- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Jeugd blowt niet vaker door legalisering
Tegenstanders van legalisering beweren dat daardoor meer jongeren gaan blowen. Een omvangrijk Amerikaans onderzoek in staten waar (medicinale) wiet legaal is bewijst nu het tegendeel. Adolescenten gaan niet meer cannabis gebruiken, terwijl jongere kinderen zelfs minder gaan roken!
Vooroordeel kan prullenbak in
Opnieuw kan een vooroordeel/fabel van de wiethaters dus op de schroothoop gegooid worden, met dank aan Dr Deborah Hasin, professor in de epidemiologie aan het Columbia University Medical Center in New York. Samen met haar collega’s dook zij in alle mogelijke beschikbare data uit bevolkings- en gezondheidsonderzoeken in de Verenigde Staten tussen 1991 en 2014, met de focus op de gegevens van 1 miljoen adolescenten en scholieren. Haar onderzoek is deze maand gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. De resultaten geven iedereen die pleit voor decriminalisering en legalisering van cannabis dus niet alleen hoop maar ook keiharde munitie!
1 miljoen adolescenten onderzocht
Sinds 1996 hebben 23 Amerikaanse staten en het District of Columbia (zeg maar de hoofdstad Washington DC) medicinale cannabis gelegaliseerd en in 4 staten – Colorado, Alaska, Oregon en Washington – is ook recreatief wietgebruik legaal. Voor veel critici, ook in andere landen trouwens, reden om te vrezen dat er daardoor door kinderen en jongeren veel eerder en vaker naar cannabis wordt gegrepen. Die suggestie was dus het uitgangspunt voor Dr Hasin, die 24 jaar data ging analyseren van 1 miljoen adolescenten in 48 staten.
De angst van tegenstanders is niet gegrond. Het gebruik van cannabis was onder adolescenten al hoger in staten die medicinale wiet legaliseerden, maar de verandering van de wet leidde niet tot een extra stijging. Ze zoemde ook nog specifiek in op de gegevens van 50.000 middelbare school leerlingen tussen 13 en 18 jaar uit het onderzoek Monitoring the Future. Daarbij hield ze rekening met factoren die het wietgebruik kunnen beïnvloeden zoals individuele omstandigheden, school- en staatsregels (denk aan leeftijd, etniciteit, openbare of privéschool en de verhoudingen in een staat wat betreft welk gedeelte van de bevolking bijvoorbeeld blank of mannelijk is). En zelfs dan blijkt er geen sprake te zijn van een toename van cannabisgebruik bij jongeren!
Jongste generatie blowt juist minder
“Onze bevindingen leveren het sterkste bewijs tot op heden dat het gebruik van wiet onder tieners niet toeneemt nadat een staat medicinale marihuana legaliseert”, stelt Dr Hasin. “Sterker nog, tot op de dag van vandaag werd er in die staten al meer geblowd door adolescenten dan in andere staten.” Dat gaf haar wel reden tot ongerustheid zegt ze verder, want het (te) vroeg beginnen met wiet kan later in het leven tot problemen leiden. Maar wat blijkt? Onder de jongste groep tieners die onderzocht zijn – 13 en 14-jarigen dus – daalde het blowen juist! De onderzoekers denken dat de mening van oudere tieners al voor legalisering grotendeels vaststond, maar dat de jongste generatie wiet minder snel als een recreatieve hobby beschouwen wanneer het medicinaal eenmaal gelegaliseerd is. Een ander mogelijkheid is dat de ouders zich sterker tegen jong blowen uitspreken, maar voor die stelling is meer onderzoek noodzakelijk.
Bijval van verslavingsdeskundige
Dr Kevin Hill van McLean Hospital in Belmont, gespecialiseerd in alcohol en drugsmisbruik, is glashelder over het onderzoek van zijn collega Hasin. “Wellicht de grootste zorg van veel mensen die tegen legale medicinale cannabiswetten zijn, is dat dit zal leiden tot een toename van het algemene wietgebruik, inclusief dat onder adolescenten.” Het cannabisgebruik onder tieners is in de VS de afgelopen jaren inderdaad gestegen, zegt hij, in tegenstelling tot het gebruik van tabak, alcohol en opiaten. Ook de perceptie van de gevaren is minder geworden. “Hasin en haar collega’s veronderstelden – zoals zovelen – dat het aannemen van mediwiet-wetten zou leiden tot stijging van cannabisgebruik onder adolescenten doordat dit bijdraagt aan het verminderen van het zien van de mogelijke risisco’s ervan. Hun goed opgezette, methodologische studie heeft aangetoond dat dit niet het geval is.”
Eerst onderzoeken, dan beleid maken
Volgens deze bekende verslavingsdeskundige toont dit onderzoek aan hoe belangrijk het is om hypotheses (waaronder dus bijvoorbeeld die vooroordelen van tegenstanders, red.) met gegronde research te testen, voordat het gezondheidsbeleid wordt vastgesteld.
(advertentie)