- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Overheid VS kweekt 658.000 gram wiet
Tja, hoe gek wil je het hebben? Terwijl op federaal niveau in de VS cannabis nog steeds als ‘Schedule I’ staat genoteerd – samen met harddrugs als heroine en crystal meth – wil diezelfde landelijke overheid volgend jaar een recordhoeveelheid wiet laten kweken voor onderzoek!
In 2016 moet de regering Obama een hoeveelheid cannabis van 658.000 gram laten kweken, aldus een rapport van de roemruchte Drug Enforcement Administration (DEA) van afgelopen week. Om deze berg wiet in perspectief te zetten: slechts drie maanden geleden nog dacht dezelfde DEA genoeg te hebben aan een derde hiervan!
Kritiek van medicijnenindustrie
De DEA wil nu drie keer zoveel wiet laten kweken voor de overheid nadat ze publieke de wind van voren hadden gekregen van medicijnfabrikanten dat de beschikbare hoeveelheid wiet voor wetenschappelijk onderzoek veel te weinig zou zijn. Het oorspronkelijke quotum “was ontoereikend om te voorzien in de geschatte benodigde cannabis voor medicinale, wetenschappelijke, research – en industriele behoeften, en voor de export en het aanhouden van reservevoorraden”, zo klaagden de afnemers van de Amerikaanse staatswiet.
1 universiteit kweekt alle staatswiet
Waarom ze dan niet gewoon hun wiet in de dispensaries of wietshops kopen? Nou, dat mag dus niet van de federale wetgeving. Cannabis voor onderzoeksdoeleinden is in de VS uitsluitend verkrijgbaar via het National Institute on Drug Abuse (NIDA). Dat instituut heeft op haar beurt een contract met een universiteit in de staat Mississippi om wiet te kweken, bewerken, op te slaan en aan wetenschappers te distribueren.
Overigens heeft de landelijke overheid besloten om van alle (!) drugs het quotum met 25% te verhogen, vooral om de voorraad op niveau te houden bij een grotere vraag. Maar cannabis knalt daar met 300% meer dus dik bovenuit. De DEA maakt er trouwens ook een soort gewoonte van om de benodigde hoeveelheid onderzoekswiet steeds weer te verhogen, wanneer blijkt dat hun schattingen belachelijk laag en ontoereikend zijn.
Monopolie NIDA opheffen
Cannabisactivisten en voorstanders van legalisering pleiten er voor om het monopolie van NIDA op te heffen en andere partijen ook legaal cannabis voor wetenschappelijk onderzoek te laten produceren. Wetenschappers klagen al langer over hoe moeilijk het is om aan wiet te komen bij NIDA en wanneer ze dan een vergunning krijgen blijkt de kwaliteit van de geleverde cannabis ook nog eens vaak ondermaats. NIDA zelf wil ook helemaal geen monopolie, maar dat wordt ze opgedrongen door de weigering van de DEA om anderen ook een licentie te verstrekken.
(advertentie)