(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een prestigieuze klus voor de Nederlandse cannabisonderzoeker Arno Hazekamp. Hij coördineert een Amerikaans onderzoek naar de toepassing van wietolie als medicijn bij sportgerelateerde blessures: hebben atleten met chronische pijn baat bij cannabis?

Van Bedrocan naar Amerika

Wij kennen moleculair bioloog en farmaceutisch onderzoeker aan de universiteit van Leiden Dr Arno Hazekamp met name als Head of Research and Development bij het bedrijf Bedrocan, de enige legale (medicinale) wietkwekerij van Nederland. Twee maanden geleden brachten we nog een groot interview met hem op RollingStoned onder de kop: ‘Medicinale cannabis verovert wereld!

En zie: die kop blijkt profetische waarde te hebben, want deze week werd in de Verenigde Staten het nieuws wereldkundig gemaakt dat Arno Hazekamp – ‘a world-renowned leader in cannabis research ‘ – zijn expertise beschikbaar stelt voor een onderzoek van Constance Therapeutics, een bedrijf dat cannabis-extracten (concentraten/olie) produceert.

Care 2.0

Hazekamp gaat een studie coördineren die onderzoekt wat de voordelen zijn van whole-plant cannabis extracts (concentraten/olie gemaakt van de toppen van de wietplant dus) bij atleten die lijden aan chronische pijn veroorzaakt door sportblessures. Constance Therapeutics werkt hiervoor samen met Gridiron Cannabis Coalition (GCC) met als doel om een nieuw tijdperk van zorg voor sporters te introduceren: Care 2.0. Daarbij maakt wiet deel uit van een geïntegreerde alternatieve behandeling ten opzichte van de traditionele farmaceutische medicatie.

1781534_10152003484264613_1693342030_o-768x492

Cannabis als modern medicijn

“Het onderwerp cannabis als modern medicijn heeft al meer dan tien jaar mijn interesse”, verklaart Arno Hazekamp zijn Amerikaanse avontuur. ‘Het is van het allergrootste belang dat wetenschap en standaards een significante rol spelen in het ontwikkelen van medicinale cannabis als een behandelvorm. Deze studie zal wetenschappelijk waardevolle informatie opleveren die bepaalt wat de voordelen zijn van wiet als een behandeloptie voor sporters, en ik verheug mij erop om bij de research betrokken te zijn.”

Entourage Effect

Het onderzoek van Constance Therapeutics/GCC gaat uit van de stelling dat olie van whole-plant cannabis  effectiever is dan geïsoleerde componenten als bijvoorbeeld CBD. Ook gaan de onderzoekers ervan uit dat er voor een optimaal effect ook tetrahydrocannabinol (THC) noodzakelijk is, wat is aangetoond middels het Entourage Effect.

De Amerikanen zijn  bijzonder opgetogen over de samenwerking met Hazekamp. En omdat ze dat zo mooi kunnen uitdrukken, geven we de Engelstalige quote van Constance Finley – CEO van Constance Therapeutics – maar even ook:

“I recently attended Dr. Hazekamp’s Masterclass on medicinal cannabis in the Netherlands. This once-in-a-lifetime experience and the breadth of knowledge that he shared confirmed that Dr. Hazekamp was the ideal partner to assist with the coordination of our study. Dr. Hazekamp’s expertise will be invaluable to our research, and his perspectives on science-based medicinal cannabis perfectly align with the values of Constance Therapeutics. We are greatly looking forward to working with him.”

American football

De afgelopen maanden is in de VS een stevige discussie opgelaaid over sportblessures en medicinale cannabis. Met name football spelers lijden vaak aan chronische pijn – veroorzaakt door hersenletsel o.a. – maar tot op heden staan de grote sportbonden op het standpunt dat wiet doping is en geen medicijn. Aan onze eigen Arno Hazekamp dus de eer om de Amerikanen te overtuigen van het tegendeel!

[openingsbeeld: Bruce Rolff/Shutterstock]
(advertentie)