- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Legaliseren doe je zo: Israël
De komende weken doen we een serie over landen en hun legaliseringsbeleid van cannabis. Als eerste hadden we Portugal, als tweede is Israël aan de beurt. Het heilig land is vooruitstrevend op het gebied van medicinale wiet, er wordt dan ook veel onderzoek gedaan en mediwiet wordt ook in de praktijk door artsen voorgeschreven.
Wat is de geschiedenis van het beleid?
Uit klassieke literatuur en opgravingen blijkt dat cannabis al duizenden jaren wordt gebruik in het gebied wat nu Israël is. Het woord cannabis zou zelfs afgeleid zijn van het Hebreeuwse Qne Bosem, wat zoiets als ‘gearomatiseerd riet’ betekent. In zowel het Oude als het Nieuwe Testament zouden verwijzingen staan naar de plant.
In 1989 werden bij opgravingen in een grot in de buurt van Beit-Shemesh een Romeinse tombe ontdekt van ruim 1600 jaar geleden. Ze troffen het skelet van een ongeboren baby binnen in het skelet van een jonge vrouw aan. Ze was op haar kraambed gestorven. Naast de vrouw lag 7 gram van een bruine substantie. Uit onderzoek bleek dat de substantie THC bevatte. Vermoedelijk ademde vrouwen cannabis in de vorm van wierook in om de pijn tijdens de bevalling te verzachten.
Sommige Israëliërs zien de plant nu als een inheemse geneeskundige plant, die al een tijd lang niet meer gebruikt is, maar nu opnieuw ontdekt is door moderne farmaceuten. Recreatief gebruik is altijd strafbaar geweest. Een Israëlisch regeringscomité bepaalde in 1995 dat cannabis legaal als medicijn verstrekt moest worden aan degenen die het nodig hadden. Sindsdien hebben activisten, wetenschappers en politici een medisch programma in elkaar geschroefd, met redelijk groot succes. Ale Yarok (‘groen blad’ in het Hebreeuws) is een politieke partij die in 1999 is opgericht en zich in zet voor de volledige legalisering van wiet. Helaas heeft zij nog geen enkele zetel in het Knesset (parlement) kunnen winnen.
Israël wordt wereldwijd als een succesverhaal beschouwd op het gebied van medische cannabis, zowel op gebied van kweek als onderzoek. Het bedrijf Tikun Olam (‘Genees de wereld’) is op dit moment de koploper.
Wat zegt de officiële wet?
Op cannabisbezit van 15 gram of minder, wat als persoonlijk gebruik wordt beschouwd, staat een gevangenisstraf van maximaal drie jaar en een boete van 20.000 euro. Als je voor de eerste keer betrapt wordt krijg je meestal een waarschuwing, bij de tweede keer mag de politie je een gerechtelijke beschikking opgeven, alhoewel de situatie afhangt van de agent in kwestie. Op bezit van grotere hoeveelheden en smokkel staat een maximale celstraf van 20 jaar.
Medicinale cannabis is toegestaan, maar er is nog steeds geen overkoepelende regulering. Een arts mag alleen met een toestemming van het ministerie van Volksgezondheid marihuana voorschrijven aan patiënten.
Wat is de praktijk?
Hoe de politie zich opstelt ten opzichte van wietconsumenten verschilt per stad of gebied. In Tel Aviv, de grootste stad van het land met een groot uitgaansleven, kijkt de politie vaak de andere kant op en zijn de meeste mensen vrij tolerant. De gevangenisstraffen die hierboven genoemd zijn, worden in de praktijk maar zelden opgelegd.
Toch gebeurt het met regelmaat dat de politie buiten de wet om optreedt. Burgers (vooral jongeren) op straat worden gefouilleerd op drugs, huizen worden zonder huiszoekingsbevel binnengevallen en cannabisevenementen worden verstoord. Ook zullen smerissen je sneller meenemen naar het bureau als je iets doet wat niet mag en toevallig ook nog wiet bij je hebt.
Op dit moment zijn er 31 artsen in Israël die cannabis voorschrijven als medicijn voor patiënten met chronische pijn. Deze mensen kunnen in gespecialiseerde apotheken hun wiet halen. Er zijn vele kweekverenigingen voor mediwiet, zoals Tikun Olam, waar telers in witte stofjassen onderzoek doen.
Hoe zit het met het gebruikerspercentage van cannabis?
Volgens een documentaire over mediwiet in Israël van Zach Klein uit 2009, mochten 400 Israëli’s cannabis gebruiken. Dit aantal is in 2013 gestegen tot 11,000. Volgens peilingen van het IADA (Israel Anti-Drug Authority) zouden in 2009 11,4 procent van de volwassenen tussen de 18 en 40 jaar recreatief een drug of andere bedwelmend middel hebben gebruikt, waarvan 8,9 procent cannabis. Volgens hetzelfde onderzoek, uitgevoerd op 7700 middelbare scholieren van 175 scholen, zou 5,7 procent de afgelopen dertig dagen cannabis hebben gebruikt. Niet alle cijfers van het IADA worden internationaal als representatief beschouwd. Volgens activisten ligt het aantal wietrokers en drugsgebruikers twee keer zo hoog als de officiële cijfers.
Cocaïne is in opkomst in Israël. Het land is een belangrijke doorvoerroute naar Afrika. Israëlische criminelen zouden in zee zijn gegaan met de Zuid-Amerikaanse drugskartels. Volgens het IADA zou het aantal cokegebruikers tussen 2005 en 2009 zijn verdubbeld. Bijna één procent van de bevolking tussen de 18 en 40 jaar oud zouden aan het witte poeder zitten. Het wordt echter nu nog beschouwd als drug voor de rijken.
Conclusie
Als we Israël puur zouden moeten beoordelen op medicinale cannabis zouden we zeker een 9 geven. Helaas is recreatieve wiet nog niet overal geaccepteerd. Een 9 in totaal is dus niet op zijn plaats, maar het zou flauw zijn om alleen hierdoor een laag cijfer te geven. Israël krijgt van ons een 7,5.
(advertentie)