- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Californië 2016 wereldwijde gamechanger
Iedereen is het erover eens: het stemresultaat in Californië over het legaliseren van recreatieve wiet – volgend jaar november – is een potentiële gamechanger. Ofwel; die bepaalt of en hoe snel de VS en de rest van de westerse wereld legale wiet kent. De vooruitzichten zijn prima!
De staat Californië heeft bij de komende presidentsverkiezingen opnieuw ook het onderwerp legalisering van cannabis op het stembiljet staan. Zes jaar geleden probeerde de voorstanders van legale recreatieve wiet – medicinale cannabis is er al sinds 1996 gelegaliseerd, als eerste staat in de VS ooit – het ook al, maar toen haalde het wetsvoorstel het niet. Inmiddels is de publieke opinie echter behoorlijk omgeslagen in het voordeel van wiet, dus alle deskundigen verwachten een positief resultaat in november 2016.
Grote en invloedrijke staat
Maar waarom is juist Californië nu zo belangrijk voor de cannabisrevolutie? Tot nu toe zijn het vooral kleine staten – niet veel inwoners – waar zowel medicinale als recreatieve marihuana gelegaliseerd is: Colorado, Washington, Alaska en Oregon. Californië telt liefst 39 miljoen inwoners, meer dan twee keer zoveel als alle inwoners van de nu legale wietstaten bij elkaar! “Alle ogen zijn gericht op Californië”, zegt ook vice-gouverneur Gavin Newsom, een voorstander van legalisering. “Het verschilt erg van praktisch alle andere staten door zijn omvang, de impact van de verandering en wat die voor de rest van het land betekent.”
Minstens 5 staten stemmen over wiet
Er wordt volgend jaar november sowieso in minimaal 5 staten van de VS gestemd over legalisering van recreatieve wiet, waaronder in ieder geval Nevada (met de miljoenenstad Las Vegas), Massachusetts en Maine. “Maar het legaal maken van wiet voor volwassenen in Californië betekent een wereldwijde gamechanger“, zegt ook Troy Dayton, de baas van ArcView Group, een cannabis research en investeringsbedrijf. “Een doorbraak die de markten in Colorado, Washington, Oregon en Alaska in de schaduw stelt.” Zelf doet zijn bedrijf ook een duit in het zakje trouwens: het doneert 70.000 dollar aan de pro-legalisering campagne.
Peilingen: legalisering gaat zegevieren!
Zelfs de tegenstanders van vrij wiet erkennen het belang van Californië. Zo zegt Kevin Sabet, mede-oprichter van de anti-wietorganisatie Smart Approaches to Marijuana: “Een staat met zoveel invloed en van die grootte is enorm belangrijk. We verwachten een lang, uitputtend gevecht in Californië, en een heel duur bovendien!” Beide kampen geven toe dat de omvang van de donaties (mede)bepalend kan zijn voor de uitkomst van het wietreferendum. Maar wij – de voorstanders – staan er toch het beste voor. Omdat er ook een nieuwe president gekozen wordt, gaan er steevast veel jongere kiezers naar de stembus en die zijn over het algemeen liberaler ten aanzien van cannabis. En in een recente opiniepeiling gaf 55 procent van de inwoners van Californië aan voor legalisering te stemmen, tegenover 43 procent die wiet liever illegaal houdt…
En waarom dit van wereldwijd belang is? Nou, knappe minister van justitie die dan nog steeds beweert dat legale wiet onmogelijk is wegens internationale verdragen, wanneer de U.S.A. zulke enorme vrije cannabismarkten heeft!
(advertentie)