(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

We kunnen er niet omheen: uit Australisch onderzoek blijkt dat dagelijks blowen voor je volwassen bent niet het allerslimste is wat je kunt doen. Minder goede schoolresultaten, meer drugsverslavingen, hogere kans op zelfmoord. Kortom; doe het als puber rustig aan, jouw tijd komt later nog wel…

Vaak zijn onderzoeken die aantonen dat je van blowen zo dom als een achterlijke aap wordt, niet helemaal koosjer. Afkomstig van notoire anti-drugs instanties of mede-gefinancierd door de farmaceutische industrie, zoals Vice Magazine vorige week aantoonde in hun artikel Leading Anti-Marijuana Academics Are Paid By Painkiller Drug Companies

Jonge blowers gevolgd tot hun dertigste

teenagers-and-marijuanaMaar soms zijn ze wel fatsoenlijk opgezet en laten de resultaten weinig ruimte voor interpretatie. Zoals een gezamenlijk onderzoek van Australië en Nieuw-Zeeland, waarin de data van 3.765 deelnemers jonger dan 17 jaar die regelmatig cannabis gebruikten uit 3 andere studies geanalyseerd zijn. Deze mensen zijn gevolgd tot hun dertigste jaar en de resultaten van het blowen op jonge leeftijd zijn niet best. De onderzoekers van het National Drug and Alcohol Research Centre, University of New South Wales keken naar 7 ontwikkelingscriteria: middelbare school afgemaakt, een universitaire graad behaald, afhankelijkheid van cannabis, gebruik van andere drugs, zelfmoordpogingen, depressies en de afhankelijkheid van uitkeringen. Het onderzoek is gepubliceerd in The Lancet Psychiatry journal.

Personen die dagelijks wiet roken voor hun zeventiende hebben 60 procent minder kans om hun middelbare school af te maken of een universitaire graad te behalen, vergeleken bij hun leeftijdgenoten dien nooit blowen. De uitgebreide data-analyse toont eveneens aan dat het dagelijks gebruik van cannabis tijdens de adolescentie de kans dat je ooit een zelfmoordpoging doet 7 keer zo hoog maakt. De kans op afhankelijkheid van wiet is 18 keer hoger en jonge blowers grijpen 8 keer zo vaak naar andere illegale drugs…

Voorzichtig met legaliseren

“Onze bevindingen komen op een cruciaal moment”, stelt de Australische onderzoeker Richard Mattick, “omdat diverse staten in de VS en landen in Latijns-Amerika bewegingen hebben gemaakt om cannabis te decriminaliseren of legaliseren, daarmee de kans verhogend dat jongeren er gemakkelijker mee in aanraking komen.” Wiet en hasj zijn sowieso al de meest gebruikte drugs onder jongeren in de wereld. De onderzoekers zijn zeker van hun conclusies, omdat die overeind blijven staan zelfs nadat er naar 53 (!) andere factoren is gekeken die de uitkomsten zouden kunnen beïnvloeden. Denk aan geslacht, etnische afkomst, sociaal-economische status, geestelijke ziektes et cetera. Belangrijke conclusie van de onderzoekers is ook nog dat de risico’s toenemen met het gebruik van wiet, ofwel dat de dagelijkse gebruikers de sterkste effecten lieten zien…

1231352_irieJe bent jong en je blowt wat minder…

Al met al genoeg reden voor Dr Edmund Silins, de belangrijkste auteur van de studie, om met een waarschuwing te komen. “Onze resultaten leveren sterk bewijs dat het verhinderen of uitstellen van cannabisgebruik grote gezondheids- en sociale voordelen biedt. Pogingen om de cannabiswetgeving te hervormen zullen dus voorzichtig te werk moeten gaan; om er zeker van te zijn dat de hervormingen het wietgebruik bij jongeren verminderen en te voorkomen dat er ongewenste effecten optreden bij de ontwikkeling van adolescenten.”

Uiteraard kunnen wij niet achter de schermen kijken van dit onderzoek en wie er precies opdracht toe heeft gegeven. De financiering komt in ieder geval van de Australian Government National Health and Medical Research Council. Maar we nemen de conclusie voorzichtig over: doe het rustig aan met wiet en hasj als je nog aan het puberen bent. Na je achttiende heb je nog meer dan genoeg tijd om elke dag van alle voordelen van cannabis te gaan genieten 😉

(advertentie)