(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Groot wietnieuws wellicht uit Groot-Brittannië. Op dit moment buigt het Hogerhuis (House of Lords, zeg maar de Britse Eerste Kamer) zich namelijk over een wetsvoorstel dat alle psychoactieve drugs daar zou kunnen decriminaliseren.

Als dit wetsvoorstel er doorheen komt, kunnen Britten eindelijk niet meer worden opgepakt vanwege het bezit van drugs voor persoonlijk gebruik en kan mediwiet zonder problemen door een dokter worden voorgeschreven. Het zou een grote stap vooruit zijn, in het conservatieve Groot-Brittannië. Dit alles werd mede mogelijk gemaakt door Lord Bates, die een life peer (eeuwig lid) van het House of Lords is, maar ook minister van staat is bij de Home Office, het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Hogerhuis vs Lagerhuis

house of lords schilderij

Het Hogerhuis bestaat al honderden jaren en is de Britse versie van onze Eerste Kamer

Het wetsvoorstel is al aardig op weg in het Britse politieke systeem. Het wordt op dinsdag 14 juli namelijk in de House of Commons, (de Britse Tweede Kamer) besproken.

Net als de Eerste Kamer in Nederland mogen leden van het Hogerhuis geen wetten aannemen. Ze mogen alleen ‘ja’ of ‘nee’ zeggen tegen een wetsvoorstel van het Lagerhuis (House of Commons, de Britse Tweede Kamer) en eventueel het Lagerhuis extra advies geven. Leden van het Hogerhuis zijn niet verkiesbaar, maar erven hun zetel of worden gekozen door de koningin. Maar aangezien Lord Bates ook minister van staat is, heeft hij wellicht meer bevoegdheden.

Bewijs belangrijker dan angst

De lords uit het Hogerhuis onthullen de corruptie en manipulatie van het huidige repressieve drugsbeleid. Zelfs wetenschappelijk bewijs dat cannabis niet gevaarlijker is dan alcohol en tabak, o.a. geleverd door de Schotse professor David Nutt, werd aan de kant geschoven door politici en nonsensberichten in sensatiekranten als The Sun. De berichten in die laatste waren op weinig wetenschappelijke feiten gebaseerd.

The_sun_logo

Wetenschappelijk bewijs werd zogenaamd ontkracht in de Britse tabloids waaronder The Sun

Blijkbaar beseffen de Britse lords nu ook dat bewijs geleverd moet worden op basis van wetenschappelijke feiten en niet op angst of op wat de tabloids zeggen. Veel van hun menen dat zij het goed moeten maken als politici op het gebied van drugs de fout in gaan, hoewel er enkele lords van de regerende Conservative Party waarschijnlijk tegenstribbelden.

Eerdere experimenten

Eén van die bewijsstukken kwam van Lord Paddick, ex-politiecommissaris van het Londense stadsdeel Lambeth.  In 2001 stemde de toenmalige hoofdcommissaris van de Metropolitan Police, Lord Stevens, in met een experiment van een jaar waarin binnen die tijd niemand werd gearresteerd voor cannabisbezit, met uitzondering van de omgeving van scholen. In die tijd nam het aantal arrestaties voor bezit van harddrugs met 19 procent toe, aangezien de politie zich nu bezig kon houden met meer serieuze criminaliteit. Het rapport van de politie over dit experiment is nog steeds online te vinden.

Twijfelaars

Signpost, political parties

De meningen van Britse politieke partijen over cannabislegalisering zijn redelijk vergankelijk…

Op dit moment vormt de rechtse Conservative Party de meerderheid in het House Of Lords, met 227 van 785 zetels. De grootste oppositiepartij is de sociaaldemocratische Labour Party met 212 zetels. Daarnaast zijn er nog 179 ‘crossbenchers’ (lords die zich niet tot een bepaalde partij rekenen) en 102 zetels voor de links-liberale Liberal Democrats. Van de Liberal Democrats is sowieso bekend dat ze een voorstander zijn van de legalisering van (medicinale) cannabis, met name hun leider: de Britse vice-premier Nick Clegg.

Bij de Conservatives en Labour wisselt het standpunt nog al eens. Het ene moment zijn ze pro-legalisering, het andere moment niet. Het is maar de vraag of het wetsvoorstel door beide kamers wordt goedgekeurd, maar het is in ieder geval een stap in de goede richting.

Op de website van het Britse parlement kun je het proces live volgen

(advertentie)