- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Kreuzberg (Berlijn) zet coffeeshop door!
De centraal in Berlijn gelegen wijk Friedrichshain-Kreuzberg schrijft Duitse wietgeschiedenis. De politici daar hebben een officieel plan ingediend om binnenkort te starten met coffeeshops en willen ook ’t liefst zelf de wiet daarvoor kweken!
De deelraad van de wijk Friedrichshain-Kreuzberg heeft na jarenlange discussie de daad bij het woord gevoegd: voor het einde van deze maand ligt hun officiële aanvraag om te starten met Fachgeschäften (zeg maar professionele coffeeshops dus) bij het Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM). Mocht die haar zegen geven aan het voor Duitse begrippen revolutionaire plan dan kan er binnenkort voor het eerst volkomen legaal een blow worden gerookt bij onze Oosterburen.
Kopen en oproken
In de aanvraag staat dat alle volwassen van 18 jaar en ouder die staan ingeschreven in de wijk cannabis mogen kopen bij speciale ‘vakwinkels’, ofwel onvervalste coffeeshops. Want in tegenstelling tot de Amerikaanse dispensaries en potshops, waar je wel mag kopen maar niet mag oproken, willen de Berlijners ook dat je de wiet ter plekke mag consumeren. Er wonen ruim 275.000 mensen in deze stadswijk.
Twee jaar lang is er onder leiding van (wijk)burgemeester Monika Herrmann (De Groenen) voor deze legalisering gestreden, o.a. met bijeenkomsten, workshops met burgers, ontmoetingen met deskundigen. In het begin zei men ook letterlijk een ‘Hollands coffeeshop-model’ na te streven (zo stond het in het eerste raadsbesluit hierover in november 2013). Toen spraken de Duitsers over ‘gecontroleerde uitgave van cannabis’, in het nieuwste en definitieve voorstel heet het ‘gereguleerde verkoop van cannabis in Friedrichshain-Kreuzberg’.
Eigen Berlijnse stadswiet
De grote drijfveer achter het 28-pagina’s dikke wietplan is om een einde maken aan de huidige drugsoverlast in de wijk, met name rondom het Görlitzer Park. Drugshulpverlener Horst-Dietrich Elvers is de grote man van het plan en hij ziet ook voordelen voor het probleem van jongeren die drugs gebruiken. Onder de 18 mogen die straks niet in de coffeeshops komen, maar door wiet gelijk te stellen met middelen als alcohol en tabak “kan er veel openlijker en eerlijker over de risico’s worden gesproken”. Preventie wordt daardoor eenvoudiger denkt Elvers.
Anonieme ‘wietpas’ voor inwoners
In het plan gaat men uit van meerdere cannabiszaken. Klanten moeten zich weliswaar laten registreren in de wijk, maar krijgen een geanonimiseerde pas. Die moet je dan laten zien als je wiet koopt. Per persoon komt er een maximale hoeveelheid per dag en per maand. Het personeel in de ‘coffeeshops’ krijgt een speciale training, omdat het tegelijk om een ‘informatiewinkel’ gaat. Het liefst willen deze vooruitstrevende Duitse politici ook dat de wiet in de regio zelf verbouwd wordt. Elvers: “Korte aanvoerroutes, geen onnodige CO2-uitstoot.” Er is zelfs al een bedrijf uit Berlijn – een zogeheten Urban-Farming-Unternehmen (stadsboerderij zeg maar) – die hiervoor interesse heeft getoond…
Logische argumenten of ideologie?
Uiteindelijk beslist de minister van Volksgezondheid over de aanvraag, in dit geval is dat dus Hermann Gröhe (van het CDU). Burgemeester Herrmann is optimistisch, zeker omdat het hele project met wetenschappelijke begeleiding is doorgevoerd: “Ons voorstel is logisch, sluitend en op het aspect van de bescherming van jongeren afgestemd.” Maar (en daarin lijken die Duitsers dan misschien toch op Nederlanders) ze snapt dat de werkelijkheid weerbarstig kan zijn. “De grote vraag is: staat de regering open voor argumenten of wordt er opnieuw uitsluitend ideologische besloten?”
(advertentie)