(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is op dit moment nog de enige RollingStoned G-Kit met een 150 Watt HPS kweeklamp, maar wanneer Dr. Groens bevindingen met de HPS echter goed zijn, zal er ook een HPS-versie van onze eigen kweekkast komen. Vandaag zette de sympathieke kweekdokter de kast in elkaar en ontkiemde hij alvast zijn wietzaden.

HPS kweektest

Ik voel me vereerd dat ik RollingStoned’s nieuwe kweekkast met 150 Watt HPS van Philips mag gaan testen. Als dat bij mij goed gaat, zo hebben de Founding Fathers van deze website mij verteld, wordt deze HPS kweekkast voor iedereen beschikbaar. Het is de bedoeling dat de kast dan de huidige kast met StarLight T-Neon reflector gaat vervangen. De RollingStoned G-Kit met led blijft wel gewoon te koop, momenteel krijg je daarin trouwens tijdelijk een extra krachtige led kweeklamp: de Horticoled MRV.

G-Kit monteren

Maar zover is het nu dus nog niet, eerst moet er getest worden. Om de nieuwe lamp in de kast te bouwen, moest mijn kast uit elkaar gehaald worden, zodat hij bij de fabrikant kon worden omgebouwd. Een mooie gelegenheid voor mij om nu eens te laten zien hoe je zo’n RollingStoned kweekkast in elkaar zet, het is erg makkelijk.

Hierboven staat monteren, maar er komt eigenlijk geen gereedschap bij kijken. Je begint met het plaatsen van de bodemplaat. Als daar nog geen pootjes aanzitten, dan schuif je die over de hoekstukken aan de zwarte onderzijde van de kast, bij mijn kast zaten ze er nog op.

Als de bodem van de G-Kit op zijn plek staat, plaats je de eerste aluminium hoekbalk. Vervolgens plaats je aansluitend een van de zijplaten. Dan weer een verticale hoekbalk, dan de achterplaat met de luchtinlaten aan de onderkant, dan weer een hoekbalk en aansluitend de andere zijplaat en tot slot de laatste verticale hoekbalk. Let erop dat je de verticale hoekbalken bij de deuren met de dubbele sleuven aan de voorzijde plaatst, daar komen namelijk de schuifdeurtjes in.

Wanneer alle vier de aluminium hoekbalken en de linker, achter en rechter zijwanden geplaatst zijn, kun je de bovenplaat plaatsen. Let er daarbij even op dat je de bovenplaat in de juiste richting plaatst, zodat de afvoerslang van de afzuiger op de juiste plaats zit om hem aan te sluiten op het luchtrooster in de achterwand van de kast.

De bovenplaat wordt volledig gemonteerd geleverd en is voorzien van vier zwarte hoekstukken. Deze schuiven in de aluminium hoekbalken. Laat de bovenplaat voorzichtig zakken en hij valt gemakkelijk op zijn plaats.

Stekker aansluiten

Wanneer de kast in elkaar zit kun je de lamp gaan aansluiten. Hoewel, het aansluiten van de HPS lamp zelf, is al voor je gedaan, je hoeft alleen nog het snoer van de stekkerdoos door de wartel in de achterwand te trekken en daarna de stekker te monteren. Hier heb je een kleine schroevendraaier bij nodig.

De kabel is voorzien van een geaarde kabel met nette draadeinden die je in de stekker moet schroeven. Omdat de kabel met stekker niet door de achterwand past, is dit het enige montagewerk dat je zelf moet doen. Begin met de geel-groene aardedraad en schroef die op het middelste contactpunt van de stekker. Schroef daarna de twee andere draden op de andere twee contactpunten, het maakt daarbij niet uit welke je links of rechts aansluit.

Wanneer je de stekker hebt aangesloten, laat hem dan nog even uit het stopcontact. Hang eerst de lamp op aan de meegeleverde kettingen en schroef de HPS bulb in de fitting. Let daarbij op dat je de glazen HPS bulb niet met je handen aanraakt, het vet van je vingers kan namelijk inbranden op het glas en dat verkort de levensduur van je lamp. Gebruik dus even een schone droge doek als je de bulb in de fitting schroeft.

Controleer nog even of alles klopt en steek de stekker in het stopcontact om je lamp voor het eerst in haar volle glorie te zien branden.

Wietzaden ontkiemen

Bij mij blijft de lamp nog even uit, want eerst moeten de zaden ontkiemd worden en daar is nog even geen licht bij nodig. Ik heb voor deze ronde gekozen voor de soort Night Queen van Dutch Passion. Eerder heb ik al eens de Auto Night Queen gekweekt en daar werd ik ontzettend blij van. Het is een indica ten voeten uit, dikke compacte toppen met ontzettend veel kristallen erop.

Omdat ik deze ronde negen planten in mijn kast wil hebben, en ik graag een Night Queen moederplant wil hebben, laat ik 10 zaden ontkiemen. Dat doe ik zoals altijd op de 100% succesvolle kiem-methode van Serious Seeds. Verticaal tussen natte ongebleekte koffiefilters in een gripzak aan de binnenkant van mijn kweekkast, in het donker.

Ik gebruik graag ongebleekte koffiefilters in plaats van keukenpapier. De filters zijn wat steviger en maken je zaden niet te nat. Ik maak ze nat en plaats hiertussen de zaden. Wanneer je het puntje van ieder zaadje naar beneden richt, groeit het worteltje direct in de goede richting. Doordat je de zaden verticaal laat ontkiemen, zullen de wortels mooi recht naar beneden groeien en heb je geen rare gekronkelde worteltjes.

Wanneer de zaden goed en wel tussen de koffiefilters in de gripzak zitten, knip ik een stukje plakband af en hang ik de hele handel aan de binnenkant van de kast. Over twee dagen zullen de meeste zaden, zo niet allemaal, op deze manier wel uitgekomen zijn, het werkt altijd.

En daarmee ben ik aan het einde gekomen van dit eerste verslag van mijn testkweek met HPS in de RollingStoned G-Kit. Volgende week zullen de zaden uitgekomen zijn, en zet ik ze over in kleine potjes met aarde. Dan mag ook de lamp boven de zaailingen aan en kunnen we echt van start, tot dan!

Dr. Groen

(advertentie)