(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

“Een slag in het gezicht van minister Opstelten.” Dat is het oordeel van advocaat Sidney Smeets over het vonnis in de beruchte Checkpoint-zaak, ooit de grootste coffeeshop van Nederland. De rechter verklaarde in hoger beroep dat het Openbaar Ministerie ‘het recht op vervolging verspeeld heeft’, omdat ze best wisten hoe het zat met de (enorm grote) handelsvoorraad wiet!

Ooit gingen er bij coffeeshop Checkpoint in Terneuzen kilo’s wiet per dag over de toonbank, niet in de laatste plaats naar Belgen en Fransen. Het was de grootste coffeeshop die Nederland ooit kende, totdat justitie er ineens een einde aan maakte en alle betrokkenen ging vervolgen voor georganiseerde misdaad en dat soort dingen. Vele ellenlange rechtszaken volgden en gisteren oordeelde het Gerechtshof in Amsterdam (waar de zaak door de Hoge Raad naartoe was terugverwezen) dat het Openbaar Ministerie volkomen gefaald heeft!

Wij zeggen het vaker: de verkeerde mensen staan voor de rechter in ons land als het om cannabismisdaden gaat...

Wij zeggen het vaker: de verkeerde mensen staan voor de rechter in ons land als het om cannabismisdaden gaat…

Openbaar Ministerie kleunt mis

Uiteraard zegt een rechter dat iets genuanceerder, maar het komt er simpelweg op neer dat Justitie best had kunnen weten dat er grote partijen wiet verhandeld werden, dat coffeeshop Checkpoint zich altijd prima aan de gedoogregels hield en dat de openbaar aanklager kortom geen enkele reden had voor het plotselinge ingrijpen. Gevolg? Eigenaar Meddie W. en 11 van zijn medewerkers gaan vrijuit. De eigenaren werden wel schuldig bevonden aan het thuis bewaren van grote hoeveelheden softdrugs, maar kregen daarvoor geen straf opgelegd. Volgens de Amsterdamse rechter heeft het OM het recht op vervolging verspeeld, omdat Checkpoint zich aan de gedoogvoorwaarden heeft gehouden. Bovendien moet de overheid hebben geweten dat een flinke softdrugsvoorraad en de opslag daarvan bij de bedrijfsvoering van een coffeeshop hoort. Toch werd er nooit ingegrepen.

Tweede keer in 1 maand gaat Justitie nat

Het is de tweede keer in een maand tijd dat een gerechtshof oordeelt dat een coffeeshop die zich netjes aan de gedoogregels houdt niet zomaar veroordeeld kan worden omdat de zaak ergens een grote handelsvoorraad heeft (de stash). Zie ons bericht ‘Gerechtshof kraakt ’t gedoogbeleid!’ van 2 juli. Toen mocht een coffeeshophouder die gepakt was met 70 kilo wiet vrijuit gaan, om precies dezelfde redenen als gisteren bij Checkpoint. Dit betekent in de praktijk dat de rechters bezig zijn om de befaamde en beruchte ‘achterdeur’ van de coffeeshops te legaliseren, mist de coffeeshop in kwestie zijn zaakjes netjes in orde heeft. In dat geval mogen politie en justitie van de rechter niet zomaar ineens besluiten om op de stash te gaan jagen… ofwel, het inkopen van wiet en hasj hoort bij het gedoogbeleid!

Slag in gezicht Opstelten

Advocaat Sidney Smeets: "Slag in gezicht van minister Opstelten"

Advocaat Sidney Smeets: “Slag in gezicht van minister Opstelten”

Deze uitspraken van de op 1 na hoogste rechters in Nederland (alleen de Hoge Raad is nog hoger) zullen minister Ivo Opstelten van Justitie wel hoofdbrekens bezorgen, want hij wil alleen maar straffen, vervolgen en veroordelen als het om cannabis gaat. Advocaat Sidney Smeets, een erkend cannabisdeskundige, is dan ook niet mals in zijn oordeel over de Checkpoint-zaak. In Het Parool zegt hij:

“Het vonnis is een slag in het gezicht van minister Opstelten. De rechter spreekt door zijn uitspraak en verklaart het beleid van Opstelten met deze uitspraak feitelijk failliet. In Den Haag is besloten dat het OM niet-ontvankelijk is, in Amsterdam wil de rechter geen straf opleggen. Ik kan mij niet voorstellen dat rechters in nieuwe, vergelijkbare zaken heel andere uitspraken zullen doen. Het is tijd voor Opstelten om serieus in gesprek te gaan om de hele keten van softdrugs in Nederland beter te reguleren.”

 

(advertentie)