- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Duitse experts eisen legalisering wiet
Op een congres in Frankfurt hebben juristen, drugsdeskundigen en medici opgeroepen om het eigen gebruik van cannabis niet langer strafbaar te stellen in Duitsland. Volgens 1 rechtsgeleerde is het wietverbod zelfs strijdig met de grondwet! Tot nu toe is – op een klein beetje mediwiet na – alles nog redelijk streng verboden.
Op het congres in Frankfurt heerste dus brede consensus over het decriminaliseren – of liberaliseren zoals ze het bij de Oosterburen liever noemen – van cannabis in Duitsland. Experts uit verschillende vakgebieden eisen nu actie van de overheid op dit punt. Daartoe riepen ze op in een resolutie, die werd ondertekend met ‘Schildower Kreis’. Onder die naam zijn rechtsgeleerden, artsen en verslavingsdeskundigen al enige tijd bezig om de strenge anti-cannabisaanpak van de federale overheid aan te pakken.
Duitse deskundigen: ‘drugsoorlog zonder resultaat’
Volgens de Schildower Kreis – waarbij zich al meer dan 100 Duitse geleerden hebben aangesloten – is wereldwijd te zien dat de strafrechtelijke aanpak van drugs zonder resultaat is, zowel aan de kant van de consumenten als aan de zijde van de drugsproducenten. Bovendien brengt de zwarte (drugs)markt grote risico’s met zich mee, met name ook op het punt van volksgezondheid, maar bijvoorbeeld ook voor de financiële wereld. Professor Lorenz Böllinger is nog stelliger: “Het wettelijk verbod op cannabis is ongrondwettelijk.” Het verbieden van cannabisgebruik is in strijd met het Prinzip der Verhältnismäßigkeit (zeg maar het principe van evenredigheid). Bovendien wordt het doel van het indammen van de handel en consumptie bewijsbaar niet gehaald. Met kwalijke gevolgen ook, zoals moeilijkere preventie. “De consumptie van wiet is een slachtofferloos delict”, vervolgde Böllinger, “de consument beschadigt alleen zichzelf – als er überhaupt al schade zou zijn.”De hoogste rechtbank in Duitsland heeft in 1994 de huidige, strenge drugswet goedgekeurd. Dat betekent bijvoorbeeld dat er van de 250.000 drugsdelicten vorig jaar in Duitsland maar liefst 145.000 met cannabis te maken hebben, merendeels ook nog met kleine hoeveelheden! Volgens de laatst bekende cijfers gebruikte 12 procent van de Duitsers afgelopen jaar cannabis, maar is de groep regelmatige blowers drie procent groot. Dat cijfers is volgens de deskundigen laag en stabiel vergeleken met andere landen en het verandert in Duitsland ook niet of nauwelijks door de (strenge) wetgeving.
Het Frankfurt-model
Al met al genoeg redenen voor de honderden deskundigen op het congres om de staat op te roepen tot decriminalisering van het eigen wietgebruik. Zij gaan tevens een plan uitwerken en er toestemming voor vragen: het ‘Frankfurt model’ genaamd, waarin preventie, voorlichting en behandeling voor verslavingsproblemen centraal staan…