- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Watertekort Californië door wietkwekers
Een gevolg van een liberaal cannabisbeleid waar je niet zo snel aan denkt: in Californië – toch al geplaagd door hevige droogtes – ontstaan forse watertekorten door de vele buitenwiet plantages! Met name in het roemruchte Humboldt County is het flink mis.
Humboldt County
Met dichte bossen, mistige klimaat en ruige kustlijn stond Humboldt County in Noord-West Californië lang synoniem aan haar bekendste cash crop: wiet. Het verbouwen van cannabis heeft hier altijd gebloeid, zowel voor de legalisering van medicinale wiet in 1996 als daarna. Maar nu de wietindustrie in Amerika en dus ook in deze regio de laatste jaren explosief gestegen is en er weinig regulering is, begint de impact op het milieu duidelijk te worden. Vanaf 2009 gaat het snel bergafwaarts.
Verband wietteelt en waterpeil
Voor het eerst is er nu een rapport van het California Department of Fish and Wildlife verschenen waarin de noodklok wordt geluid over watertekorten door wietteelt. Onderzoekers keken met name naar het verbouwen van buitenwiet en planten in kassen op privéland. Ze concluderen dat de wietteelt de beekjes en riviertjes overbelast in het groeiseizoen, dat duurt van mei tot september. Het waterverbruik is in sommige regio’s zo intens dat de hoeveelheid voor wietteelt groter is dan wat de natuurlijke waterstromen kunnen leveren!
22 liter water per dag per plant
Aanvullend onderzoek van biologen van de staat – wat overigens nog niet in het genoemde rapport is opgenomen – stelt onomwonden dat de cultivatie van cannabis deels de schuld is aan het volledig uitdrogen van diverse beken vorig jaar. In het zonnige en ’s zomers ook vrij droge klimaat van Californië heeft elke buitenwietplant naar schatting 22,7 liter water per dag nodig! Ter vergelijking; druivenplanten in een wijngaard – ook een populaire plant in de staat – hebben per dag 12,6 liter water nodig, aldus het rapport.
Krakkemikkige regelgeving
De onderzoekers leggend de schuld ook deels neer bij de krakkemikkige regelgeving, ofwel de halfslachtige legale status van cannabis. Omdat recreatief gebruik van wiet illegaal is onder Californische wet en zelfs een misdrijf onder de federale wet, is het lastig regels op te stellen voor de wietteelt. “Wanneer je wietkwekers oproept om met een vergunning te werken – die het ook toestaat dat er een publieke melding komt van hun operatie en die inspecties mogelijk maakt – betekent dit dat zij worden blootgesteld aan federale vervolging”, klagen de onderzoekers.
Google Earth
Via Google Earth stelden de wetenschappers vast vast dat de hoeveelheid grond die gebruikt wordt voor de wietteelt ongeveer verdubbeld is tussen 2009 en 2012. En ze vrezen dat dit alleen nog maar meer wordt als de golf van legalisering doorzet en Californië bijvoorbeeld in november 2016 (dat is de eerste mogelijkheid) ook recreatieve wiet officieel toestaat. En het zijn niet alleen planten, bomen en landbouwgewassen die lijden onder de droogte en het watertekort. Ook diverse – soms beschermde – vissoorten (waaronder enkele zeldzame zalmsoorten) lopen ernstig gevaar als het waterpeil in de stroompjes, beekjes en riviertjes te laag is of zelfs helemaal opdroogt…
De onderzoekers zien maar 1 goede oplossing voor het groeiende probleem: regulering van de wietteelt!
(advertentie)