- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Schrijver Egypte cel in voor hasjverhaal
Van de befaamde Arabische Lente is helemaal niets meer over in Egypte. Dat blijkt wel uit de 2 jaar celstraf die tegen de schrijver Ahmed Naji wordt geëist omdat hij openlijk over hasjgebruik heeft verhaald in zijn boek ‘The Use of Life’. Hij overtreedt daarmee volgens de staat ‘de morele wetten’ van het land!
Seks en hasj in roman
Krankzinnig, een ander woord kunnen wij niet vinden voor deze rechtszaak tegen de Egyptische schrijver, die in de publiciteit is gekomen door de mensenrecht advocaat Nasser Amin. Hij vecht de wet aan die zijn cliënt dus een geldboete van 1.200 euro en een celstraf van 2 jaar dreigt op te leveren, omdat hij expliciete seksscènes en talrijke verwijzingen naar hasjgebruik in zijn roman zette. Amin bestrijdt deze ‘overtreding van ’s land moraal’ met het argument dat dit haaks staat op de grondwet van Egypte. Die maakt zo’n draconische straf alleen mogelijk in het geval van laster en het aanmoedigen van geweld of discriminatie.
Moraalridders van president Sisi
Maar de openbaar aanklager stelt dat het boek in feite autobiografisch is en daarom gezien moet worden als journalistiek. Het OM dreigt er zelfs mee om Ahmed Naji ook te vervolgen voor zijn hasjgebruik in het verleden! Maar dat is eveneens juridische quatsch, omdat de schrijver nooit is gearresteerd voor cannabisbezit.
Advocaat Amin brengt de vervolging van de hasjschrijver in verband met de aanpak van de Moslim Broederschap door de huidige regering van president Sisi. Die zette president Mohammed Morsi in juli 2013 af en vervolgde talloze islamitische aanhangers. De keiharde aanpak van seculiere artiesten en schrijvers past ook in deze ‘deugdzame aanpak’, stelt Amin.
Recordaantal journalisten in de cel
“Buiten dit gerechtsgebouw is er een repressief bewind dat claimt dat het moederland en kernwaarden beschermt”, zei de advocaat tegen persbureau AP. Over de regering met militaire steun en de islamitische oppositie meldde hij: “Allebei proberen ze de ander te overtreffen in wie het meest beschermend is ten aanzien van moraal en deugden.”
Hoewel Amin volkomen gelijk heeft, ziet het er voor schrijver Naji toch bedenkelijk uit. Het Egyptische regime heeft eerder al schrijvers en journalisten vervolgd die berichtten over gesloten militaire processen, die in social media posts pleitten voor atheïsme en demonstraties aanmoedigden. Een recordaantal journalisten zit achter de tralies in Egypte. En president Abdel Fattah el-Sisi liet er in oktober op televisie ook geen misverstand over bestaan: “De media en de staat zouden het niet oneens moeten zijn. Let op, laat ons niet van mening verschillen.”
Wat een land, Egypte…