- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
De 10 kromste regels van het gedoogbeleid
Voor de verkiezingen en de langslepende kabinetsformatie, heeft de tweede kamer een wietwet aangenomen. Of de nieuwe wet er ook komt is nog niet zeker. Wat wel zeker is, is dat er een hoop moet veranderen op wietgebied. Te beginnen met deze 10 allerkromste gedoogregels!
Iedereen lijkt het er inmiddels wel over eens te zijn dat het ooit zo vooruitstrevende Nederlandse gedoogbeleid, zijn uiterste houdbaarheidsdatum allang voorbij is. De nieuwe wietwet, die in februari door een nipte meerderheid in de tweede kamer werd aangenomen, moet na de kabinetsformatie nog door de eerste kamer worden aangenomen. Laten we hopen dat dat ook echt gebeurt, want er is een heleboel krom aan het verouderde gedoogbeleid. Lees maar mee.
10. Wietolie en concentraten zijn harddrugs
Niet van verbazing van je stoel vallen, maar de twee meest heilzame cannabisproducten worden volgens de wet aangemerkt als harddrugs, tenzij het concentraat ook nog wat plantendeeltjes bevat. Hoe krom is het dat een volstrekt veilig en heilzaam volksmedicijn als wietolie, dat dagelijks door duizenden mensen wordt gebruikt tegen een keur aan ziektes en lichamelijke ongemakken, op opiumlijst I staat? Naast heroïne en crack om maar eens wat te noemen.
Cannabisconcentraten zijn dan misschien niet voor iedereen per se een medicijn, maar zeker ook niet schadelijker dan gewone wiet of hasj. Concentraten bevatten geen plantmateriaal wat kan verbranden, waardoor er geen schadelijke rook vrijkomt als je het gebruikt. Gek genoeg mogen coffeeshops concentraten met zulke schadelijke plantendeeltjes juist wél verkopen. Dan is het volgens de staat namelijk hasj en geen concentraat.
Concentraten en wietolie zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse cannabis-scene. Duizenden patiënten hebben baat bij wietolie en concentraten zijn nu eenmaal het lekkerste en gezondste wietproduct. Overheid, doe hier snel iets aan!
9. Artsen leren nauwelijks over medicinale cannabis
Oké, het is geen regel van het gedoogbeleid, maar een gedegen basiskennis over het endocannabinoïde-systeem horen artsen anno 2017 natuurlijk wel te hebben. Toch is dat geen verplichte kost op de artsenopleiding. En dat is dus ontzettend krom, vooral als je bedenkt dat Nederland al sinds 2003 een medicinaal cannabisprogramma onder leiding van het Bureau Medicinale Cannabis heeft. Artsen mogen dus wel cannabis voorschrijven, maar leren in hun opleiding nauwelijks iets over de werking ervan.
8. Het monopolie van Bedrocan
Coffeeshops moeten hun cannabis illegaal en op de zwarte markt kopen, hobbykwekers en patiënten die voor eigen gebruik wat wiet kweken worden soms zonder pardon uit hun huizen gezet. Politie voert een klopjacht op kwekers die voor gedoogde coffeeshops telen, maar ondertussen kweekt en exporteert Bedrocan er lustig op los. Als enige kweker heeft Bedrocan toestemming van de overheid en kweekt ze in opdracht van Bureau Medicinale Cannabis.
Patiënten die cannabis op recept van hun arts voorgeschreven krijgen, kunnen legaal alleen de wiet van Bedrocan kopen. Die wiet is door het monopolie echter schreeuwend duur en wordt door het bedrijf ook nog eens gemalen en bestraald met gammastraling. Overheid, doe in de nieuwe wietwet aub snel iets aan de monopoliepositie van Bedrocan. De wiet voldoet in veel gevallen niet en waarom mag één enkel nota bene commercieel bedrijf wel wiet kweken terwijl de rest van Nederland dit niet mag?
