(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is de omgedraaide wereld: mensen die cannabis medicatie testen die vervolgens aan zieke of onrustige honden wordt toegediend. Normaal worden proefdieren massaal gebruikt voor ‘menselijke medicijnen’, maar omdat wietonderzoek bij huisdieren ontbreekt moet men vertrouwen op menselijke gegevens.

Dieren zijn net mensen

Een opmerkelijk verhaal deze week op de site van het rijkeluismagazine Forbes. ‘Cannabis Animal Chews Are Human Tested‘, kopt het artikel. Waarin verbaasd wordt vastgesteld dat veel mensen verontwaardigd zijn als er dieren worden gebruikt voor tests met nieuwe medicijnen voor ons, maar dat het bij cannabis medicatie voor dieren – met name honden – precies andersom is. Wij zijn dan de proefkonijnen!

Er zijn al diverse cannabisbedrijven in de Verenigde Staten die speciaal voor huisdieren op wiet/hennep gebaseerde medicijnen hebben ontwikkeld, meestal in de vorm van te kauwen lekkernijen. Die zijn dan vaak bedoeld voor oudere honden, honden die lijden aan een neurologische aandoening of om onrustige beestjes te kalmeren.

Mensenonderzoek als basis

shutterstock_266376083

Ook dieren houden van cannabis [illustratie: doom.ko/Shutterstock]

De meeste cannabisbedrijven baseren hun voedingssupplementen op anekdotische bewijzen of op een aanbeveling van een dierenarts. Dat komt ook omdat er blijkbaar geen wetenschappelijke studies zijn gedaan naar het gebruik van medicinale wiet voor dieren. Daarom zijn de onderzoeken die de bedrijven als validatie gebruiken gebaseerd op studies bij mensen! Forbes stelt vast dat dit ‘een grote ironie is na al die jaren dat dieren zijn gebruikt als testonderwerpen voor menselijke medicijnen’.

Pijn verlichten

De Amerikaanse vereniging van dierenartsen heeft nog geen officieel standpunt ingenomen over het toedienen van cannabis aan huisdieren. Voor het overgrote deel is het hen  niet toegestaan wiet voor te schrijven, zelfs niet in de inmiddels 24 staten waar medicinale cannabis gelegaliseerd is. De directeur van de bekende dierenrechtenorganisatie PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) reageert voorzichtig positief. “Wanneer de juiste toediening van marihuana echt de pijn van honden kan verlichten, dan moeten zij dezelfde consideratie ontvangen als mensen in pijn gegeven wordt”, zegt Colleen O’Brien.

Vroeger…

Grappig is overigens ook dat ooit, rond de eeuwwisseling van 1900, cannabis al bij dieren werd gebruikt. Toen was wiet namelijk nog legaal in de VS. Forbes heeft een medische catalogus uit 1912 boven water getoverd waarin te lezen valt dat medicinale cannabis uitgebreid werd toegepast in het veterinaire veld. Hoewel de medicijnen in eerste instantie ook toen voor mensen waren bedoeld, werd simpelweg de dosis aangepast wanneer dieren het kregen als verdoving- of kalmeringsmiddel…

[openingsfoto: Frank11/Shutterstock]
(advertentie)