- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
100% succes voor THC tegen covid-19 longziekte (bij muizen)
De meest voorkomende doodsoorzaak door corona is de hyperactieve respons van het menselijke immuunsysteem op het virus: het Acute Respiratory Distress Syndrome ofwel ARDS. Wetenschappers aan de University of South Carolina zeggen nu dat THC – de psychoactieve cannabinoïde in wiet – wel eens effectief zou kunnen zijn in het onderdrukken van deze zogeheten cytokinestorm, het potentieel fatale symptoom van covid-19.
Op hol geslagen immuunsysteem vernietigt organen
Tijdens een cytokinestorm, wat medisch dus bekend staat als het Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS) wordt eigenlijk het immuunsysteem van je lichaam gegijzeld en keert het zich tegen jezelf. Het is met andere woorden een levensbedreigende plotselinge ontstekingsreactie in de longen waarbij zich vocht ophoopt dat zuurstofopname bemoeilijkt.
De meeste ziekenhuisopnames in verband met het covid-19 virus worden ook veroorzaakt door corona gerelateerde ARDS. “Het onderliggende mechanisme is dat je immuunsysteem over zijn toeren raakt en begint met het vernietigen van je longen en al je andere organen”, verklaart de bij de studie betrokken onderzoeker Prakash Nagarkatti tegenover de Amerikaanse nieuwssite The State.
Bij muizen werkt THC tegen ARDS
In hun studie lukte het de researchers om ARDS op te wekken bij laboratorium muizen, waarna de proefdiertjes werden geïnjecteerd met THC. De onderzoekers voerden tientallen van zulke experimenten uit gedurende drie verschillende studies, die gepubliceerd zijn in de vaktijdschriften Frontiers in Pharmacology, British Journal of Pharmacology en International Journal of Molecular Sciences.
En wat denk je? De onderzoekers rapporteren een 100% succes score: alle (!) muizen die THC hadden gekregen overleefden de vaak zo dodelijke ARDS-symptomen.
Test met THC bij mensen geadviseerd
Op dit moment is er in de VS géén door de FDA (de Amerikaanse voedsel- en medicijnenwaakhond) goedgekeurde behandeling voor de gevreesde longziekte. Nagarkatti heeft daarom, gebaseerd op de succesvolle resultaten bij muizen, aan de gezondheidsambtenaren geadviseerd om menselijke proeven met THC te starten.
Hij zegt er echter ook maar snel bij dat zijn onderzoek niet suggereert dat het roken van wiet goed zou kunnen zijn voor corona-patiënten. “Ik wil glashelder maken dat onze studie niet uitgelegd mag worden als dat cannabis goed is tegen covid-19. Als je vroeg begint met het gebruik van THC zou dat de effecten zelfs kunnen verergeren, omdat het het immuunsysteem onderdrukt.”
Oppassen voor ‘valse marketing’
Tja, het blijft wetenschap hè. Dan mag je pas iets stellig beweren als je er ook bewijs voor hebt vergaard. Geen wonder dus dat ook vanuit de cannabiswereld wordt geroepen om meer wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijke voordelen van THC (en CBD) tegen het covid-19 virus. En er wordt gewaarschuwd tegen ‘overijverige cannabinoïden marketeers’.
“De data is op dit moment op zijn best ‘voorlopig’ te noemen en het publiek moet waakzaam blijven voor roofdierachtige marketeers die prematuur bepaalde cannabis- of CBD-producten ophemelen als veronderstelde corona medicijnen of “alles-genezers”‘, zegt NORML-woordvoerder Paul Armentano tegen The State.
Verlost cannabis de wereld van corona?
Hoe dan ook, de zoektocht en het onderzoek naar een medicijn gaan verder. Vooralsnog blijkt uit een aantal pre-print studies (die moeten dus nog peer-reviewed worden) dat bepaalde cannabinoïden extracten en terpenen oplossingen wellicht effectief zijn in het verzachten van een door covid-19 aangewakkerde cytokinestorm.
LEES OOK: Israëlische studie: terpenen uit cannabis effectief tegen Covid-19
LEES OOK: Studie: cannabinoïden-extract dempt dodelijk corona-effect
LEES OOK: Dossier • Arts beantwoordt corona & cannabis vragen