- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Kankerpatiënt Yamamoto breekt wietdiscussie open in Japan
Japan, hoe zit het daar eigenlijk met cannabis? Nou, het zit er eigenlijk helemaal niet. Alles verboden, inclusief het doen van wetenschappelijk onderzoek of het medicinaal gebruik van wiet. Maar 1 dappere man, de aan leverkanker lijdende Masamitsu Yamamoto breekt nu de discussie open!
Japan is anti-drugs
Japan staat nu niet bepaald bekend als cannabisparadijs, integendeel. Buitenlanders die betrapt worden op wietgebruik of het kweken van plantjes worden zonder veel pardon het land uitgeknikkerd. En voor Japanners zelf geldt de zestig jaar oude (!) drugswet, die het gebruik en zelfs research van cannabis verbiedt. In artikel 4 van de wet wordt zelfs het gebruik of het voorschrijven van cannabismedicijnen uitgebannen, voor iedereen. Overtreders kunnen tot vijf jaar gevangenisstraf krijgen.
‘Gered worden’
Vandaar dat je je petje moet afnemen voor iemand als Masamitsu Yamamoto, een 58-jarige inwoner van Kanagawa, die in Tokyo terecht staat omdat hij cannabis als medicijn gebruikt tegen zijn leverkanker. Het proces trekt veel belangstelling, ook omdat deze ‘verdachte’ niet op de doorsnee blower lijkt en zich beroept op het najagen van geluk en het recht op leven boven die verouderde drugswet.
Yamamoto is een voormalig restauranthouder die vergevorderde leverkanker heeft. Afgelopen december werd hij gearresteerd op verdenking van drugsbezit. Naar eigen zeggen is de Japanner nog nooit eerder in zijn leven in aanraking gekomen met justitie. Hij gebruikt cannabis dan ook als een laatste redmiddel, als medicijn nadat alle andere alternatieven gefaald hebben. “Ik wil gered worden, dat is alles”, zegt hij na weer een hoorzitting. “Ik heb al het andere geprobeerd dat de moderne medische wereld te bieden heeft.”
Internet
Yamamoto kreeg in 2010 leverkanker, die op dat moment al in Fase IV was, met tumoren die zich vier jaar later ook over de lymfeklieren en longen hadden verspreid. Hij onderging chemotherapie, maar zijn conditie verslechterde alleen maar. Ook diverse, peperdure alternatieve behandelingen boden geen enkel soelaas. Via het internet vernam hij van medicinale cannabis.
De Japanner belde met drie ministeries – Volksgezondheid, Justitie en Landbouw – om een manier te vinden om op legale wijze aan cannabis als medicijn te geraken, of om als proefkonijn te mogen dienen in een klinische proef. Maar zoals gezegd, zelfs medische research naar cannabis is in Japan verboden.
Wiet kweken voor eigen gebruik
En dat is waarom hij zelf thuis maar wiet ging kweken. Puur voor eigen gebruik, niemand anders kon zijn wiet krijgen of kopen. Nadat hij met cannabis begon verbeterde zijn toestand substantieel: het aantal kankercellen in zijn lichaam nam af tot 1/20 deel van wat het eerst was! En gedurende het jaar dat hij wiet gebruikte voelde Yamamoto zich veel beter en verdwenen zijn zelfmoordgedachten.
Helaas gaat het met deze dappere Japanner sinds december weer slechter, nadat hij in Tokyo werd gearresteerd en de politie later 200 gram wiet in zijn huis vond…
Zero-tolerance
De discussie in Japan wordt door deze zaak eindelijk opengebroken, al is er nog een enorm lange weg te gaan voordat het land medicinale cannabis zal erkennen. Zo zegt een ambtenaar van Volksgezondheid doodleuk: “Wij moeten de risico’s van misbruik afwegen tegen de wensen van een paar mensen die wiet willen gebruiken.”
En omdat de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) nog niet met duidelijk bewijs is gekomen dat medicinale cannabis werkt en internationaal wiet nog steeds in het justitiële verdomhoekje zit, maken de Japanners allerminst haast ook. “Wij kunnen niet eventjes de regels versoepelen omdat sommige mensen zeggen dat het medicinale voordelen heeft.” Waaraan de ambtenaar fijntjes toevoegt dat Japan het zero-tolerance beleid tegenover wiet moet voortzetten…
‘Rechtvaardigheid’
Masamitsu Yamamoto zegt dat hij met zijn zaak het publieke debat over medicinaal cannabisgebruik in Japan wil aanwakkeren. “Ik heb twee zoons. Ik zou de zaak makkelijk onder de pet hebben kunnen houden, in plaats van de publiciteit te zoeken. Maar ik vind dit een goed moment om het onderwerp op de maatschappelijke agenda te zetten. Zolang als er mensen zijn wiens leven gered is door mediwiet zou wetenschappelijk onderzoek moeten worden toegestaan. Wat is rechtvaardigheid zonder leven?”