- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Rapport: Heerlen gaat echt wiet telen
Het spreekwoordelijke lijk van minister van Justitie Opstelten is nog niet koud, of de gemeente Heerlen kondigt aan nu echt werk te gaan maken van gereguleerde wietteelt voor coffeeshops. Of liever: voor 1 coffeeshop als experiment! Een analyse + de details (zoals de 14 soorten ‘gemeentewiet’).
Heerlen bevestigt voortrekkersrol
Echt verrassend is het niet dat juist het Limburgse Heerlen nu als eerste gemeente openlijk aankondigt te gaan starten met de wietteelt. Burgemeester Paul Depla is immers een van de grote aanjagers van Joint Regulation, het plan uit begin 2014 waarin 56 coffeeshopgemeenten verklaren dat ze de wietteelt willen reguleren. Bovendien kampt Heerlen met relatief veel ‘illegale’ hennepkwekerijen. Gisteren – 2 dagen na het politieke heengaan van Opstelten die altijd alle initiatieven om tot een beter cannabisbeleid te komen bij voorbaat afknalde (zonder enig feitelijk argument) – presenteerde Heerlen het rapport ‘REGULERING HENNEPTEELT – een praktijkonderzoek’. In liefst 52 pagina’s wordt de huidige situatie beschreven en de oplossing gepresenteerd.
Voordeur en achterdeur
De uitkomst van dit onderzoek is helder: om een einde te maken aan de criminaliteit, overlast en schizofrene situatie dat coffeeshops wel wiet en hasj mogen verkopen via de voordeur, maar strafbaar zijn als ze diezelfde wiet willen inkopen via de achterdeur, komt er een gecertificeerde wietkwekerij. Vooralsnog gaat het niet (zoals eerder de bedoeling was) om cannabis voor alle Limburgse steden maar bij wijze van proef om de wiet voor 1 coffeeshop in Heerlen zelf. De ‘gereguleerde’wietkwekerij moet per jaar 500 kilo wiet en hasj leveren. Angst dat er dankzij de gemeentewiet straks weinig meer te kiezen valt voor de blower lijkt ongegrond: er worden 14 verschillende soorten geteeld, plus hasj gemaakt.
14 soorten wiet + nederhasj
Voor wie het wil weten, dit zijn die soorten:
1. White Widow 2. Power plant ( PP ) 3. Northern Light X ( NLX ) 4. Superskunk 5. Top44 6. K2 7. Bubbelicous ( bubble gum ) 8. Orange Bud 9. Hollands Hoop 10. B52 11. Snow White 12. Ice 13. Super Silver Haze 14. Amnesia Haze 15. ‘Nederhasj’
Dit betekent echter wel dat er in die ene coffeeshop geen buitenlandse wiet en vooral hasj (denk aan de populaire Marok-soortjes, Afghaan e.d.) meer mag worden verkocht.
De inkoopprijs is vastgesteld op de huidige ‘illegale’ inkoopprijs: 5 euro per gram.
Verder wordt er uiteraard verantwoord (volksgezondheid – geen chemische rotzooi) en veilig (stroomvoorziening, ventilatie, beveiliging, transport) gekweekt. Volgens Heerlen kan die ene uitverkoren wietkweker per jaar 250.000 euro gaan verdienen. Alle overige (niet-gereguleerde) wietteelt zegt de gemeente keihard te gaan bestrijden.
Werkelijkheid of uitlokken proefproces?
Burgemeester Depla (PvdA) vertrekt zeer binnenkort naar Breda, maar laat op deze wijze wel een mooie erfenis na. Al moeten wij eerlijk gezegd nog zien dat er ook maar 1 kilo gereguleerde wiet wordt gekweekt, want met het vertrek van minister Opstelten is weliswaar de meest opvallende blokkade voor een beter wietbeleid vertrokken, maar dat wil niet zeggen dat er dan ook direct een andere wind waait in de politiek en zeker niet binnen justitie en politie… Maar wellicht is het ook meer de bedoeling om met deze stap een (proef)proces uit te lokken, zodat de rechter zich kan uitspreken over de juridische haalbaarheid van het Heerlense wietplan. En daar zat heel cannabisminnend Nederland al tijden op te wachten.
Thuiskweker wordt vergeten
Tot slot 1 punt van kritiek: wederom geen woord over het toestaan van de kleinschalige thuisteelt. Vredelievende en nette hobbykwekers die voor eigen gebruik maximaal 5 planten kweken. Als je de achterdeur reguleert moet je ook de kleinschalige thuiskweek reguleren, anders blijft dat illegale circuit zeker en vast bestaan.
(advertentie)