- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
1 jaar legalisering Canada • Bloedbad bij wietaandelen
Donderdag 17 oktober is het precies één jaar geleden dat Canada overging tot volledige legalisering van recreatieve wiet. En waar de geldbomen in eerste instantie nog tot in de wiethemel leken te groeien, zijn de beurskoersen van legale cannabisbedrijven de laatste maanden stevig ingekakt. ‘The party is over for cannabis companies’, schrijven Noord-Amerikaanse media al…
‘Marijuana Madness Turns Into a Cannabis Crash’
Vorige week duikelden sommige aandelen van legale, beursgenoteerde wietondernemingen met liefst 40 procent. Over de gehele linie was het een en al treurnis voor de cannabisbranche, wat volgens analisten te wijten is aan ‘een serie van teleurstellende kwartaalresultaten’ en ’toenemende twijfel aan de rooskleurige groeivooruitzichten van de industrie’.
Reden voor de vooraanstaande financiële krant The Wall Street Journal om de situatie samen te vatten onder de kop ‘Marijuana Madness Turns Into a Cannabis Crash‘. Zo ging afgelopen week de aangekondigde megafusie tussen twee grote Amerikaanse bedrijven – MedMen en PharmaCann – ter waarde van 682 miljoen dollar niet door. Vanwege de heersende malaise op de legale wietmarkt, volgens de kenners. Daar bovenop kwamen berichten van een Canadese wietproducent die zijn omzetvoorspelling voor volgend jaar introk en een andere wietteler die aankondigde dat men dringend op zoek is naar nieuwe investeerders…
Uitstel en tegenvallers
“De kapitaalmarkten zijn opgedroogd”, zegt CEO Brian Athaide van wietkweker Green Organic Dutchman Holdings Ltd. tegen The Wall Street Journal. Het bedrijf uit Toronto kondigde donderdag aan dat de financiering van twee nieuwe kwekerijen en verwerkingsfabrieken – waarvan eentje met een oppervlakte van liefst 400.000 vierkante meter – is vertraagd.
Ondertussen duikelde de beurskoers van Hexo Crop. – een wietteler uit het Canadese Quebec die in een joint venture samenwerkt met bierbrouwer Molson Coors Brewing Co. – afgelopen week met 38 procent. Een rechtstreeks gevolg van hun terugtrekking van de omzetverwachting van 400 miljoen dollar voor het fiscale jaar 2020. En hun uitspraak dat de verwachte omzet in dit fiscale jaar slechts 46,5 à 48,5 miljoen dollar zal bedragen. Tja, dat scheelt toch een nulletje zullen we maar zeggen… Volgens Hexo-baas Sébastien St-Louis is de tegenvaller te wijten aan ‘lagere verkopen en wietprijzen’.
Wietaandelen worden steeds minder waard
En dan die superfusie die niet doorgaat vanwege de donkere wolken die zich boven de legale cannabisbranche hebben verzameld. Vorige woensdag trok MedMen Enterprises Inc. uit Los Angeles, een van de grootste wietbedrijven in de VS, de stekker uit de voorgenomen fusie met het in Chicago gevestigde maar eveneens in half Amerika actieve PharmaCann LLC. De deal t.w.v. $682 miljoen zou volledig in aandelen worden voldaan.
Maar ook hier werden de ‘moeilijke marktomstandigheden’ als argument aangevoerd door MedMen. Dat wijst erop dat de Horizons Marijuana Life Sciences Index – die cannabisaandelen volgt – dit jaar bijna gehalveerd is. “Die underperformance heeft het steeds moeilijker gemaakt om efficiënt kapitaal te vergaren met de huidige tegenwind in de industrie”, aldus MedMen in een persverklaring over de mislukte overnamedeal.
Het feestje is voorbij in Canada
Zoals gezegd, staan de meeste cannabisaandelen genoteerd aan de beurs in Canada. Logisch, omdat dit land sinds precies 1 jaar een volledig gelegaliseerde wietmarkt kent. In tegenstelling tot de VS, waar nog steeds een federaal verbod geldt en recreatieve wiet nog slechts in 11 van de 50 staten legaal is. Daardoor is Canada ook uitgegroeid tot de leidende financiële markt voor de cannabisindustrie.
De wietsector in Canada wordt gedomineerd door 5 grote bedrijven, waarvan de totale marktwaarde ingezakt is van ongeveer $40 miljard in september 2018 (net voor de legalisering dus) naar grofweg 17 miljard dollar afgelopen vrijdag…