(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Onderzoekers van Washington State University hebben ontdekt dat hoe meer cannabis je rookt hoe minder last je hebt van wormen en parasieten. Tenminste, dat geldt voor een bepaald Afrikaanse stam van jagers-verzamelaars: de Aka.

Medicinaal wietgebruik

Of het ook zonder meer geldt voor alle westerse blowers is onbekend, daarvoor is meer en aanvullend onderzoek nodig. Het effect van wiet op parasitaire wormen is trouwens ook onbewust gedrag van de Aka-pygmeeën, ze doen het dus niet omdat ze weten dat het helpt om worminfecties te voorkomen. Maar net als bij het roken van tabak – dat ook een soortgelijk effect op parasieten/wormen heeft –  is het wellicht wel (onbewust) medicinaal gebruik, concludeert antropoloog Ed Hagen van WSU. En dat is waar Hagen ook naar zocht: of leden van afgelegen stammen – zonder invloed van westerse beschaving en media – planten(vergift) gebruiken voor medicinale doeleinden.

Tabaksrokers

p1

Ze lusten er wel pap van, cannabis wordt door 70 procent van de mannen en 6 procent van de Aka-vrouwen gebruikt

Hagen: “Op dezelfde manier als dat we naar zout verlangen, zouden we ook een verlangen naar pyscho-actief vergif van planten kunnen hebben”, zegt Hagen, “omdat dit ‘vergif’ parasieten doodt.” In een eerder onderzoek stelde Hagen al vast dat de zware tabaksrokers onder de Aka minder wormen en parasieten hadden. Nu geldt dit dus ook voor cannabis, al waarschuwt Hagen voor te veel juichende verhalen. Zo is de dodelijke werking van nicotine op parasitaire wormen nog niet vastgesteld bij mensen (wel in levend vee) en die van wiet alleen nog in petrischaaltjes (en nog niet bij dieren)…

Vergif tegen parasieten

Maar de Aka-stam in de Centraal Afrikaanse Republiek is wel degelijk beschermd tegen parasieten omdat ze wiet roken. Dat doen ze ook best graag trouwens: zo’n 70% van de volwassen mannen blowt, bij de vrouwen is dat maar 6%. Omdat zij 1 van de laatste groepen jager-verzamelaars op de wereld zijn, bieden de Aka antropologen een unieke kijk op de menselijke ontwikkeling (die zelfs opgaat voor 99% van  de menselijke geschiedenis).

En mogelijk dus ook een alternatieve kijk op waarom de mens drugs gebruikt! De meest gebruikte verklaring hiervoor is nu dat recreatieve drugs “de pleziercentra in de hersenen kapen”, waardoor mensen zich goed voelen. Maar wellicht triggeren ze dus ook mechanismen die ons vertelleen dat we iets giftigs consumeren, wat bitter smaakt en ons ziek doet voelen. “Dus dachten wij: waarom zouden zoveel mensen over de hele wereld giftige planten op deze ‘erg recreatieve’ manier gebruiken?” zegt antropoloog Hagen. “Wanneer je kijkt naar niet-menselijke dieren (mooi gezegd hè, red) zie je dat die hetzelfde doen en wat veel biologen denken is dat ze dit doen om parasieten te doden.”

Drugs en parasieten zijn problemen

p2

Als cannabis roken parasieten doodt bij de Aka-stam, waarom dan niet ook bij de rest van de blowende wereldbevolking?

En dit is allemaal weer interessant en van belang om 2 redenen schrijven de Amerikaanse onderzoekers. Het misbruik van substanties (drugs dus) en infecties door parasieten zijn “twee van de grootste problemen in de ontwikkelende landen”. Het is niet zeker wanneer de Aka zijn begonnen met cannabisconsumptie, het kan dat ze het via indianen leerden kennen maar ook pas nadat de Europeanen Afrika koloniseerden. Feit is in ieder geval dat wietrokers significant minder parasitaire wormen hebben en ook minder vaak opnieuw geïnfecteerd raken na besmetting dan niet-cannabisrokers.

En het grappige is dus ook dat de Aka expres thee zetten en drinken van een lokale plant genaamd motunga, om daarmee parasitaire infecties te bevechten, maar dat ze tabak en cannabis niet als een medicijn beschouwen. Volgens Hagen suggereert dit dat ze onbewust cannabis gebruiken om zich tegen parasieten te weren 😉

(advertentie)