- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Legale wiet zorgt voor landbouwrevolutie
Het gaat zo voorspoedig met de legale cannabisbranche dat deskundigen nu voorspellen dat dankzij de wiet de gehele landbouwindustrie een ’technologische revolutie’ zal ondergaan. Door betere technieken – o.a. licht, water, bemesting, stroom – zal de hele wereld hiervan profiteren!
Aan de lange reeks prima argumenten om cannabis te legaliseren – van volksgezondheid tot minder criminaliteit en (overheids)geldverspilling – kan er nu weer 1 worden toegevoegd: een technologische revolutie in de landbouw. En dan bedoelen we dus de niet-cannabisproductie!
Stroom, licht en water
Dat stellen Amerikaanse deskundigen naar aanleiding van de razendsnelle ontwikkelingen in de nog jonge legale cannabisindustrie in Noord-Amerika. ‘Legal Marijuana Cultivation Is Driving A Technology ‘Revolution In Industrial Agriculture‘, schrijft het gerenommeerde zakenmedium International Business Time deze week. Als sprekend voorbeeld daarvan dient ondernemer Dan Sutton in British Columbia, Canada. Hij werkt al drie jaar aan wat de meest energiezuinige, high-tech wietplantage op aarde moet worden. Aangemoedigd door de exploderende (medicinale) cannabismarkt experimenteert de 28-jarige Sutton samen met een groep biologen en ingenieurs met digitale sensoren, lichtinstallaties en ventilatoren om een kassysteem te ontwerpen met de laagste energiekosten en de hoogste opbrengst. “Wij hebben gezegd: laten we aannemen dat alles wat er tot nu toe is gedaan in de wietwereld verkeerd is en dat we het vanaf nul weer moeten opbouwen”, verklaart Sutton, de baas van Tantalus Labs in Vancouver. “Wij gebruiken het brede spectrum van wetenschap dat niemand voorheen heeft onderzocht.”
Input van geld en mensen
En zijn start-up is niet bepaald de enige in Noord-Amerika die nieuwe producten en systemen bedenkt speciaal voor de wietteelt. Cannabis is een gewas dat een heel precieze balans van licht, bemesting en water nodig heeft om te floreren. Natuurlijk wordt er allang wiet gekweekt in binnenruimten, maar nieuw is de enorme input van kapitaal en denkkracht (brainpower noemen ze dat daarginds heel mooi) in dit veld van industriële landbouw die er eerder niet was, simpelweg omdat cannabis illegaal was. Bovendien is er een gevoel van urgentie: nu steeds meer landen en staten in de VS hun beleid ten aanzien van medicinale en recreatieve wiet veranderen, zijn bedrijven in een race verwikkeld om industry leaders te worden. Denk aan terreinen als dataverwerkende software, ultra-efficiënte lampen en irrigatiewater-systemen.
Cannabis wakkert landbouwrevolutie aan
En het mooie van dit alles is dus dat het niet alleen de cannabisbranche is die ervan profiteert. Zo zien bijvoorbeeld de industriële voedselproducenten en boomkwekers kansen om de wiettechnieken te adapteren, zodat ook in hun sectoren de energiekosten omlaag kunnen en de oogsten omhoog. En exploitanten van grote gebouwen kunnen de wietsystemen gebruiken om de stroomkosten flink te laten dalen. “Cannabis wakkert een landbouwtechnische revolutie aan”, stelt Troy Dayton onomwonden. Hij kan het weten, want hij is de CEO van ArcView Group, een van de belangrijkste researchbedrijven in de cannabisindustrie. “Dit is een ontwikkeling die volledig voortkomt uit het beëindigen van repressieve wetten. De markt is er al, maar hij beweegt nu van de schaduw naar het volle zonlicht. Daarom zie je deze ongelooflijke groei en het is de reden waarom zoveel mensen het beschouwen als de kans van hun leven!”
Miljardenbusiness
ArcView heeft al berekend dat de legale wietmarkt – alleen al in de VS – in 2014 goed was voor 2,7 miljard dollar, meer dan een miljard hoger dan in 2013. Voor dit jaar wordt opnieuw een forse groei voorspeld van 33 procent, tot een bedrag van 3,5 miljard dollar. De technologische ontwikkelingen focussen vooral op het koelen van de kweekruimtes en de belichting, die samen goed zijn voor naar schatting 70 procent van de kosten om 1 gram wiet te produceren! Daarom is het dus interessant om systemen te ontwerpen die minder elektriciteit verbruiken terwijl ze een hogere opbrengst produceren. Ook is men bezig met systemen die automatisch reageren op veranderingen in de bemesting/voeding, zonlicht en temperatuur zodat cannabis in optimale omstandigheden kan groeien en bloeien. Er ontstaan technologieën die data verzamelen die het kwekers mogelijk maakt perfect samen te werken met hun kassen en kweekruimtes om de beste condities te ontdekken voor meerdere soorten wiet.
De cool-factor
Omdat de winstmarges hoog zijn in de wietproductie – zeker vergeleken bij traditionele landbouwproducten – zijn de experimenten betaalbaar. Daarnaast speelt mee dat de legale wietindustrie aantrekkelijk is voor jonge biologen en technologen om in te werken. “Voor de nieuwe generatie die net van de opleidingen komt is cannabis een veel interessanter werkterrein dan laten we zeggen onroerend goed of een sla-project”, zegt Michael Mayes, de directeur van consultantbedrijf Quantum 9 Inc. uit Chicago. “The cool-factor kan innovatie aandrijven.” Tot slot speelt ook mee dat er meer dan genoeg vraag bestaat naar de nieuwe landbouwtechnologie vanuit de wietkwekers. Terwijl zij in snel tempo nieuwe kassen en binnenplantages aanleggen, is het natuurlijk van belang dat ze zoveel mogelijk stroom en water besparen om de operationele kosten te verminderen, zodat de winstmarges beschermd worden terwijl er steeds meer nieuwe spelers op de markt verschijnen.
Niet vreemd dus ook dat er flinke belangstelling is van traditionele niet-cannabis bedrijven om te investeren in nieuwe technieken in de wietproductie, om die daarna over te brengen naar de niet-geestverruimende landbouw en bosbouw!
(advertentie)