- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Australië legaliseert medicinale cannabis
In Australië is vooral de laatste 2 jaar een felle discussie geweest over het vrijgeven van wiet als medicijn. Zaterdag ging de kogel door de kerk en maakte de regering bekend dat de drugswet gewijzigd gaat worden. Daarna mag er legaal cannabis gekweekt worden voor medicinaal gebruik en wetenschappelijk onderzoek!
40 jaar oude drugswet
Net als bijvoorbeeld in Amerika zijn het vooral de aangrijpende, persoonlijke verhalen van patiënten en hun families geweest die de legalisering hebben aangejaagd. Door de dramatische woorden en beelden bleven de meeste politici – ongeacht hun politieke voorkeur – niet onberoerd.
Onder de huidige wet wordt cannabis geclassificeerd als een illegale drug. Straffen variëren per staat; zo vlieg je in sommige delen van het land de bak in wanneer je zelf wiet kweekt en kom je daar in andere delen vanaf met een fikse geldboete. Maar zaterdag maakte de landelijke regering dus bekend dat zij van plan is de Narcotics Drugs Act 1967 te veranderen. Overigens zonder de internationale verplichtingen uit het Single Convention on Narcotic Drugs-verdrag van de Verenigde Naties geweld aan te doen. Datzelfde stokoude verdrag uit 1961 inderdaad waarachter ook veel Nederlandse politici zich verschuilen wanneer ze beweren dat regulering/legalisering van cannabis onmogelijk is vanwege internationale verdragen…
Ommezwaai
“Deze regering sympathiseert ongelooflijk met het lijden van Australiërs die lijden aan slopende ziekten, en we willen de toegang mogelijk maken tot de meest effectieve medicinale behandelingen die er voorradig zijn”, verklaart minister van Volksgezondheid Sussan Ley. Daarmee maakt ze duidelijk (en zeer terecht) een knieval voor de activisten die om verandering vroegen, met als argument dat het oneerlijk is om patiënten te criminaliseren die op de drug vertrouwen om hun pijn te verlichten. De teelt van medicinale wiet vindt volgens het voorstel plaats in kleinschalige, lokale kwekerijen, onder strikte voorwaarden. “Daarmee hebben we de goede balans tussen patiëntentoegang, bescherming van de gemeenschappen en onze internationale verplichtingen”, aldus Ley.
Online petitie
Meer dan 247.000 mensen hebben sinds de lancering twee jaar geleden de petitie ondertekend om cannabis voor medicinale doeleinden te decriminaliseren, en die had oorspronkelijk eigenlijk alleen nog maar de regio New South Wales als doelgroep. De actie werd gestart door de gepensioneerde verpleegster Lucy Haslam. Haar zoon Daniel leed aan darmkanker en gebruikte mediwiet – illegaal uiteraard – om zijn pijn te verlichten. In februari van dit jaar overleed Daniel, op 25-jarige leeftijd. Op een weblog schreef moeder Lucy deze week: “Het was pas nadat een collega-kankerpatiënt voorstelde dat hij cannabis moest proberen om zijn pijn te verzachten dat zijn leven weer een beetje draaglijker werd. Een zieke jongeman probeerde m,et tegenzin een joint en zomaar ineens voelde hij zich een stuk beter.”
Recreatief gebruik blijft illegaal
Oud-verpleegster Lucy zette zich daarna ook in voor legalisering en richtte de lobbygroep United in Compassion op, 1 van de bewegingen die er nu dus voor gezorgd heeft dat de regering gezwicht is en officieel toestemming geeft voor het kweken van medicinale en wetenschappelijke cannabis, en het gebruik ervan door bepaalde patiënten. “Een grote overwinning”, aldus Lucy.
Voorstellen om mediwiet te reguleren gaan zo snel mogelijk vanuit het kabinet naar het parlement. De regering benadrukte echter dat er op het gebied van recreatieve cannabis niets verandert. De aankondiging van het toestaan van medicinale cannabis is niet het begin van een debat over volledige legalisering. “Cannabis is geclassificeerd als een illegale drug in Australië voor recreatief gebruik en we hebben geen plannen om dat te veranderen”, stelt minister Ley…
(advertentie)