(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Volgende week dient het hoger beroep in de rechtszaak van Mambo Social Club uit Hasselt. Het wordt erop of eronder voor de cannabiskweekvereniging. MSC-lid Pauke vraagt zich af of het verbod op een plantje nog wel van deze tijd is. En waarom hun puur-natuur en niet-commerciële manier van wiet kweken eigenlijk niét zou mogen in België anno 2015?

Rechtszaak Mambo Social Club

Hoe bestaat het dat een plantje (!) al zo lang verboden wordt door de overheid?

Hoe bestaat het dat een plantje (!) al zo lang verboden wordt door de overheid? [foto: Jonathan Tichon / Shutterstock.com]

Ik heb vandaag mijn crisisschoenen  aangetrokken en deze ga ik dragen tot en met de behandeling van de rechtszaak in beroep tegen de Mambo Social Club van 19 november. Het is een hoopvol afwachten, want van criminele activiteiten is in dit geval geen sprake. Verder hoopvol omdat een veroordeling voor eigen gebruik niet enkel bizar zou zijn, die uitspraak had binnen de zes maanden uitgesproken moeten zijn. De andere mogelijkheid is dat er een veroordeling voor het verkopen van verdovende middelen uitgesproken wordt. Maar dat zou zowel juridisch als filosofisch niet correct zijn.

Liefhebbers van cannabis

Kunnen we in het geval van de Mambo Social Club eigenlijk wel spreken van een misdaad? De MSC staat ervoor om liefhebbers van cannabis een eerlijk product, vrij van tegennatuurlijke bemesting en andere rommel aan te bieden. Dit tegen een prijs die maakt dat de vereniging geen winst beoogt, maar een eerlijke vergoeding voor de kwekers. Deze werkwijze wordt getoetst aan de ministeriële richtlijn uit 2005 die stelt dat aan het bezit van een plant de laagste vervolgprioriteit dient gehanteerd te worden. Niemand zal tegenspreken dat dit hele proces de maatschappij opzadelt met een kostenplaatje dat makkelijk vermijdbaar was.

Het zou terug naar af betekenen voor het hele cannabisbeleid in België en houdt in dat de leden weer volledig aangewezen zijn op het illegale circuit of op eigen kweek, hetgeen niet altijd mogelijk is

Nu zijn er twee mogelijkheden: de MSC wordt vrijgesproken van verdere vervolging, met als gevolg dat de vereniging zijn goede werk kan verderzetten. Of de veroordeling wordt bevestigd, waardoor de werking van de club mogelijk onhoudbaar wordt. Dit laatste zou terug naar af betekenen voor het hele cannabisbeleid in België en houdt in dat de leden weer volledig aangewezen zijn op het illegale circuit of op eigen kweek, hetgeen niet altijd mogelijk is. Vooruit lopen op de feiten heeft doorgaans geen zin, maar mocht er een vrijspraak komen, zou dat wel eens een nieuwe correcte stap in de goede richting kunnen betekenen. Zoals de bevriende leden van Trekt Uw Plant (Antwerpen) al enkele jaren een goede werking ondervinden dankzij een tweede vrijspraak voor bezieler Joep Oomen.

Verbod op een plantje

shutterstock_294564809

[illustratie: naum/Shutterstock]

Maar waar gaat het toch maar allemaal over? Samengevat voor de leek: er is ooit iemand op het gekke idee gekomen om een plantje te verbieden (echt waar!). Een plant waarbij de gebruiker al eeuwen lang aangeeft dat bij consumptie allerlei heilzame werkingen optreden. Van pijnstillend tot inspiratie, tot een positieve invloed op het denken in het algemeen. Mocht het zijn dat er een intelligente kracht aan de schepping te pas kwam, zit het wezen hierachter ongetwijfeld met de handen in het haar. Om het verbod op dit plantje in stand te houden, hebben de voorstanders decennialang studies besteld die zich enkel op de mogelijke nadelen moesten richten. De haast oneindige voordelen werden en worden nog steeds doelbewust achtergehouden. Gelukkig zijn er de laatste jaren heel wat voordelen gepubliceerd. Kijk maar naar de vele studies die aangeven dat cannabis bepaalde kankercellen neutraliseert. Dankzij cannabis kunnen onnoemelijk veel ms-patiënten weer op een min of meer normale manier gebruik maken van armen en benen. In Amerika lijkt de legaliseringsgolf helemaal op gang gekomen.

Vanaf nul opnieuw beginnen

Wanneer men tot inzicht komt is moeilijk te zeggen. Wat we nu meemaken is enerzijds angst die voortkomt uit onwetendheid en anderzijds angst omdat politici geen beslissingen durven nemen die hun mogelijk stemmen kunnen kosten. “Want,” zo zeggen politici altijd, “in ons land is het de bevolking die bepaalt wat er gebeurt. In die context stel ik voor een volledige reset van het justitiesysteem door te voeren. Vanaf nul beginnen brainstormen met als centrale vraag  Wat is rechtvaardig? Indien dit correct gebeurt, worden we de dag nadien wakker in een samenleving die er helemaal anders uitziet dan vandaag. Wie weet is vrijheid vanaf dat ogenblik al iets minder een illusie.

Uitspraak op 19 november!

Pauke

[openingsfoto: Wollertz/Shutterstock]
(advertentie)