- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wetenschappers: ‘War on drugs zinloos’
Vijftig jaar war on drugs heeft geen enkel verschil gemaakt in het aantal drugsgebruikers, maar wél de volksgezondheid actief geschaad. Die conclusie trekt een rapport van de Johns Hopkins Ivy League University en wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. Zij roepen op om in ieder geval cannabis te reguleren!
Cannabis reguleren
Dat liegt er dus niet om wat de tientallen wetenschappers op papier hebben gezet over de war on drugs, die door zo’n beetje de hele wereld vanaf begin jaren zeventig – toen de Amerikaanse president Richard Nixon ermee begon – is gevoerd. De voornaamste aanbeveling van het rapport ‘Public health and international drug policy‘ is dan ook de oproep om voortaan een ‘wetenschappelijk onderbouwd’ beleid te voeren, inclusief gereguleerde markten voor cannabis.
Vijftig jaar war on drugs
Hoogste tijd om na vijf decennia afscheid te nemen van de war on drugs die de volksgezondheid schade heeft berokkend en die te vervangen door een proces van decriminalisering, stelt het rapport. Alle anti-drugs maatregelen en wetten hebben “geen meetbare impact op de aanvoer of het gebruik” en kunnen niet gerechtvaardigd worden op basis van wetenschappelijke of volksgezondheid argumenten, concluderen de wetenschappers dan ook.Decriminalisering werkt
In het rapport staat ook overweldigend bewijs dat landen zoals Portugal en Tsjechië die niet-gewelddadige drugsovertredingen gedecriminaliseerd hebben, positieve resultaten kunnen laten zien inclusief “voordelen voor volksgezondheid, kostenbesparingen, minder gevangenen en geen significante stijging van problematisch drugsgebruik”.
De auteurs van het rapport dringen er bij de regeringen van landen als de VS en Groot-Brittannië – die nog steeds een streng repressief drugsbeleid hebben – dan ook op aan om “gereguleerde markten” voor cannabis te overwegen, zoals die in Uruguay en de (individuele) Amerikaanse staten Washington, Colorado, Oregon en Alaska.
Discriminerend en ongezond
Als je kijkt naar het bewijsmateriaal van over de hele wereld concludeert deze studie dat drugswetten zijn toegepast op een wijze die “discriminerend is voor raciale en etnische minderheden en vrouwen, en de mensenrechten heeft ondermijnd”. Ook stelt het rapport dat celstraffen voor kleine(re) drugsmisdrijven “veruit de belangrijkste contributie hebben geleverd aan de hogere graad van infecties onder drugsgebruikers”, waarbij ziektes als HIV en hepatitis C worden genoemd.
Of zoals Dr Chris Beyer van Johns Hopkins’ Bloomberg School of Public Health het zegt: “Het verbieden was de basis voor vele nationale drugswetten – beleid dat is gebaseerd op ideeën over drugsgebruik en afhankelijkheid die niet wetenschappelijk zijn. De wereldwijde war on drugs heeft de volksgezondheid, mensenrechten en de ontwikkeling geschaad.”
Gezondheid en wetenschap
Aan de vooravond van de VN-vergadering over drugs – UNGASS – roepen de wetenschappers op om wetenschappelijk bewijs en volksgezondheid centraal te stellen in toekomstige discussie over drugs…
[openingsbeeld: Linda Bucklin/Shutterstock]
(advertentie)