Nog steeds roepen politieke tegenstanders van gereguleerde of gelegaliseerde wietteelt dat reguleren geen zin heeft omdat 80 procent van de illegaal geteelde wiet toch naar het buitenland wordt geëxporteerd. Of dit daadwerkelijk zo is, is helemaal niet zeker want het betreft een schatting zonder ook maar één flintertje bewijs. Wat wel zeker waar is, is dat Bedrocan er zelf lustig op los exporteert. De export naar Duitsland wordt de komende jaren liefst 700 kilo per jaar en ook landen als Italië en Tsjechië nemen hun medicinale wiet bij Bedrocan af. Naar Canada exporteert Bedrocan niet, daar produceren ze gewoon cannabis op locatie (onder licentie).
7. De wietpas
Veel Belgen zullen er last van hebben. De wietpas is op zichzelf natuurlijk al heel krom, aangezien het niet-Nederlanders discrimineert. Het ingezetenen criterium, zoals de regel officieel heet, stelt namelijk dat niet-Nederlanders geen cannabis mogen kopen in coffeeshops. Maar het kan nóg krommer want de wietpas wordt totaal willekeurig en afhankelijk van in welke gemeente je je bevindt, wel of niet gehandhaafd. Nieuw kabinet doe er wat aan! Het ingezetenen criterium discrimineert, is totaal willekeurig en daarom zo krom als een hoepel.
6. 500 gram handelsvoorraad
Een van de regels van het gedoogbeleid, stelt dat coffeeshops maar 500 gram wiet of hasj in de winkel mogen hebben. Natuurlijk, je moet ergens een grens trekken, maar het wordt wel heel krom als je je bedenkt dat het beleid er zelf voor gezorgd heeft dat die 500 gram voor de meeste coffeeshops onvoldoende is geworden.
In 1999 waren er nog 846 coffeeshops in Nederland, maar met name door het afstandscriterium (zie punt 4) is dat aantal inmiddels gedaald naar ongeveer nog maar 580 coffeeshops. Het aantal mensen dat om recreatieve of medicinale reden cannabis gebruikt is ondertussen echter alleen maar gestegen dus je kunt je wel voorstellen dat 500 gram in de meeste coffeeshops een lachertje is. Coffeeshophouders houden daarom noodgedwongen elders een voorraad aan die stash genoemd wordt. Vanuit de stash wordt er meerdere malen per dag wiet naar de coffeeshop gebracht. Uiteraard met het risico op een beroving door wietdieven of de politie. Superkrom dus deze 500 grams regel!
5. De growshopwet
De growshopwet is een van de laatste erfenissen van ex justitie-fossiel Opstelten. Hij stelt dat iedereen die meewerkt aan de grootschalige wietteelt, daardoor ook strafbaar is. Ook al kweek je dus zelf geen wiet, als je een loods aan een kweker verhuurt of er een inricht als kweekruimte, dan ben je volgens de growshopwet strafbaar.
Het kromme is alleen dat je bij ieder tuincentrum, zonder problemen grote hoeveelheden kweekspullen kunt kopen. Ook de Gamma of de Praxis zijn volgens deze regel strafbaar als ze het nalaten om aan hun grootste klanten te vragen waar die pallet aarde voor gebruikt gaat worden. Omgekeerd kun je met de in kweekwinkels verkochte spullen natuurlijk ook gewoon tomaten kweken.
Toen de growshopwet net van kracht ging, dacht de politie dat ze daarmee wel even iedere growshop kon sluiten, maar die vlieger ging gelukkig niet op. De growshopwet gaat alleen en uitsluitend over grootschalige wietteelt, dus growshops mogen kleine hobbykwekers gelukkig nog gewoon bedienen. Dat bleek toen growshop Plantarium een rechtszaak won nadat zijn advocaat aanvoerde dat deze winkel puur en alleen hobbymatige kwekers bedient.
