- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
1 puurjoint per dag = geen longschade
Uit de grootste studie tot dusver naar de effecten van wietgebruik op de longfuncties, blijkt dat het idee dat wietroken net zo slecht is als gewone sigaretten paffen onzin is. Sterker, zelfs als je 20 jaar lang elke dag 1 pure joint rookt heeft dat geen schadelijke gevolgen voor je longen!
Het onderzoek is uitgevoerd door researchers van de Emory University in Atlanta (VS) en afgelopen maand gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Annals of the American Thoracic Society: Effects of Marijuana Exposure on Expiratory Airflow: A Study of Adults who Participated in the U.S. National Health and Nutrition Examination Study.
Longfuncties niet aangetast
De veronderstelling is vaak dat rook inhaleren sowieso slecht is voor je longen, of dat nu tabaksrook is of cannabisrook. Maar die vlieger gaat dus mooi niet op, ontdekten de Amerikanen. Uit hun gepubliceerde data blijkt zelfs dat het dagelijks roken van een joint met pure cannabis (geen tabak erbij dus!), over een periode van liefst 20 jaar, niet geassocieerd kan worden met verminderde longfuncties. Uit deze grootste studie op dit terrein tot dusver (analyses van research uit verschillende wetenschappelijke disciplines) blijkt dat blootstelling aan wiet en het inhaleren niet zorgen voor negatieve veranderingen in de longcapaciteit. Het zogenoemde FEV1 (forced expiratory volume) vermindert niet en er is ook geen effect meetbaar op luchtwegenaandoeningen.
De onderzoekers ontdekten ook dat cannabisconsumenten die hun wiet vaporizen nog minder problemen rapporteerden dan zij die hun marihuana roken. Met andere woorden: in tegenstelling tot tabakssigaretten en hun goed gedocumenteerde ernstig negatieve gevolgen op de rokerslongen, ontbreekt die correlatie bij wietjointjes. De Amerikaanse cannabislobbyvereniging NORML concludeert op basis van het onderzoek dat de blootstelling aan cannabisrook zelfs ‘beschermende longeffecten’ zou kunnen hebben bij stevige tabaksrokers.
Hoesten en kortademigheid
Is het alleen maar juichen? Niet helemaal hoor. Uit dit onderzoek blijkt ook dat het inhaleren van wietrook kan leiden tot een toename van bronchitis-achtig hoesten, een zere keel en kortademigheid. Dus er blijft een risico zitten aan het puur roken van cannabis, al zijn die risico’s bleekjes vergeleken bij die van tabak.
(advertentie)