- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Patiënt: niet genoeg aan legale mediwiet
Stichting PGMCG (patiënten groep medicinaal cannabis gebruikers) vroeg via een enquête hoe patiënten oordelen over hun medicinale cannabis. Met de uitkomsten wil PGMCG de politiek beïnvloeden met de ervaringen van de wietgebruikers zelf, omdat er nu veel te ‘ambtelijk’ wordt gedacht in Den Haag! De belangrijkste conclusies op een rijtje.
2,5 gram cannabis per dag
In totaal vulden 132 respondenten (48% vrouw, 52% man) vanuit alle regio’s van Nederland de 19 vragen van de enquête in. Onder 85% van de respondenten is sprake van actueel medicinaal cannabisgebruik. Het gemiddelde cannabisgebruik is 2,5 gram per dag (thee/roken/verdampen). Het betreft alleen mensen die cannabis gebruiken met een recept van de arts of specialist. Dat betekent dat we het dus over de ervaringen met Bedrocan-wiet hebben, en dat is tegelijk ook officieel de enige goedgekeurde legale mediwiet in Nederland.
Overigens gaf twee derde van de patiënten aan al ervaring met cannabis te hebben voordat ze in de apotheek Bedrocan-wiet kregen…
Waarvoor gebruiken patiënten cannabis?
De meest voorkomende/genoemde indicatie onder respondenten is chronische pijnbestrijding (14,5%) gevolgd door slaapstoornissen (10,6%), zowel bij mannen als vrouwen. Ook worden MS (6,1%), neuropatische pijn (6,1%) en kanker (4,5%) genoemd. Deze laatste 3 indicaties worden ook vergoed door sommige zorgverzekeraars. Hierna volgen Fibromyalgie (4,2%), ADHD (3,9%), COPD (2,9%), PTSS (2,9%), Depressie (2,9%), eetlust (2,9%) en reuma (2,2%).
Opvallend is dat alleen mannen voor ADHD, PTSS en depressie medicinale cannabis gebruiken bij deze indicaties/diagnoses.Sterke wiet meest populair
Uit de resultaten blijkt dat 29 respondenten een vergoeding krijgen van hun zorgverzekeraar en 98 respondenten niet. Daar valt dus nog een wereld te winnen voor de patiënten.
Bedrocan, de soort met circa 22% THC is bij driekwart van de respondenten de meest gebruikte soort. De andere soorten met lagere THC-gehalten worden door ruim een kwart van de respondenten gebruikt. De soorten met relatief hoge gehalten aan CBD – cannabidiol, de cannabinoïde die een corrigerende werking heeft op THC – worden door aanzienlijk minder minder respondenten gebruikt.
Apotheekwiet is niet (goed) genoeg
Opmerkelijk is dat 73,5 % van de respondenten aangeeft naast apotheekwiet ook andere cannabis te gebruiken: 30% teelt zelf wiet, een kwart komt in de coffeeshops en een kwart krijgt via ‘andere bronnen’ cannabis voor medicinaal gebruik. Driekwart van de wietpatiënten heeft dus niet genoeg aan de officiële wiet, ondanks het streven van de Nederlandse overheid dat patiënten niet meer aangewezen hoeven zijn op het circuit buiten de apotheek.
Uit de beantwoording blijkt dat een ruime meerderheid van respondenten niet uitkomt met de aangeboden variëteiten medicinale cannabis via de apotheek in Nederland.
Wietolie bezig aan opmars
Wietolie zien de patiënten inmiddels wel als het ‘perfecte medicinaal cannabis product’ en ook het verdampen/vaporizen van cannabis is onder patiënten veel populairder dan onder recreatieve gebruikers. Drie op de tien cannabispatiënten verdampen hun medicijn namelijk, het roken van joints staat op de tweede plek met 24,6% (puur en/of met tabak) gevolgd door de nummer 3 wietolie (17,6%) en nummer 4 thee (14%). Edibles en tinctuur delen samen de vijfde plaats met 11,2%.
De reden dat wietolie nog niet op nummer 1 staat zal alles te maken hebben met de moeizame verkrijgbaarheid en keuzemogelijkheid via de officiële kanalen van Bedrocan en apotheek…
Wil je nog veel meer lezen over de enquête onder cannabispatiënten – o.a. over verzekeraars en Bureau Medicinale Cannabis – klik dan HIEROP