(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Er is altijd veel te doen over stoned autorijden. Het zou linke soep zijn en ook in Nederland en België zijn de straffen niet mals als je met THC in je lijf betrapt wordt achter het stuur. Allemaal zwaar overdreven, zo blijkt uit een nieuw Amerikaans overheidsrapport. Alcohol blijkt veel en veel gevaarlijker, terwijl blowen nauwelijks invloed heeft!

Afgelopen week werd het rapport ‘The Drug and Alcohol Crash Risk’ gepubliceerd door het Department of Transportation’s National Highway Traffic Safety Administration. Een hele mond vol, maar het is wel mooi een overheidsinstantie in de Verenigde Staten, dus de conclusies zijn zonder meer verrassend te noemen. Zeker omdat er altijd wordt beweerd door tegenstanders dat het gevaarlijk zou zijn om stoned auto te rijden en dat dit een groot nadeel is van een eventuele legalisering, want dan zouden er nog veel meer blowende automobilisten in het verkeer komen. Nou, laat ze maar komen, uit dit rapport blijkt namelijk haarfijn dat het risico zwaar overschat wordt en dat THC de kans op een ongeluk zeer minimaal verhoogt. Alcohol daarentegen blijkt levensgevaarlijk!

Alcohol is de echte boosdoener

Beter blowen dan zuipen en autorijden

Beter blowen dan zuipen en autorijden

De onderzoekers van NHTSA ontdekten dat alcoholgebruik de kans op een ongeluk ‘dramatisch verhoogd’, terwijl er  bij cannabisgebruik ‘geen verhoogd risico kon worden vastgesteld’. Sterker nog, nadat de data gecorrigeerd werden voor leeftijd, geslacht, ras en alcoholgebruik stelden de wetenschappers vast dat stonede chauffeurs niet meer kans liepen op een crash dan automobilisten die helemaal niet onder de invloed waren…

Uit de data blijkt vooral hoe gevaarlijk alcohol in het verkeer is: het risico op een ongeluk terwijl je rijdt met een alcoholpercentage van 0,05 promille of hoger is maar liefst 7 keer zo hoog dan dat je nuchter rijdt. De kans op een ongeluk bij het gebruik van andere middelen – inclusief marihuana, anti-depressiva, pijnstillers, kalmeringsmiddelen en stimulerende medicijnen – is statistisch gezien niet significant hoger dan wanneer je nuchter autorijdt (na aanpassing voor diverse demografische gegevens). Voor het onderzoek keken de researchteams van NHTSA 24 uur per dag, 7 dagen per week gedurende een periode van 20 maanden in 2013 en 2014 naar de gegevens van auto-ongelukken. Bovendien werden duizenden gegevens van automobilisten die niet bij ongelukken betrokken raakten meegenomen.

Meer onderzoek noodzakelijk

De federale onderzoekers stellen wel dat hun bevindingen niet betekent dat ‘drugsgebruik door automobilisten veilig is’. Ze voegen er aan toe dat deze studieresultaten samen met andere onderzoeken die andere en aanvullende onderzoeksmethoden gebruiken ‘goed onderzocht moeten worden voordat er definitieve conclusies over drugsgebruik en het risico op ongelukken kunnen worden getrokken’. Zo is het effect van alcohol prima te voorspellen bij een mens, terwijl dat voor THC al weer behoorlijk kan verschillen van persoon tot persoon. Een punt van zorg (ellende voor ons) is ook dat de sporen van THC soms tot een week na gebruik nog kunnen worden gedetecteerd in het bloed, terwijl je dan natuurlijk van zijn lang zal ze leven niet meer stoned of high kan zijn…

 

(advertentie)