nu al grotendeels het ‘geregelde’ aanbod, en de wijze waarop deze vormgegeven is.

Nederlanders moeten het recht hebben op het (onder voorwaarden) telen van maximaal vijf planten voor eigen consumptie

Wesmoke_weblogo

Stichting WeSmoke vindt het belangrijk dat er voldoende verkooppunten zijn, zodat consumenten hun heil niet meer hoeven zoeken op de illegale markt. In de coffeeshop kunnen consumenten goed worden geïnformeerd over de effecten en risico’s van cannabisconsumptie. Als consumentenbond leveren wij daar een actieve bijdrage aan. Cannabis wordt om uiteenlopende redenen geconsumeerd onder alle lagen van de bevolking. Om de gezondheid van medicinale en recreatieve cannabisconsumenten te waarborgen is het bovendien van belang dat zij openlijk hiervoor uit kunnen komen. Er moet een einde komen aan de stigmatisering van cannabisconsumenten die vooral in de afgelopen jaren onevenredig is toegenomen.

Voor WeSmoke valt consumptie van cannabis onder het recht op zelfbeschikking. Vanuit deze gedachte moeten Nederlanders recht hebben op het (onder voorwaarden) telen van maximaal vijf planten voor eigen consumptie. Daarom pleiten wij ervoor om voor deze zelfvoorzienende consument ook het eerste scenario, het vrijgeven van cannabis, op te nemen in de plannen. In dit rapport staat de visie op de reguliere cannabisconsument en de bestaande cannabiscultuur nog ver af van de werkelijkheid.

TV-reportage Nieuwuur over het wietplan van de Nederlandse gemeenten

De voorzitter van de gemeentelijke commissie die het rapport ‘Het failliet van het gedogen – op weg naar de cannabiswet’ opstelde, burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem, lichtte maandagavond in het tv-programma Nieuwsuur de plannen toe. Ook keek de rubriek naar de legale cannabisindustrie in de Verenigde Staten, waar ze Nederland links en rechts hebben ingehaald. En de geschiedenis van 40 jaar gedogen wordt ook nog eventjes handig samengevat.

Klik op onderstaand fragment en je komt op de website waar je de reportage kunt zien:

nu[openingsfoto: Ketta/Shutterstock]

 

(advertentie)