- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
- Buitenwiet test ’24 eindigt met een geweldig Oogstfeest!
- Willie Wietman snoeit zijn bijna bloeiende Sneeze planten
Een kweekkast maak je zo
ROLLING STONED TOP 50 #10 Hoewel kweektenten goedkoop zijn en je ze gemakkelijk en snel op kunt zetten, kunnen ze natuurlijk niet tippen aan een op maat gemaakte kweekkast. Dat vonden jullie kennelijk ook want dit artikel over het bouwen van je eigen kweekkast haalt met de hakken over de sloot de top 10 van best gelezen artikelen van 2015. Haal je gereedschap tevoorschijn en doe de nodige boodschappen en kweek in 2016 gewoon wiet in je zelfgemaakte kweekkast. Hoe je hem in elkaar zet en wat er allemaal in en aan moet lees je hier.
De voordelen van het kweken van je eigen wiet liggen voor de hand. Enerzijds bespaar je je enorm veel geld en anderzijds weet je wat je rookt. Een gemiddeld grote kast is al groot genoeg om een paar planten in te kweken en je uit de coffeeshop te houden, maar je kunt natuurlijk ook gebruik maken van een bestaande ingebouwde kast in je huis.
Een kast met een paar wietplanten is als een klein volkstuintje in je eigen huis. Een heel leuke en rustgevende hobby. Uit een kast kun je natuurlijk niet zoveel oogsten als uit een complete kweekkamer, maar meer dan genoeg om je zelf van wiet te voorzien. Laat het commerciële kweken maar aan anderen over en ga gewoon voor je eigen rokertje.
Plan voor je plant
Begin niet meteen zaadjes te planten, maar start met een goede planning. Om te beginnen moet je op zoek naar een geschikte kast. Eentje die groot en veilig genoeg is om mee te werken, voor je je wietplant kunt oogsten ben je ongeveer drie maanden verder dus zorg voor een goede plek om hem neer te zetten. Denk ook na over een plaats voor zaken als elektriciteit, kabels, voorschakelapparaten, flessen voeding en andere kweekspullen. Hoe meer je buiten je kast kwijt kunt, hoe meer ruimte er is voor je plant.
Als je eenmaal je kast hebt gekozen, is het tijd voor de inrichting. Bedenk van tevoren goed hoe je alle benodigde apparatuur zoals de lamp, afzuiging, het koolstoffilter et cetera gaat installeren. Dit moet allemaal in de kweekkast komen:
- Een kweeklamp en een schakelklok met een relais, zonder licht geen groei.
- Een afzuiger die de kast steeds van verse lucht voorziet en warme lucht wegzuigt.
- Reflecterende wanden.
- Lichtdichte afsluitingen.
- Een ventilator voor luchtcirculatie in de kast.
De kweeklamp
Het wattage van de kweeklamp die je kunt gebruiken is afhankelijk van de grootte van je kast en de hoeveelheid wiet die je erin hoopt te oogsten. Maar aangezien we in dit artikel uitgaan van een kast voor eigen gebruik kun je het het beste klein en fijn houden. Een 150 tot 400 Watt HPS lamp is prima, maar ga geen 1000 Watt HPS in een kast monteren omdat je denkt dat er anders niet genoeg wiet aan je planten zal groeien. Dit soort lampen zijn gemaakt voor veel grotere ruimtes waar ze hoog boven de planten kunnen hangen.
TL verlichting of LED kweeklampen zijn ook geschikt om in een kweekkast te gebruiken. Omdat deze lichtbronnen minder energie verbruiken en warmte produceren zijn ze heel goed inzetbaar in de kleine ruimte van een kweekkast. Vooral LED lampen zijn een goed alternatief, hoewel duurder in aanschaf.
Om het licht optimaal efficiënt te gebruiken, moet je ervoor zorgen dat de binnenkant van je kweekkast het licht goed reflecteert. Hiervoor bekleed je het het beste met reflecterend materiaal. Radiatorfolie is goed, maar gebruik geen aluminiumfolie want dat gaat na verloop van tijd oxideren waardoor het niet meer goed reflecteert. Een laagje witte verf of wit gelamineerd materiaal reflecteert ook goed.
Ventilatie en luchtcirculatie
Planten hebben naast licht, ook voldoende aanvoer van verse lucht nodig om te kunnen groeien. En omdat het in de kweekkast (ook wanneer je met een LED lamp kweekt) snel te warm wordt door de lamp, zul je dus constant lucht moeten af- en aanvoeren. Door de afgevoerde lucht te filteren met een koolstoffilter voorkom je dat de lucht van de wietplanten buiten de kast te ruiken is. Een simpele buisventilator met een koolstoffilter bovenin je kweekkast zorgt voor voldoende luchtafvoer. Wanneer je onderin de kast een lichtdichte opening maakt kan verse lucht vanzelf naar binnen stromen.
En dat is de basis van een simpele kweekkast, je kunt het jezelf nog moeilijker maken maar dit is voldoende voor een wietplant. Heb je geen zin om zelf te knutselen, dan kun je natuurlijk ook gewoon een kant en klare kweekkast kopen.
(advertentie)