- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
125 mensen uit Duitse gevangenis vrijgelaten na legalisatie cannabis
Op 1 april werd recreatieve cannabis legaal in Duitsland. Sindsdien mag je thuis 3 wietplanten kweken of je aansluiten bij een cannabis club. Goed nieuws is er ook voor mensen die strafrechtelijk te lijden hebben onder het ‘oude’ beleid (verbieden en straffen, net zoals bij ons). Na zes weken heeft Justitie nu al minstens 125 Duitse ‘cannabiscriminelen’ vrijgelaten uit de gevangenis!
Herstelwerkzaamheden na legalisatie in Duitsland
Net zoals in Canada en de Verenigde Staten is een van de doelstellingen van legalisatie van (recreatieve) cannabis om de schade van de war on drugs te repareren. In het bijzonder ook de vele mensen die tijdens die drugsoorlog zijn gearresteerd en veroordeeld, veelal voor geweldloze ‘misdrijven’.
In Duitsland pakken ze het voortvarend aan, dat dient gezegd. De publiek omroep ARD wilde wel eens weten hoé voortvarend en vroeg aan alle 15 deelstaten hoeveel wietgevangenen zij na 1 april hebben vrijgelaten dankzij de nieuwe amnestieregels in verband met de (gedeeltelijke) legalisering van cannabis in het land.
Daarbij is het zo dat de wietwet met terugwerkende kracht geldt. Ofwel; mensen die onder de nieuwe regels niet langer strafbaar zouden zijn, kunnen hun vroegere beschuldigingen van cannabis laten schrappen of verminderen. Ook collega-omroep ZDF ging vervolgens op onderzoek uit, zodat we een redelijk goed beeld krijgen van de positieve effecten van de legalisatie.
Vooral straffen voor bezit en thuisteelt weggestreept
Bij het herzien van strafrechtelijke cannabisveroordelingen praat je over gigantische aantallen, zo blijkt. Tot nu toe zijn er bijvoorbeeld al 216.000 (!) veroordelingen herzien en minstens tienduizend zaken zijn nog in behandeling. En dan zijn veel deelstaten nog niet eens klaar.
Celstraffen zijn al opgeheven in de stad Hamm en de deelstaten Beieren, Rijnland-Palts, Baden-Württemberg, Berlijn, Brandenburg, Nedersaksen, Saarland en Saksen, zo melden de Duitse omroepen. Veruit de meeste ‘kwijtgescholden’ straffen zijn voor Duitsers die in het verleden – dus voor 1 april 2024 – boetes hebben opgelopen voor het in bezit hebben van wiet of het ‘kweken van kleine hoeveelheden cannabis’.
‘Duitsland voorbeeld van efficiënte amnestieregeling’
Het opvallendste is echter de vrijlating van meer dan 125 mensen tot dusver uit de gevangenis. Volgens deskundigen houdt ons buurland het tempo er goed in wat dit betreft, zeker in vergelijking met Canada. Daar duurde dit proces veel langer: na 2 jaar legale wiet waren er slechts 257 gratieverleningen verleend voor eenvoudig cannabisbezit.
“Als Duitsland dit tempo aanhoudt, kan het dus worden gebruikt als een potentiële casestudy over hoe efficiënte amnestieregelingen rond nieuw drugslegaliseringsbeleid kunnen worden geïmplementeerd”, concludeert de internationale website Business of Cannabis.
Alles rozengeur en maneschijn dus bij de buren? Nou, het herzien van zogeheten ‘gemengde zaken’ is een enorm tijdrovende klus. “Dit zijn zaken waarbij cannabisgerelateerde overtredingen slechts een deel zijn van de totale veroordeling en dus opnieuw moeten worden beoordeeld door een rechter om te worden uitgesloten van de totale straf. Dit proces is zeer tijdrovend omdat de aanvragen lange gerechtelijke trajecten moeten doorlopen.”