(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een unieke gebeurtenis in het land dat ooit de war on drugs startte: maandag is Doctors for Cannabis Regulation  opgericht. De 1e organisatie van medici die openlijk pleit dat staten en federale regering het gebruik van cannabis reguleren, en wel in het belang van de volksgezondheid!

Vijftig medici pleiten voor legale wiet

Meer dan vijftig medici, waaronder vooraanstaande chirurgen en bestuursleden van grote medische opleidingsinstituten, hebben zich vooralsnog verzameld in Doctors for Cannabis Regulation (DFCR).

Middels een 6 pagina’s lange ‘Declaration of Principles, by Doctors for Cannabis Regulation‘ maken de doktoren duidelijk dat het voor de volksgezondheid veruit het beste is als er een einde komt aan het verbod op cannabis en de repressie van met name de federale regering, die wiet immers nog altijd op Schedule I van de drugslijsten heeft staan.

Afwijkende mening

de

De groep medici toont met harde cijfers en bewijsmateriaal aan dat de prohibitie haar langste tijd heeft gehad en dat regulering en legalisering wel het goede antwoord zijn op het vraagstuk: wat te doen met cannabis? Met dat standpunt om ook het recreatieve wietgebruik te legaliseren, wijken deze medische professionals af van het standpunt van de grootste doktorenorganisatie in de VS, de American Medical Association (AMA).

Nadelen van wietverbod

De argumentatie van DFCR is glashelder: de criminalisering en het verbod doen het publiek meer schade dan goed. Vervolgens laten ze cijfers zien van het gigantische aantal arrestaties voor wietbezit (!) dat ieder jaar plaatsvindt in de VS, de raciale en economische ongelijkheid in de war on drugs en de rol van het verbod in het hoog houden van de wietprijzen en de winst van criminele drugsdealers.

Volgens deze groep medici is het creëren van een legale en gereguleerde cannabismarkt de beste manier om de publieke veiligheid te garanderen, de illegale drugshandel te bestrijden en de negatieve consequenties van de strikte politie/justite-aanpak op benadeelde gemeenschappen terug te draaien.

Regulering goed voor volksgezondheid

Deze opmerkelijke move van een grote groep medici komt op een cruciaal moment in de Amerikaanse geschiedenis. Meer dan 60% van de bevolking is inmiddels voor legalisering van cannabis en voor medicinaal wietgebruik is dit al bijna 90%! Volgens de laatste federale statistieken gebruiken meer dan 35 miljoen Amerikanen jaarlijks wiet voor hun plezier. Hoogste tijd dus om de drugswetten te veranderen, iets dat de afgelopen 50 jaar niet of nauwelijks is gebeurd.

b

“Je hoeft niet pro-wiet te zijn om tegen het verbod te zijn”, zegt DFCR-oprichter David L. Nathan. Deze psychiater en professor aan de Robert Wood Johnson Medical School aan Rutgers University stelt dat de nieuwe club niet pleit voor wietgebruik, maar dat de wetenschap het er wel over eens is dat wietgebruik minder schadelijk is voor mens en maatschappij dan andere normale drugs als alcohol en tabak. De beste manier om (eventuele) risico’s – zoals misbruik/verslaving bij volwassenen en blowen op te jonge leeftijd – te managen “is om het drugsgebruik en de daarmee samenhangende handel in de openheid te brengen via regulering”…

En zo besluit hij fijntjes:

“If you’re going to make something against the law, the health consequences of that use have to be so bad to make it worth creating criminal consequences. That was never true of marijuana. It was banned in 1937 over the objections of the American Medical Association”

[openingsfoto: william casey/Shutterstock]
(advertentie)