- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
1 op de 3 rijdt stoned in Nieuw-Zeeland
Je zou het in alle consternatie bijna glad vergeten, maar hoe zou het er toch voorstaan met de cannabis in Nieuw-Zeeland? Gelukkig zijn de cijfers van een groot gezondheidsonderzoek uit 2012-2013 deze week al gepubliceerd!
En om maar gelijk met 1 opvallende conclusies te openen: een derde van alle cannabisgebruikers geeft toe wel eens stoned achter het stuur van de auto te zijn gekropen. Die wetenschap komt tot de aardse populatie dankzij het 2012-2013 New Zealand Health Survey, waarvan de resultaten dus ruim twee jaar later reeds gepresenteerd kunnen worden. Klinkt ons verdacht veel als een land met heel veel wietrokers in de oren, maar goed: dit terzijde…
Maori’s wel, Aziaten niet
In de praktijk geeft 11 procent van de bevolking aan cannabis te gebruiken. Een betrouwbaar cijfer, aangezien er liefst 13.000 volwassen Nieuw-Zeelanders zijn ondervraagd. Daarmee blijft wiet zowel in de wereld als in het land van de kiwi’s de populairste drug. Meer dan een derde van de blowers aan de andere kant van de aardbol gebruikt minstens 1 x per week wiet of hasj. Blowers treffen we bovengemiddeld vaak aan onder mensen in achtergebleven economische gebieden en onder de oorspronkelijke inwonersgroep de Maori’s. Het minste aantal cannabisgenieters treffen we aan bij vrouwen, 55-plussers en etnische Aziaten.
Stoned in de auto
Andere leuke weetjes uit het gezondheidsonderzoek? Iets meer dan een derde – 36% om precies te zijn – geeft dus ronduit toe wel eens stoned auto te rijden, en dat gebeurt dan relatief weer het meeste in de categorie mannen van 35 tot 44 jaar. Paniek natuurlijk bij instanties die claimen het goed voor te hebben met de mens, zoals de New Zealand Drug Foundation. De baas van die anti-drugsclub hoopt dat de politie snel de beschikking krijgt over drugstestapparatuur, maar tot het zover is moeten de cops zich bekwamen in simpele ‘bekwaamheidstests’. Zeg maar van de categorie: loopt u eens over de witte streep op de weg meneer. Die tests zijn volgens boze Bell ook accuraat genoeg, maar er worden te weinig agenten getraind om ze af te nemen en er worden er te weinig afgenomen…
Blowen om medicinale voordelen
Welja, ondertussen blowen de Nieuw-Zeelanders gewoon vrolijk verder. Al zeggen steeds meer mensen dat ze cannabis vanwege medicinale redenen tot zich nemen. Vooral in de leeftijdsgroep 55 jaar en ouder is een toename van mediwiet-blowers te zien en in totaal claimt liefst 42 procent van alle wietgebruikers dat medicinale voordelen de reden van cannabisgebruik zijn, waarvan een meerderheid dit doet door wiet te roken.
Helaas heeft die meneer Bell van die Drug Foundation ook hier wat op te zeggen. Volgens hem is roken niet de beste manier om er zeker van te zijn dat je profiteert van de medicinale eigenschappen van cannabis… Veiliger manieren ‘om de drug af te leveren’ zijn nodig. En omdat de mediwiet-blowers hun spul op de zwarte markt kopen bestaat er ook geen mogelijkheid om de kwaliteit van de wiet te garanderen, weet Bell.
Geestelijke en juridische hobbels…
Geen wonder (bijna) dus dat 8 procent van de blowers in Nieuw-Zeeland in het laatste jaar (let wel, dat is het jaar voorafgaand aan de enquête in 2012-2013) rapporteerde dat wiet een schadelijk effect op hun geestelijke gezondheid had. Daarbij ondervonden jonge cannabisconsumenten – in NZ betekent dit de groep 25 tot 34 jaar – de meeste hinder en viel er nauwelijks een geestelijke wanklank te noteren bij de groep 55-plussers.
Oh ja, twee procent van de wietgebruikers meldde dat ze tegen ‘juridische problemen’ waren aangebotst dankzij hun blowen in de laatste 12 maanden…
(advertentie)