(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wiet kweken is een fijne hobby. Onder andere omdat er zoveel te experimenteren valt in de kweekruimte. Sowieso kun je bijna alle benodigde kweekspullen en zelfs je hele kweekruimte doe-het-zelven als je zou willen. Maar voor bijna alles is er ook een goedkope huis, tuin en keukenoplossing. Hacken in de kweekruimte dus, doe er je voordeel mee!

Een thuiskweker is per definitie al een doe-het-zelver. Je kunt dus wel nagaan dat er een hoop wordt geëxperimenteerd onder hobbyisten. Van opbrengstverhogende experimenten tot goedkope alternatieven en doe-het-zelf oplossingen. Hier volgen in willekeurige volg-orde 10 zogeheten hacks voor thuiskwekers, doe er je voordeel mee!

1. Bud swelling

Hobbykwekers proberen altijd om zoveel mogelijk te oogsten. Als het moet schromen ze er ook niet voor om daar experimentele technieken voor te gebruiken. Bud swelling is zo’n experimentele hack. Door in de derde week van de bloeifase een piepklein plukje van iedere top te knippen, en dat vervolgens iedere twee weken te herhalen, zouden toppen dikker en compacter worden. Dokter Groen probeerde het zelf uit en merkte enig verschil. Zelf ook proberen? Hier lees je hoe je je toppen hackt met bud swelling.

2. Low Stress Training met knijpers

Met Low Stress Training kun je de structuur van wietplanten naar je hand zetten. Door takken in de gewenste richting te buigen krijg je een breder groeiende plant met meer toppen. Omdat je de planten niet snoeit of knakt zoals bij het toppen en supercroppen levert het voor de planten geen stress op en is er dus ook geen hersteltijd nodig. Je kunt takken omlaag binden met draad of touw maar deze hack met ouderwetse houten knijpers is wel zo makkelijk en werkt razendsnel. In de video hierboven zie je hoe je te werk gaat.

3. Kijk, wortels!

Inschatten wanneer zaailingen aan een nieuw potje toe zijn is altijd lastig, behalve als je deze hack toepast. Zaai je wietzaden voortaan gewoon in een transparant bekertje en bedek die met een lichtdicht tweede bekertje voor een tussentijds kijkje op de wortels. Niet vergeten om eerst een paar gaten in de bekers te maken voor de afwatering!

4. Kweken met spaarlampen

Binnenshuis wiet kweken gaat alleen wanneer je daar lampen boven ophangt. De zon schijnt binnen immers niet. Maar daar heb je dan ook weer niet per se speciale HPS of led kweeklampen voor nodig. Met spaarlampen gaat het net zo goed. Hoe je ze moet gebruiken en welke je het beste kunt kiezen lees je hier. Op naar de Gamma!

5. Fan van computers

Computerfans zijn ideale ventilators om wietplanten in kleine kweekkasten van een lekker briesje te voorzien. Ze gaan superlang mee want ze zijn gemaakt om altijd aan te staan en draaien ook nog eens fluisterstil. Voor zaailingen zijn ze ook ideaal. In de video hierboven zie je hoe je die oude computerfan nieuw leven inblaast in je kweekruimte.

6. Ontkiemen met koffiefilters

Wietzaden ontkiemen, het gaat nog weleens mis en dat hoeft helemaal niet. In plaats van veel te natte watten of rechtstreeks in de aarde waar je ze niet kunt zien, gebruik je gewoon een paar ongebleekte koffiefilters en een plastic gripzak. De koffiefilters nemen precies genoeg water op en omdat je de gripzak bij deze hack verticaal hangt, groeien de wortels recht naar beneden. Ontkiemen lukt met deze hack altijd, zo doe je het.

7. Groene foto’s in paars licht

Vind je het ook zo irritant wanneer al je foto’s vertekend worden door het paarse licht van je LED kweeklamp? Daar zijn dure camera-filters één oplossing voor, maar je kunt ook gewoon de witbalans van je camera aanpassen. De meeste camera’s hebben die mogelijkheid, dus wellicht ook die van jou. Heb je een iPhone dan kun je de witbalans aanpassen met een van de vele fotografie-apps uit de Apple store.

Op je camera werkt het als volgt: zoek de witbalans-instellingen en selecteer ‘witbalans handmatig instellen’ of iets dergelijks. Houd nu een wit vel papier onder je led kweeklamp, ongeveer op de plaats waar je wietplanten staan. Neem een foto waarin alleen het wit van het papier te zien is en druk op de knop van je camera om deze foto te gebruiken om een nieuwe handmatige witbalans mee in te stellen.

8. Fuck! I Missed

Door wietplanten te toppen verdubbel je het aantal toppen. Maar door ze te fimmen krijg je zelfs meer dan twee nieuwe toppen per tak die je fimt. Het werkt hetzelfde als toppen, alleen in plaats van het hele groeitopje, laat je een derde deel staan. Hier lees je hoe het verder in zijn werk gaat.

9. Kweek nuttige bacteriën

Nuttige bacteriën in de aarde zijn als een gezond spijsverteringsstelsel voor de biologisch gekweekte wietplant. Ze helpen organisch materiaal afbreken in opneembare meststoffen en beschermen tegen andere schadelijke bacteriën. Nu kun je natuurlijk meteen naar de winkel rennen en een pot met nuttige bacteriën kopen, maar in een dag of 10 kweek je ze gewoon zelf. Hoe? Dat lees je hier.

10. Wietplanten stekken met Aloë Vera

Wietplanten kun je gemakkelijk stekken met behulp van het sap van een Aloë Vera plantje. Handig, want een Aloë Vera plantje koop je al voor een paar euro en staat nog leuk op de vensterbank ook. Hoe je wietstekjes met Aloë Vera laat wortelen zie je in de video – inclusief bonustip over het maken van een propagator van een gripzak.

(advertentie)