- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
103 jaar cel voor Johan van Laarhoven
ROLLING STONED TOP 50 #25 Oud-coffeeshophouder Johan van Laarhoven wordt in Thailand – waar hij al jaren met vrouw en jonge kinderen woont – opgepakt en beschuldigd van witwassen van drugsgeld. Geld dat hij met zijn 4 shops van The Grass Company in Brabant verdiende en waarover hij dus in Nederland gewoon belasting betaalde! Justitie in ons land speelt een twijfelachtige rol in de rechtszaak, wat niet verhindert dat hij in november tot liefst 103 jaar cel wordt veroordeeld, waarvan de 55-jarige Nederlander er minimaal 20 effectief moet uitzitten. Wij besteedden meermaals aandacht aan dit mensonterende schandaal.
Een week geleden werd de campagne ‘Justice for Johan’ gelanceerd, met als doel een eerlijk proces voor de in Thailand gevangen ex-coffeeshophouder Johan van Laarhoven. Van gerechtigheid komt voorlopig niets terecht; dinsdag kreeg de Brabander wegens witwassen van drugsgelden 103 jaar celstraf (20 jaar effectief). Van witwassen is volgens de verdediging geen sprake, omdat het geld is wat Johan met gedoogde coffeeshops heeft verdiend…
Witwassen drugsgeld
Vorig jaar juli werd Johan van Laarhoven samen met zijn vrouw Tukta gearresteerd in zijn Thaise woonplaats Pattaya, waar hij na zijn pensionering en de verkoop van zijn 4 The Grass Company coffeeshops woonde. Hij wordt ervan beschuldigd drugsgeld te hebben witgewassen, in totaal 20 miljoen euro. Dat geld is dus verdiend met de legale – want in Nederland gedoogde – verkoop van cannabis, maar dat gedogen wil er bij de Thaise rechtbank niet in. Zelfs een werkbezoek van Thaise ambtenaren aan Nederland, inclusief een rondleiding in een van Johans voormalige coffeeshops mocht niet baten. Maar het is ook en misschien wel vooral de twijfelachtige rol van de Nederlandse justitie die een rol speelt in deze zaak. Met een brief zette zij de Thaise autoriteiten namelijk op het spoor van de Brabander…
Rechtshulpverzoek Nederland
In dat ‘verzoek om informatie’ – dat te maken heeft met het grote onderzoek van justitie tegen The Grass Company dat al vanaf 2011 loopt – werd dus met geen woord over gedogen en coffeeshops gerept, maar wel van witwassen van drugsgeld. Direct na dit ‘rechtshulpverzoek’ van Nederland werd de oud-coffeeshopexploitant opgepakt. Inmiddels zit Johan van Laarhoven (55) al anderhalf jaar in een cel in Bangkok met vijftig andere gevangenen. Dinsdag kwam dan eindelijk de uitspraak in zijn rechtszaak, maar die is zoals te verwachten keihard. Voor 43 gevallen van witwassen van drugsgeld krijgt hij in totaal 103 jaar gevangenisstraf. Die straffen mag hij overigens tegelijkertijd uitzitten, maar dat betekent nog altijd dat hij effectief 20 jaar moet zitten. Zijn vrouw Tukta krijgt wegens medeplichtigheid 12 jaar celstraf.
“Een doodvonnis”
“Een doodvonnis”, noemt Johans broer Frans van Laarhoven de uitspraak tegenover Omroep Brabant. “Twintig jaar in een Thaise cel, dat overleef je niet. Dit is eigenlijk de doodstraf. We hebben onze vader lang geleden verloren, een broer is overleden, maar dit voelt net zo.”
Ook de Nederlandse advocaten van Johan van Laarhoven reageren geschokt. Tim Vis van Advocatenkantoor Spong zegt tegen het Brabant Dagblad: “Dit is vreselijk nieuws. Van Laarhoven werd door het dubieuze en rancuneuze handelen van het Nederlandse Openbaar Ministerie overgeleverd aan een rechter die niet voldoende in staat is gebleken het Nederlandse gedoogbeleid te beoordelen.”
Hoger beroep
Vanaf het begin heeft de verdediging ook gevraagd om de zaak in Nederland te behandelen. Johan van Laarhoven was graag bereid om duidelijkheid te verschaffen over zijn geld, waar volgens hem niets illegaals aan is omdat het uit de verkoop van gedoogde softdrugs komt in zijn vier coffeeshops. Maar de Nederlandse justitie zag geen reden om uitlevering te vragen, liever zien ze de Nederlander voorgoed wegkwijnen in de Thaise cel zo lijkt het. Wat dat betreft zullen ze op het ministerie van Justitie vandaag wel tevreden zijn…
Uiteraard leggen Johan, zijn familie en de advocaten zich niet neer bij de veroordeling. Broer Frans: “Johan heeft niet witgewassen. Hij krijgt nu twintig jaar cel voor iets wat hij niet gedaan heeft. Ik kan er met mijn verstand niet bij”, zegt hij op Omroep Brabant. Tevens kondigt hij hoger beroep aan. “Samen met de familie en advocaten intensiveren we de strijd, alleen weten we dat het steeds lastiger wordt.”
Justice for Johan-campagne
En trieste dag dus in de Nederlandse cannabisgeschiedenis. Allereerst natuurlijk voor Johan en zijn naasten. Maar ook omdat Nederland zich van zijn allerslechtste kant heeft laten zien in deze onverkwikkelijke zaak, justitie zou zich diep moeten schamen voor deze gang van zaken en de hondse behandeling van een staatsburger. Steun daarom de campagne ‘Justice for Johan’ die vorige week gelanceerd is. Nu de bizarre uitspraak er ligt is daar des te meer reden voor!
(advertentie)