- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
België: Cannabis Social Club-zorgen
De België-column is van Revel E. van Cannabis Social Club ‘Trekt Uw Plant’. Zij geeft een kijkje in de keuken en vertelt eerlijk over alle ups & downs die er bij de oprichting en exploitatie van zo’n besloten wietteeltvereniging komen kijken. Doe er je voordeel mee!
Bezint eer ge begint!
Aan al degenen die met het idee spelen om een Cannabis Social Club (CSC) te beginnen kan ik alleen maar de raad geven: Bezint eer ge begint! Het runnen van een club gaat gepaard met veel “ups en downs”. Gelukkig wisselen die elkaar snel af. Met een onderzoek van prof. Tom De Corte en een serie over cannabis op de nationale zender bijvoorbeeld zijn we zeer blij, want dat betekent dat de denkwijze van de “maatschappij” beetje bij beetje veranderd in de positieve richting, elke keer een stapje dichter bij de legalisering van cannabis.
Recreatieve en medicinale gebruikers
En daar draait het om, dat is de oorspronkelijke opzet, het kweken en verdelen van cannabis in een vorm gieten die de overheid zou kunnen accepteren. Zowel voor recreatieve als medicinale gebruikers. Dat op zich is niet gemakkelijk. Daarom is er een aantal basisprincipes en uitgangspunten opgesteld die alle Cannabis Social Clubs respecteren en die hen onderscheiden van andere initiatieven. Hier zijn ze en je krijgt er meteen ook de mogelijke valkuilen voor de “downs” bij.
De uitgangspunten van Cannabis Social Clubs
1) Bevordert de volksgezondheid
Dit wil zeggen, volledig biologisch kweken zonder enige chemische producten te gebruiken. De meeste kwekers gaan hiermee akkoord,maar er zijn er ook die het op een andere manier willen doen en die kunnen we niet in ons systeem opnemen. Zelfs al hebben we de plantjes soms broodnodig. Het loont om geduld te hebben en op zoek te gaan naar betrouwbare mensen.
2) Transparantie
De CSC houden een administratie bij van hun activiteiten die gemakkelijk is in te zien door de leden en andere csc’s. In de praktijk wil dit zeggen dat je minstens één persoon nodig hebt die zich bezig houdt met de boekhouding, geldzaken, bestellingen, enz… en die daar ook verantwoordelijk voor is.
3) Bereid tot dialoog met overheid
Wil dat zeggen dat we aan de overheid moeten meedelen waar we zitten, wie onze leden zijn en waar de kweekplaatsen zijn? Nee! Je kan het natuurlijk altijd proberen, maar dan mag je ook niet verbaasd zijn als ze op een gegeven moment ook voor je deur staan. Dit gaat meer over het niet bezorgen van overlast voor de omgeving, zoals geurhinder, geluidsoverlast, enz.. en gesprekken met het kabinet van de burgemeester over onder andere de Cannabis Bevrijdingsdag.
Tot hier toe valt het mee. De drie bovenstaande principes kan je redelijk goed in de hand houden. Maar nu komt het. Met de twee volgende hebben we al veel problemen meegemaakt en waarschijnlijk zal dat in de toekomst niet veranderen. Namelijk:
4) Non-Profit
Moeilijk! Vereniging zonder winstoogmerk, dat wordt niet altijd meteen begrepen en zul je een aantal keren moeten uitleggen. Een vzw werkt op een heel andere manier dan een bvba, die hoopt zo veel mogelijk winst te maken. Wij proberen gewoon onze leden te geven wat ze vragen en liefst zo goedkoop mogelijk. Het komt erop neer dat op een gegeven moment deze verschillende werkwijzen gigantisch met elkaar zullen botsen, met alle gevolgen van dien. Bereid je voor om dikwijls nee te moeten zeggen op voorstellen, goed bedoeld, van mensen die op hun manier een graantje willen meepikken en dat kan van producten (bv derivaten van cannabis) tot diensten zijn (wietspecialisten, computerspecialisten, …)
Zorg dus voor goede schriftelijke afspraken met handtekening tussen de club en de kweker en zorg voor een goede advocaat
Maar de allerlastigste en meteen ook het zwakke punt van een social club in een land zonder duidelijke wetgeving is:
5) Het aanbod volgt op de vraag
Heel klaar en duidelijk. Het is dus niet zoals in een winkel of coffeeshop waar ze eerst de voorraad in huis nemen en dan wachten op de mensen die het willen kopen. Juist andersom. Maar dat wil er bij sommigen niet in. Ze willen wel op een “legale” manier kweken maar er meteen ook zo veel mogelijk geld uitslaan. Zo krijg je situaties waar de kwekers zo’n grote opbrengst hebben dat de club die som onmogelijk in één keer kan betalen, de club staat dan met z’n rug tegen de muur, de kweker begint eisen te stellen die niet overeen gekomen waren of begint te dreigen met advocaten omdat ze niet snel genoeg hun felbegeerde centjes krijgen en willen ons dwingen om een grote voorraad in te slaan.
De (on)betrouwbare wietkwekers
We hebben het zelfs al TWEE keer meegemaakt dat grote kwekers, die met officiële documenten voor de leden van een social club telen, een heuse diefstal in scène zetten om de wiet veilig te stellen die ze nodig hebben voor andere doeleinden of persoonlijk projecten waarbij ze meer of sneller hun geld krijgen.
Zorg dus voor goede schriftelijke afspraken met handtekening tussen de club en de kweker en zorg voor een goede advocaat.
Het is niet simpel…
Zo groot is het cannabiswereldje niet, het stelt me dan ook enorm teleur dat ik met eerlijkheid kan zeggen dat we minder last hebben van het Antwerpse stadsbestuur dan van mensen die snel rijk willen worden en (zoals gewoonlijk) uit hebzucht alle principes en waarden waar anderen voor gestreden hebben gewoon aan hun laars lappen. Kunnen we niet beter samenwerken, zo kunnen we toch veel meer bereiken! Toch? Ben ik naïef? Waarschijnlijk. Geloof ik nog in mensen? Ja, maar ’t is niet simpel! Verdomme!
Revel E.
(advertentie)