- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Vreetkick? Verward brein & endorfines!
Eind vorige maand vertelden we al uitgebreid over de wat-en waarom’s van munchies oftewel vreetkicks na het blowen, maar een onderzoek op muizen dat deze woensdag uitkwam verklaart nog eens helder hoe het er in onze hersenen aan toe gaat en waarom wij blowers juist zo vaak calorierijk voedsel eten.
Yale University, één van de belangrijkste universiteiten van de VS, voerde het onderzoek uit. De knappe koppen daar, onder leiding van professor Tamas Horvath, ontdekten tijdens testen op muizen dat cannabis en zijn ingrediënten de eetlust-onderdrukkende functies van de hersenen in de war brengen.
Onverwachte resultaten
Als dat gebeurt zenden hersencellen in plaats van het signaal ‘stop met eten, je zit vol’, het signaal uit dat je nog steeds trek hebt. In het Yale-onderzoek focusten ze vooral op de receptoren (moleculen) die door cannabinoïden worden geactiveerd. Maar de uitkomst was voor de wetenschappers heel onverwacht. Zij dachten namelijk dat de receptoren in onze hersenen die contact komen met cannabinoïden een signaal uitzenden waardoor alle hersencellen die onze eetlust onderdrukken worden uitgeschakeld. Daardoor zou je vreetkicks krijgen. In plaats daarvan werden deze cellen juist geactiveerd, maar veroorzaakten ze alsnog een toename van eetlust.
Endorfines zorgen voor eetlust
De reden hiervoor is dat de hersencellen die normaal stofjes aanmaken die ons laten stoppen met eten, ineens andere stofjes aanmaken. Dit zijn de endorfines. Ze reizen naar de hypothalamus, het voedselcontrolesysteem van ons brein, en zorgden er voor dat de muizen gingen eten. Endorfines hebben een pijnstillende werking en worden aangemaakt tijdens o.a. lichamelijke inspanning, opwinding, pijn, verliefd zijn en het eten van pittig voedsel. Ook geven ze ons een gevoel van geluk.
Waarom geen broccoli?
“Marihuana speelt spelletjes met ons voedselsysteem”, zegt Horvath. Maar tegelijkertijd maakt het ons niet zodanig wijs dat we bijvoorbeeld broccoli gaan eten. Meestal doen stoners met munchies zich te goed aan caloriebommen zoals snoep en vette zoute chips. Dit komt waarschijnlijk door de endorfines. Als we pijn of verdriet voelen zijn we geneigd om onszelf tegoed te doen aan troostvoer. Dit zijn meestal ongezonde dingen die vol zitten met zout, suiker en vet. Bij het eten daarvan worden endorfines aangemaakt waardoor we ons even beter voelen. Maar wiet maakt mensen vrolijk en omdat endorfines ook worden aangemaakt als we in een goede bui zijn, gaan we waarschijnlijk chips en brownies snaaien om onszelf nog beter te laten voelen.
Al met al een vrij logische verklaring 🙂
(advertentie)