(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Opvallend Amerikaans onderzoek naar risicovol gedrag onder 5 miljoen inwoners. In staten waar medicinale cannabis is gelegaliseerd in de periode 1990 – 2012 blijkt het aantal mensen dat gevaar loopt op obesitas met 2 tot 6% gedaald. Dat komt omdat jongeren liever wiet dan calorierijke alcoholhoudende drankjes consumeren, en oudere mensen door medicinale cannabis fitter worden!

Gevaar voor gezondheid

shutterstock_69833737

Fout jongen! Je kan beter eens een joint opsteken 😉 [foto: melis/Shutterstock]

Amerika en ook veel andere westerse landen kampen met een heuse obesitas epidemie. We worden steeds dikker dus, met alle kwalijke gevolgen voor de gezondheid en kosten van de zorg van dien. Maar legale cannabis kan deze verontrustende trend dus keren, zo stelden wetenschappers van San Diego State University en Cornell University vast! Hun onderzoek ‘The Effect of Medical Marijuana Laws on Body Weight‘ is op 25 november gepubliceerd in het vakblad Health Economics.

Minder obesitas en betere BMI

Vaak denken mensen dat cannabis juist leidt tot de inname van meer zoetigheid, snacks en andere lekkernijen maar dat wordt nu dus gelogenstraft door keiharde cijfers. De onderzoekers keken naar de data van 20 jaar onderzoek – de zogeheten Behavioral Risk Factor Surveillance Survey – van liefst 5 miljoen mensen. En ze ontdekten dat het juist de legalisering van marihuana is die voor betere cijfers zorgt!

Wanneer een staat (medicinale) cannabis legaal maakt levert dat “een 2 tot 6 procent vermindering op van de waarschijnlijkheid van obesitas” concluderen de onderzoekers. En op de langere termijn zou dit effect nog groter kunnen zijn. Het levert nu al sowieso een kostenbesparing op van obesitas gerelateerde gezondheidskosten van 58 tot 115 dollar per jaar per persoon, zo becijferden de wetenschappers.

Oudere volwassenen: fitter

shutterstock_183363575

Cannabis, wat is het toch een waanzinnige uitvinding! [foto: Zuzuan/Shutterstock]

Minder obesitas en een betere BMI (body mass index) dus in legale wietstaten. Maar hoe komt dat nou? Voor oudere volwassenen geldt dat “medicinale cannabiswetten geassocieerd kunnen worden met een stijging van het fysieke welzijn en frequenter sporten”. Vaak krijgen ze namelijk mediwiet voorgeschreven wanneer ze last hebben van chronische pijn, 1 van de aandoeningen waartegen cannabis het meest effectief is zoals we weten. Oudere patiënten lijden daar relatief nog vaker aan. Dus als medicinale wiet de pijn vermindert stelt het deze mensen in staat om meer actief bezig te zijn, en daardoor ook meer calorieën te verbranden.

Jongere volwassenen: minder drinken

Voor mensen tussen de 18 en 24 geldt een andere redenering volgens de onderzoekers. “Onze bevindingen laten zien dat de invoering van legale (medicinale) cannabis verband houdt met een vermindering van 3,1 procent in de waarschijnlijkheid van alcoholconsumptie en een daling van 4,8% wat betreft de kans op comazuipen”, aldus de wetenschappers. Ze droppen dan ook de stelling dat de verkrijgbaarheid van mediwiet zou kunnen leiden tot jongvolwassenen die “wisselen van alcoholhoudende en erg calorierijke drankjes naar een weinig calorieën bevattende ‘high’, die resulteert in een lager lichaamsgewicht en de waarschijnlijkheid van obesitas.”

[openingsfoto: jesadaphorn/Shutterstock]

 

(advertentie)