(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoewel sommige Nederlandse politiebobo’s ons anders willen doen geloven, kunnen we op basis van feiten stellen dat de legalisering van recreatieve wiet in Canada wél degelijk een succes is. Kijk anders maar eens naar de verkoopcijfers die Statistics Canada – zeg maar het CBS daarginds – bekend heeft gemaakt over één jaar legale funwiet.

Het eerste, veelbelovende jaar met legale wiet

Natuurlijk gaat een landelijke legalisering na zeventig jaar war on drugs gepaard met de nodige (opstart)moeilijkheden. Zo ook in Canada, waar op 17 oktober 2018 een historische stap werd gezet door in één klap recreatieve wiet legaal te maken voor alle 36 miljoen inwoners.

Er was sprake van te weinig aanbod in de eerste maanden en recent juist van overproductie. Aandelenkoersen van legale wietkwekers knalden eerst door het plafond om in de loop van 2019 flink af te koelen, met zelfs ontslagen in de cannabizz tot gevolg. Een deel van de consumenten gaat nog naar de huis- of straatdealer voor cannabis, maar 29% gaat nu al altijd naar een legale aanbieder.

Helemaal niet slecht als je nog maar een jaartje op weg bent en bijvoorbeeld de in Noord-Amerika razend populaire edibles pas eind van deze maand of begin 2020 in de cannabiswinkels te koop zijn.

24 dollar wiet verkocht per Canadees

Goed, keiharde (verkoop)cijfers dan maar, afkomstig van Statistics Canada zoals gezegd. Volgens dit rekenbureau kochten de volwassen Canadezen in het eerste jaar van legalisering voor 907.833.000 dollar aan wietproducten. Canadese dollars wel te verstaan en die staat op 68 eurocent, dus we praten hier over 617,4 miljoen euro!

En bedenk goed, dit is dus zonder het aandeel medicinale cannabis. Per hoofd van de Canadese bevolking betekent dit een jaarlijkse wietuitgave van 24 dollar ofwel 16,32 euro.

Statistics Canada ziet ook dat de online wietverkoop afneemt naarmate er meer ‘brick-and-mortar locations’ opengaan. Er is dus nog hoop voor de Nederlandse winkelstraten, gewoon even cannabis legaliseren! Het cijferbureau refereert ook nog even aan de tekorten aan wiet van eind 2019, toen de vraag groter was dan het winkelaanbod. Inmiddels is dat probleem zoals gezegd uit de wereld en kampen de wietkwekers eerder met overcapaciteit en daardoor gedreven bezuinigen op personeel en vierkante meters wietplanten…

LEES OOK:  Wietprijs in Canada daalt in één jaar met 30 à 40%

Regionale verschillen

Uiteraard is de consumptie niet overal even hoog in het tweede land op aarde dat zo verstandig is om wiet volledig uit het strafrecht te halen – na Uruguay dat op 1 januari 2014 al zover was.

‘Gedurende het jaar lijkt de vraag het hoogste in het dunbevolkte Yukon, waar de verkoop per hoofd van de bevolking met 103 dollar het hoogste was van alle provincies en territoria’, aldus Statistics Canada. Waarbij moet worden aangetekend dat men geen gegevens heeft van het territorium Nunavut. Dat ligt helemaal in het noorden van Canada en daar is niet één fysieke wietwinkel te vinden.

Na Yukon is de wietconsumptie het sterkste op Prince Edward Island – 97 dollar per persoon – en het laagste in British Columbia met slechts 10 dollar.

Er zijn nu 497 cannabiswinkels in Canada

Statistics Canada signaleert ook dat de toegang van Canadezen tot cannabiswinkels gedurende het (eerste) jaar toenam. Zo waren er in maart van dit jaar nog maar 217 wietwinkels, in juli waren het er al 407. De meeste daarvan (176 om precies te zijn) vind je in de provincie Alberta, gevolgd door British Columbia met 57 shops.

En omdat er nu eenmaal per definitie cijferneukers (met alle respect natuurlijk) werken bij een statistisch bureau, weten we nu ook hoever de Canadezen gemiddeld van een cannabisverkooppunt vandaan wonen. Bedenk daar wel even dat Canada het op een na grootste land ter wereld is in oppervlakte, na de Russische Federatie. Het is ongeveer 6.500 km van oost naar west en 4.600 km in noord-zuid richting van Amerikaanse grens tot ver boven de poolcirkel.

Niks internet, Canadezen kopen wiet in fysieke winkels

En dan nog leeft 19% van de inwoners in juli 2019 op minder dan 3 kilometer van een wietwinkel. Nog eens 45% is op de plaats van bestemming binnen 10 kilometer en 30% moet daarvoor maximaal 30 kilometer afleggen. Met andere woorden; bijna elke Canadees (94%) die dat wil is binnen afzienbare tijd in staat legaal cannabis te kopen!

Met meer winkels neemt de behoefte om online wiet te kopen sterk af. Blijkbaar wil de consument toch graag zien, voelen en ruiken en deskundig advies van een levend wezen. In oktober 2018 kocht nog 43,4% via internet, een jaar later is dat nog slechts 5,9%…

[openingsfoto: Castleski/Shutterstock]
(advertentie)