- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Indianen verbranden eigen (legale) wiet
Het was groot nieuws enige tijd geleden: de Santee Sioux indianen in South Dakota zouden op oudjaarsdag het allereerste wietresort op aarde openen. Maar dat feest gaat voorlopig niet door. Uit angst voor een federale inval hebben ze besloten zelf hun eerste wietaanplant te vernietigen!
Wietresort
RollingStoned schreef er op 1 oktober nog een mooi stukje over, het plan van de indianenstam om geld te gaan verdienen met een soort pretpark voor volwassenen, met cannabisverkoop als money maker. Zie ons bericht ‘Indianen South Dakota openen wietresort’. Kort gezegd wilden ze dat gaan doen omdat tribal land – indianenreservaten dus – onder dezelfde regels valt als de staten in Amerika en als daar ergens wiet legaal is – en dat is het inmiddels in Colorado, Alaska, Oregon, Washington state en de hoofdstad Washington D.C. – dan mogen de native Americans het dus ook. Zo luidde tenminste de richtlijn van het ministerie van Justitie vorig jaar.
Inval federale overheid
Maar de harde werkelijkheid is toch iets anders. Er zijn al meerdere invallen geweest van de landelijke autoriteiten op wietplantages van indianen (ook op dispensaries en kwekerijen in de staten trouwens), simpelweg omdat op federaal niveau cannabis nog steeds verboden is. En omdat wiet nog steeds op Schedule I van de drugswet staat hebben FBI en DEA bijvoorbeeld altijd de mogelijkheid en zelfs het recht om een ‘legale’ wietbusiness te overvallen, ook als de betreffende staat cannabis gelegaliseerd heeft.De president van de Santee Sioux is Anthony Reider en hij heeft naar eigen zeggen drie weken lang gediscussieerd met de overheid over de wietresort plannen op het indianenland. Hij vloog er zelfs voor naar de hoofdstad om met justitie te onderhandelen. Maar hoewel er niet direct met een inval is gedreigd, durft Reider het uiteindelijk toch niet aan. Justitie komt namelijk in actie als er signalen vanuit de staten komen en de garantie dat die signalen er niet zouden komen vanuit South Dakota konden de Santee Sioux nergens krijgen (omdat de federale wet nu eenmaal cannabis verbiedt).
Verkoop aan niet-indianen
Maar er zijn ook twee specifieke probleempunten voor het wietresort. Zo is er de grote vraag of de native Americans wiet mogen verkopen aan niet-stamleden. Gewone Amerikanen dus, die uiteindelijk voor de 2 miljoen dollar inkomsten per maand zouden moeten zorgen. En volgens Reider is er ook onduidelijkheid ontstaan over de herkomst van de wietzaden die de stam gebruikt. De angst voor een inval en de onduidelijkheden over wat nou wel en niet mag in de reservaten leidden afgelopen vrijdag tot de beslissing om de wietplantage te vernietigen. Zaterdag ging de fik erin en werden alle wietplanten verbrand!
Uitstel, geen afstel
Reider zegt dat de Santee Sioux wilden voorkomen dat hun kweekapparatuur beschadigd zou worden bij een inval en dat ze ook hun goede wil wilden demonstreren. De gesprekken met de autoriteiten gaan namelijk verder. “Wij voelden gewoon dat dit het beste besluit was, zodat we met een schone lei op zoek kunnen gaan naar antwoorden over hoe nu verder en waarbij beide kanten zich comfortabel voelen.”