- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Mediwiet nu praktisch legaal in Australië
Woensdag was niet alleen een historische dag voor medicinaal cannabispatiënt Rudolf Hillebrand in Amsterdam – zie de VOC column – maar ook voor al zijn mede-patiënten in heel Australië. Daar diende de regering namelijk haar wetsvoorstel in het parlement in dat medicinale cannabis legaliseert!
Medicinale cannabis
Het zat er natuurlijk al een tijdje aan te komen, maar pas als er een wetsvoorstel is ingediend en aangenomen verandert ook daadwerkelijk de situatie. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar Canada waar de nieuwe liberale regering cannabis graag wil legaliseren, maar erachter komt dat dit nog heel wat voeten in de aarde heeft, nationaal met de machtige individuele staten en internationaal met de verdragen die het land ondertekend heeft.
Gelukkig zijn ze in Australië die hobbels voorbij en woensdag was het dan zover: het wetsvoorstel om medicinale cannabis te legaliseren is ingediend in het parlement.Alle partijen zijn voorstander
Het aannemen ervan is een fluitje van een cent, omdat behalve de grote liberale regeringspartij LPA en hun kleine coalitiegenoot NATS (nationalisten) ook de oppositie onmiddellijk bekendmaakte het mediwiet-voorstel te zullen steunen.
Daarmee is Australië zo’n beetje het eerste land in de regio dat afstand neemt van het zero-tolerance drugsbeleid dat in veel van die landen populair is. Voor Australië betekent het dat men een wijziging aanbrengt in de strenge Narcotics Drugs Act (uit godbetert) 1967. Met de wet wordt de productie, distributie en verkoop van medicinale cannabis geregeld, onder meer door een schema af te spreken voor licenties en het daadwerkelijk kweken van de wiet.
Blijven voldoen aan internationale verdragen
De regering onder leiding van premier Malcolm Turnbull maakte ook duidelijk dat Australië blijft voldoen aan de internationale verplichtingen en verzekerde dat de productie, bewerking en distributie van wiet uitsluitend voor medicinale en wetenschappelijke doeleinden bestemd is.
Door hun eigen opiumwet uit 1967 zo te wijzigen gaan de politici ervan uit dat de lokale cultivatie van cannabis mogelijk is zonder dat het land in de knoei komt met het beruchte en eveneens stokoude VN-verdrag 1961 Single Convention on Narcotic Drugs…