- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Tsjechië opent groot mediwiet instituut
In de Tsjechische hoofdstad Praag is dinsdag het grootste private onderzoeksinstituut naar medicinale cannabis geopend. Met financiële hulp van Amerikaanse en Canadese investeerders gaat het International Cannabis and Cannaboids Institute (ICCI) op zoek naar de beste behandelmethoden voor allerlei ziekten en aandoeningen.
Liberaal Tsjechië
Tsjechië is sowieso veruit het meest liberale land ten aanzien van cannabis in Oost-Europa. Je mag er roken, je hebt er growshops en er wordt jaarlijks een gigantisch wietevenement gehouden (Cannafest), maar nu wil het voormalige Oostblokland ook het voortouw nemen op medicinaal cannabisgebied. Volgens minister van Volksgezondheid Svatopluk Němeček die het gebouw officieel opende, is het de grootste investering in de privésector sinds mensenheugenis. Investeerders uit Canada en Amerika legden bijvoorbeeld al 18,5 miljoen euro op tafel om het International Cannabis and Cannaboids Institute (ICCI) van de grond te krijgen.
Internationaal instituut
Een ander internationaal tintje is de medewerking van professor Lumir Hanus van de Hebreeuwse Universiteit in Jerusalem. Verder wordt er samengewerkt met patiëntenverenigingen en drie Tsjechische universiteiten. Managing director is de Tsjech Pavel Kubů, die verklaart dat de research in dienst staat van het zoeken naar oplossing op maat voor cannabispatiënten. In het nieuwe instituut gaat men testen met cannabis als medicijn bij uiteenlopende ziekten, gebaseerd op onderzoek en op de ervaringen van patiënten.
Dat laatste is wel grappig, want het wordt in de Tsjechische media omschreven als ‘gebruik willen maken van de patienten die zichzelf “illegaal” hebben behandeld met het medicijn dat ze zelf maakten van planten die ze kweekten of wisten te verkrijgen op de zwarte markt’.Perfecte locatie
Tomáš Zábranský is de belangrijkste drugsexpert in Tsjechië en hij wordt het hoofd Science & Research’ van het nieuwe instituut. Hij verklaart ook waarom het juist in zijn land gelukt is om zo’n groot wetenschappelijk centrum van de grond te krijgen. “Een van de redenen is de zeer goed ontwikkelde infrastructuur wanneer het aankomt op research, technische ontwikkeling en apparatuur, en ook als het gaat over expertise en traditie in research die op een of andere manier iets met cannabis te maken heeft. De andere reden, misschien nog wel belangrijker, is de legale omgeving hiervoor in Tsjechië. In 2013 hebben we het medicinaal gebruik van cannabis gelegaliseerd met een speciale wet, die volgde op vele vergaderingen met de International Narcotic Control Board.”
Patenten en standaardisering
Deze legale omgeving maakt het dus makkelijker om klinische tests op grote schaal uit te voeren. Daarbij wordt er zowel echte cannabis als synthetische cannabidoïden ingezet, iets wat nergens anders plaatsvindt aldus de Tsjechen. Standaard producten en behandelmethoden behoren tot de doelstelling van het instituut. Tot nu toe verkopen de apotheken ook alleen maar geïmporteerde mediwiet, maar dat moet gaan veranderen als het aan het ICCI ligt. Omdat het een privébedrijf is moet er natuurlijk wel geld worden verdiend. Dat wil men bijvoorbeeld ook doen met patenten op medicijnen.
De oprichters stellen (terecht) dat het ontbreken van standaardisering en ‘onwetenschappelijke’ attitudes samen met de angst voor misbruik van cannabis tot de redenen behoren waarom wiet nu nog niet toegankelijk is voor alle patiënten die dat nodig hebben.