- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
10 Voordelen van schoner water voor wietplanten
Hoewel de waterkwaliteit in de lage landen doorgaans erg goed is, heeft het filteren van kraanwater toch zijn voordelen voor wietplanten. Ongefilterd kraanwater bevat namelijk nog altijd chloor en andere toevoegingen die onder meer de EC-waarde ervan beïnvloeden. Tien rederen om je kraanwater te filteren voor wietplanten coming up.
Het is waar, wietplanten groeien ook met gewoon kraan- of regenwater. Maar het kan beter, door je kraanwater voor gebruik eerst te filteren met een omgekeerd osmose systeem. Die filtert chloor en andere ongewenste toevoegingen eruit, waardoor je met een juiste EC-waarde begint. Dit zijn de voordelen van zo’n omgekeerd osmose systeem.
1. Meer voeding!
Wietplanten kunnen – afhankelijk van de soort en de levensfase – voedingswater met een EC waarde van ongeveer 1.4 to 2.2 verdragen. Wanneer kraanwater echter al een EC waarde heeft van bijvoorbeeld 1.0, dan kun je dus nog maar 0.4 tot 1.2 aan voeding toevoegen om tot de max te komen. Indien je echter start met een EC van maar 0.1 of zelfs 0.0, dan kun je dus veel meer voeding toevoegen.
2. Gezondere wortels
Een omgekeerd osmose apparaat verlaagt de EC-waarde door de zouten die we niet in ons water willen hebben eruit te filteren. Hierdoor voorkom je de vorming van kalkaanslag op de wortels. Die blijven daardoor gezonder en kunnen de aangeboden voeding optimaal opnemen.
3. Een beter bodemleven
We weten dat aarde waardevolle micro-organismen bevat, die onder meer de wortels van planten beschermen tegen andere schadelijke schimmels en bacteriën. Echter, als we onze planten water geven waar chloor in zit, worden deze micro-organismen gedood. Chloor zorgt tevens voor verbranding van de fijne opnamewortels.
4. Een stabiele pH-waarde
Door een omgekeerd osmose systeem te gebruiken om de EC-waarde van water te verlagen, blijft ook de pH-waarde of zuurtegraad van het water stabiel. Water dat het omgekeerd osmose proces heeft doorlopen heeft een pH-waarde van rond de 6.5 en schommelt aanzienlijk minder.
5. Tegen nutrient lockout
Water met een hoge EC-waarde kan grote hoeveelheden hard water mineralen bevatten, zoals calcium en magnesium. Hoge doseringen van deze mineralen, in combinatie met mineralen die in de voeding zitten en worden toegevoegd, kunnen ervoor zorgen dat de wortels verzadigd raken en geen voeding meer op kunnen nemen.
6. Voor nuttige micro-organismen
Het gebruik van speciale micro-organismen die we zelf willen toevoegen, bijvoorbeeld om ongedierte te bestrijden, heeft geen zin wanneer je water met chloor erin geeft. Chloor zal deze micro-organismen namelijk doden zodat je moeite verspild is.
7. Voorkomt vele kweekproblemen
Bij het kweken van wietplanten lopen we dikwijls tegen allerlei problemen aan. Voorbeelden hiervan zijn gele, droge bladeren, verbrande bladpuntjes, belemmerde groei, etc. Door een kweek te beginnen met een minimale EC-waarde kunnen we veel van deze problemen voorkomen, omdat we precies weten welke voedingsstoffen in welke hoeveelheden de plant krijgt toegediend.
8. Efficiënter voeden
Door te starten met puur water, zal de plant geen ongewenste elementen opnemen die vaak in kraanwater aanwezig zijn. Zodoende halen we 100% effectiviteit uit de voeding die we toevoegen.
9. Een betere basis
Net als een huis een goede fundering nodig heeft, zal puur water fungeren als fundament voor krachtige groei en een uitbundige bloei. Vanaf het begin werken met puur water met een minimale EC-waarde, zorgt ervoor dat de planten zich maximaal kunnen ontwikkelen, en haal je er alles uit wat erin zit.
10. Betere kwaliteit
Tot slot nog een simpele vraag. Zelf drinken we het liefst zo schoon mogelijk water zonder chloor. We betalen zelfs relatief veel geld voor flessen bronwater. Als we zelf graag zo schoon mogelijk water drinken, waarom zouden we onze planten dan niet voorzien van schoon water?