(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Sappige rel binnen de Verenigde Naties. In eerste instantie pleitte hun Office on Drugs and Crime (UNODC) voor het eerst in de geschiedenis voor decriminalisering van drugsbezit. Dat ‘nieuws’ werd gelekt door Sir Richard Branson, omdat het nog voor openbaring onder druk van minimaal 1 land weer van de tafel is geveegd… Watskeburt?!

Geen misdrijf maar gezondheidszaak

Volgens de BBC is het document dat voor een enorme verandering in het globale drugsbeleid had kunnen zorgen van tafel gegaan door druk van tenminste 1 land. Welk dat is, is helaas onbekend. Nog geen 24 uur gelden was het niemand minder dan Sir Richrad Branson die het nog geheime vergaderstuk lekte. Hij postte de volledige tekst op zijn Virgin-website, onder begeleiden vreugdevolle woorden. “Mijn collega’s in de Global Commission on Drug Policy en ik konden niet minder verheugd zijn. Samen met ontelbare andere onafhankelijke lobbyisten beweer ik al jaren dat we drugsgebruik moeten behandelen als een gezondheidsissue en niet als een misdrijf. Terwijl de grote meerderheid van de recreatieve drugsgebruikers nooit enige problemen ondervindt, verdienen mensen die worstelen met drugsverslaving toegang tot behandelingen en niet tot een gevangeniscel.”

Branson lekt VN-document

Branson was zo opgewonden dat hij het VN-document dat nog onder embargo stond, publiceerde onder de titel ‘Finally—a change in course on drug policy‘. De volledige tekst vind je daar, maar we zullen ons hier tot de hoofdconclusies beperken:

vn-1

Decriminalisering persoonlijk drugsbezit

De aanbevelingen van het door Dr Monica Beg, hoofd van de HIV/AIDS-afdeling van de UNOCD van de Verenigde Naties, opgestelde rapport liegen er dus niet om. Sterker nog, het zou een complete koerswijziging betekenen na tientallen jaren van war on drugs propaganda. De decriminalisering van drugsbezit voor persoonlijke consumptie die de VN-leden wordt aangeraden zou worden gepresenteerd op een congres over beperking van de drugsschade (harm reduction) dat momenteel in Kuala Lumpur gehouden wordt. De UNOCD overziet internationale drugsconferenties en biedt richtlijnen over de toepassingen daarvan. In het document lezen we bijvoorbeeld ook: ‘Doordat drugsgebruik om niet-medicinale redenen en bezit voor persoonlijk gebruik worden behandel als criminele activiteiten heeft dit ertoe bijgedragen dat de volksgezondheidsproblemen zijn toegenomen en het heeft negatieve consequenties voor de veiligheid en mensenrechten’.

Branson wil druk op de ketel

richard_branson_galactic

Sir Richard Branson, warm pleitbezorger van een beter en liberaler drugsbeleid

Maar nog voordat dit op voorhand historische document openbaar is geworden, is het dus onder druk van tafel geveegd. Richard Branson is daar laaiend om en heeft de tekst bewust gelekt om ‘de druk op de ketel te houden’. Want ineens beweert UNODC dat het document nooit officieel als beleid is erkend. In april volgend jaar is er een Algemene Vergadering van de VN over drugs en daar wordt de input van UNODC verwacht. Branson zegt dat hij nu gelekt heeft om de organisatie ‘verantwoordelijk te houden’. “Laat ons hopen dat de UNOCD, een wereldwijde organisatie die onderdeel is van de VN en verondersteld wordt om te doen wat goed is voor de mensen op de wereld, niet een opvallende 180-graden draai maakt op het laatste moment en buigt voor de druk door niet verder te gaan met deze belangrijke stap”, fulmineert de Brit. “De war on drugs heeft al veel te veel schade aangericht bij veel te veel mensen.”

Weinig hoop

Maar de eerste reacties vanuit de VN zijn weinig hoopgevend. Iemand van nota bene de UNOCD zelf (!) zei tegen de BBC dat het nooit officieel beleid is geworden, dit document. Een leidinggevende figuur zei verder dat Dr Monica Berg “een middelmanagement ambtenaar” is die een professioneel standpunt aanbood. Andere VN-organisaties zoals de WereldGezondheidsOrganisatie (WHO) zijn altijd al fel tegenstander geweest van een liberaler drugsbeleid…

Kortom, het zal te mooi zijn om waar te zijn dat de Verenigde Naties binnenkort hun geliefde war on drugs vaarwel kussen, maar de eerste kier in het gepantserde anti-beleid is toch maar mooi zichtbaar geworden, met dank aan Richard Branson!

[openingsfoto: Global Commission on Drug Policy]
(advertentie)