- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Senatoren: legale mediwiet in heel VS
Drie senatoren hebben in Amerika een wetsvoorstel ingediend dat medicinale cannabis in heel het land moet legaliseren. Als de ‘Carers Act’ wordt aangenomen heeft dat grote, positieve gevolgen voor patiënten, mediwiet apotheken en wetenschappers.
Schedule I drug
Op dit moment is medicinale cannabis legaal in 23 staten plus het District of Columbia. Dat is dus al de helft van de Verenigde Staten, maar het wil niet zeggen dat de federale overheid ermee akkoord is. Volgens de regering Obama is cannabis namelijk nog steeds een ‘Schedule I’ drug zonder enig bewezen medisch nut. En dat betekent dat er nog steeds invallen plaatsvinden in medical marijuana dispensaries door overheidsdiensten. Bovendien kunnen die mediwietapotheken geen of nauwelijks fatsoenlijk zaken doen met banken en vindt er veel te weinig wetenschappelijk onderzoek naar cannabis als medicijn plaats…
De Carers Act
Aan die situatie willen drie senatoren dus snel een einde maken, reden om de Carers Act in de Senaat in te brengen. Initiatiefnemers zijn de Democratische senatoren Kirsten Gillibrand (New York) en Cory Booker (New Jersey) en de Republikeinse senator Rand Paul (Kentucky). Als hun wetsvoorstel wordt aangenomen – wat allerminst zeker is gezien de Republikeinse meerderheid in de Senaat – mogen (meer) medicinale cannabispatiënten gebruik maken van de wietregels van een staat zonder angst voor federale repercussies, wordt het banksysteem opengegooid voor de apotheken (nu moeten banken ‘verdachte transacties’ nog melden aan de overheid) en wordt het pad geëffend voor veel meer onderzoek (wat nu niet mag omdat cannabis een harddrug is in de ogen van de federale overheid)…
Een eerste stap in een lange strijd
“Veel mensen hebben door cannabis verlichting gevonden”, verklaart Paul, “maar sommige mensen wordt dit verhinderd. Er is een enorme potentie voor wetenschappelijk onderzoek op dit terrein.” Punt van zorg is evenwel dat het vooral Pauls partijgenoten zijn – de Republikeinen – die huiverig staan tegenover legalisering van cannabis. Ook Gillibrand verwacht daarom nog een lange strijd: “Dit is de eerste stap in een lang proces om steun te verwerven. Maar ik ben erg hoopvol dat we significante steun krijgen in de Senaat.”
Hopen op barmhartigheid
Dat wil de directeur van cannabislobby-organisatie NORML, Allen St Pierre, nog wel erkennen. “Maar de discussie is bij voorbaat dood, en ik weet zeker dat de senatoren die de wet hebben ingediend dit ook weten. Wat zijn gedaan hebben is echter inderdaad een belangrijke eerste stap.” Hij voegt er nog aan toe dat de Senaat sinds 1978 (!) geen enkele wiethervorming meer heeft uitgevoerd. Andere lobbyisten zijn wat positiever en hopen op mededogen van de senatoren. Zo zegt Morgan Fox van Marijuana Policy Project: “Ik hoop dat de wetgevers in hun hart kijken en zich realiseren dat het tijd is om dit barmhartige wetsvoorstel aan te nemen.”
(advertentie)