- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
15% meer oogst door fotosynthese-hack
Met behulp van een Nederlander is het wetenschappers in Amerika gelukt om de fotosynthese van planten te ‘hacken’. Kenners roepen al dat er een groene revolutie in aantocht is, want met de gen-techniek kunnen planten tot 15 procent meer opbrengst opleveren!
Het gaat om wetenschappers aan de universiteit van Illinois – samen met de Nederlander Wanne Kromdijk slaagden zij er namelijk in om voor 15 procent meer opbrengst te zorgen bij tabaksplanten. Nu zijn tabaksplanten in tegenstelling tot wietplanten, niet echt een eerste levensbehoefte zullen we maar zeggen, maar wel een gewillige plantensoort voor onderzoek. Volgens de onderzoekers werkt het trucje ook op gewassen als rijst, cassave en soja. Zo valt te lezen in de wetenschapsbijlage van de Volkskrant van 21 november.
Genetische manipulatie
Hoe werkt de fotosynthese hack precies? Wel, de onderzoekers hebben bij tabaksplanten een bepaald reflex dat ervoor zorgt dat de groei na een periode van stilstand weer op gang komt, op gen-niveau aangepast. Hierdoor kan de plant efficiënter opstarten nadat het door een teveel aan licht even in een tijdelijke fotosynthese stop is geschoten. Het is namelijk zo dat wanneer planten in overvloedig zonlicht staan, ze in een soort tijdelijke fotosynthese stop schieten om schade te voorkomen. Wanneer de zon vervolgens weer even achter de wolken verdwijnt, duurt het soms nog uren voordat de fotosynthese weer op gang gekomen is. Een deel van de energie in die opstartperiode gaat dus onnodig verloren.
Door de genetische schakelaars van een andere plantensoort genaamd Zandraket, op gen-niveau in te bouwen bij de tabaksplant, slaat die plant sneller weer aan na zo’n tijdelijke fotosynthese stop. Hierdoor kan de plant zo’n 10 tot 15 procent meer licht omzetten in groei (plantmateriaal) en uiteindelijk zo’n 15 procent meer oogst opleveren. De techniek is overigens niet bedoeld om westerse boeren nog rijker te maken, maar om de armoede te bestrijden in derde wereldlanden.
Het is wachten of de techniek ook op voedselgewassen werkt, maar volgens ondezoeksleider Stephen Long zou de uiteindelijke winst nog weleens veel hoger kunnen uitpakken, zelfs tot 50 procent. Hij denkt zelfs dat het kan leiden tot een tweede ‘groene revolutie‘.
15 procent meer wiet?
Dan even naar ‘ons’ plantje. Kan de techniek ook op de cannabisplant toegepast worden? Wel, daarover kunnen we zeker speculeren. Het onderzoek werd in ieder geval gesponsord door Bill Gates, waarvan we weten dat die tegenwoordig ook in de cannabusiness zit. Maar we weten ook dat een wietplant niet heel snel de fotosynthese rem aantrekt, het maximale aan licht dat een wietplant kan hebben is ongeveer een 600 tot 1000 Watt aan HPS belichting op een vierkante meter. Doorgaans bereiken binnenkwekers dus niet snel de maximale hoeveelheid licht, maar wie weet wanneer wiet in Afrika ook eens gelegaliseerd wordt. Wat dat betreft zou cannabisteelt sowieso het gestelde doel van de onderzoekers – namelijk het bestrijden van armoede in arme landen – weleens kunnen opleveren. Met of zonder 15 procent extra oogst..
(advertentie)