- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Super hennepbatterij een feit
Wetenschappers uit Alberta (Canada) ontdekten dat je van de bast van de hennepplant nanosheets kunt maken waarmee supercondensators gemaakt kunnen worden. Dat is nu gelukt, de wetenschappers presenteerden op donderdag 14 augustus namelijk ’s werelds eerste super hennepbatterij!
In juni schreven we al een artikel over het revolutionaire onderzoek van de Canadese wetenschappers van de Universiteit van Alberta in Edmonton (Hennep revolutionaire nanogrondstof). En nu presenteerden de wetenschappers hun onderzoek dus bij de 248ste National Meeting & Exposition van de American Chemical Society (ACS), ’s werelds grootste wetenschappersgenootschap die wordt gehouden in San Francisco.
Supercondensator
Supercondensatoren zijn de laatste jaren sterk in ontwikkeling. Het is een methode om energie op te slaan, net als bij batterijen, maar de energiedichtheid van supercondensatoren kan wel duizend keer hoger zijn dan die van conventionele condensatoren. Een voordeel van deze nieuwe batterijsoort is dat ie wel honderdduizenden keren kan worden opgeladen, vaak in minder dan een minuut. Tevens neemt de capaciteit van de batterij na verloop van tijd niet af.
Dr. David Mitlin: “We zijn nu voorbij het stadium ‘bewijs het basisprincipe’ wat betreft een volledig functionerende supercondensator. We gaan nu een stap verder, naar kleinschalige productie.”
Grafeen vs hennep
Supercondensatoren worden doorgaans van grafeen gemaakt; het wordt een beetje technisch maar grafeen is een enkellaagsvlak van koolstofatomen. Het kan voorgesteld worden als een vlak bijenraat of kippengaas met de dikte van slechts één atoom. Het materiaal heeft veel oppervlakte en geleid supergoed en is daardoor ideaal om te gebruiken als elektrodes in superbatterijen die enorme hoeveelheden stroom kunnen leveren. Het probleem met grafeen is alleen dat het duur is om te produceren.
Maar nu heeft de groep wetenschappers, verenigd in de Mitlin Groep dus ontdekt hoe het koolstof nanosheets kan winnen uit hennepvezels. Het bleek dat ze met behulp van hennepvezels een nanomateriaal kunnen maken dat net zo dun, sterk en licht is als grafeen, maar slechts een fractie van de prijs kost om te produceren. Maar de allerbeste eigenschap van de supercondensator met hennepnanosheets is volgens Mitlin, dat het veel meer energie kan leveren dan een supercapacitor van grafeen, namelijk 49 kW per kilo in plaats van 17 (bij een temperatuur van 60 graden).
Geheime ingrediënt
“We hebben zeg maar het geheime ingrediënt uitgevonden”, zegt dr. David Mitlin. “We zijn nu voorbij het stadium ‘bewijs het basisprincipe’ wat betreft een volledig functionerende supercondensator. We gaan nu een stap verder, naar kleinschalige productie.”
(advertentie)