4. Het afstandscriterium
Helemaal tenenkrommend is het afstandscriterium. Deze regel zorgde er eigenhandig voor dat Nederland van 846 naar ongeveer 580 coffeeshops ging, wat op zichzelf al voor extra problemen in cannabisland zorgde. Het wordt echter nog veel krommer als je hoort wat het afstandscriterium precies is.
Het afstandscriterium stelt dat er geen coffeeshops mogen liggen binnen een straal van 250 meter afstand tot een schoolgebouw. Belachelijk krom natuurlijk, want onder de 18 mág je niet eens in een coffeeshop. En reken maar dat coffeeshophouders niet stiekem jongeren toelaten hoor, want je shop wordt oh zo snel gesloten als er een minderjarige aanwezig is. Alsof de jeugd in Amsterdam – waar onlangs zelfs de allereerste Amsterdamse coffeeshop Mello Yellow door het afstandscriterium gesloten werd – nu nooit meer een coffeeshop zal zien?
3. Vijf wietplanten worden gedoogd, maar niet heus
En dan de gedoogregel der gedoogregels: de vijf wietplanten regel waardoor ieder weldenkend mens zou denken dat je vijf wietplanten mag kweken. Helaas betekent gedogen in Nederland eigenlijk dat je helemaal niets mag, als je een beetje pech hebt. De gedoogregel is ten eerste aan een heleboel voorwaarden gebonden, maar ook al voldoe je daaraan, dan nog kun je genadeloos gestraft worden als je vijf wietplanten kweekt, zoals Hans Kamperman onlangs overkwam.
Hoe krom is het precies? Wel, gedogen houdt in de praktijk in dat als je tot vijf wietplanten buiten, en met minder dan twee hulpmiddelen (lamp, voeding, professionele aarde, et cetera) wiet kweekt, dat je dan mogelijk niet gestraft wordt, mits – jawel – je afstand van je wietplanten doet. Wat heb je dan? Juist, niets. Of ja, mogelijk geen straf. Je huurhuis kan je wel uitgezet worden, ondanks dat je je netjes aan de kromme vijf-wietplanten regel houdt dus.
2. Overheid verdient aan wietgeld
Demissionair minister president Rutte mag wiet dan wel troep vinden, de staat verdient toch lekker aan onze cannabisconsumptie. Zo’n 400 miljoen euro in 2008 en dat is best krom voor een overheid die cannabisgebruikers consequent in de kou laat staan. Zouden ze voor al dat belastinggeld niet de kwaliteit van de cannabisproducten eens moeten controleren?
Eigenaren van coffeeshops worden door de fiscus automatisch in het hoogste belastingtarief ingedeeld. En bij het vaststellen van de aanslag gaan ze er ook maar meteen vanuit dat cannabis minstens een keer over de kop gaat. In Amsterdam hanteert de belastingdienst vanwege de toeristen zelfs winstmarges van 150 tot 180 procent! Overheid, doe eens iets terug voor al dat geld!
1. Coffeeshops moeten illegaal inkopen
Tja, het allerkromste van het Nederlandse wietbeleid is natuurlijk nog het feit dat dezelfde overheid die coffeeshops vergunningen verleent om wiet en hasj te mogen verkopen, tegelijkertijd de politie de opdracht geeft om kwekers op te speuren en te vervolgen. Het is hetzelfde als melk verkopen maar koeien verbieden, zo krom als een hoepel dus!
Coffeeshops worden door het kweekverbod gedwongen om wiet illegaal in te kopen en lopen daardoor dus automatisch kans op strafvervolging. Omdat wiet illegaal geteeld moet worden is er geen controle op de kwaliteit en bevat het in veel gevallen dan ook schadelijke bestrijdingsmiddelen. Het teeltverbod zorgt verder voor een onnodig hoge prijs in de coffeeshop. Omdat kleine kwekers niet meer durven, blijven automatisch de grote boze criminele organisaties over die de overheid met haar kromme beleid dus eigenlijk zelf creëert, …en maar oh zo graag demoniseert.