(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wereldprimeur voor Canada: daar is een register geopend voor medicinale cannabispatiënten. Dat moet het mogelijk maken dat medici beter de gezondheid van hun cliënten kunnen monitoren en zo nodig het wietgebruik kunnen bijsturen.

Het patiëntenregister is opgestart in de Canadese provincie Quebec op initiatief van het Research Institute van de McGill University Health Centre (RI-MUHC) en het Canadian Consortium for the Investigation of Cannabinoids (CCIC). Een hele mond vol, maar de bedoelingen zijn goed: beter waken over de veiligheid van de patiënten!

40.000 medicinale cannabispatiënten

c1

Canada neemt het voortouw door als eerste ter wereld cannabispatiënten in een centraal register op te nemen

Volgens de bedenkers is dit de eerste database ter wereld voor het gebruik van medicinale wiet en plaatst Quebec zich hiermee in de frontlinie van het onderzoek naar mediwiet. Naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid in Canada zijn er op dit moment meer dan 40.000 Canadezen die legaal cannabis consumeren om symptomen van ziektes als multiple sclerose, HIV, kanker en epilepsie te verlichten. “Het is voor iedereen die een blik werpt op het medicinaal cannabisonderzoek en de behoeften van medici om de drug – en haar bijwerkingen –  te begrijpen, direct duidelijk waarom zo’n register er moet komen”, zegt Mark Ware van McGill University, die de baas is van het project.

“Marihuana, of cannabis zoals ik het liever noem, is onderzocht en bestudeerd voor degenen die het recreatief gebruiken. Maar wanneer je praat over patiënten die MS of een ruggenwervelverwonding of epilepsie of andere, ernstige chronische ziektes hebben, bestaan er risico’s dat de drug invloed heeft op bestaande therapieën of hun andere aandoeningen… en dat is nooit onderzocht.” Aldus dokter Ware tegenover Medscape Medical News. “We doen dan ook een beroep op doktoren die bereid zijn om cannabis aan hun patiënten aan te bieden, om mee te werken aan dit research registerproject.”

Gebalanceerd beeld van mediwiet

Meewerkende doktoren krijgen een training aangeboden om met het register te werken. Samen met de input van de patiënten moet dit er dan voor gaan zorgen dat zowel de veiligheid als de voordelen van cannabis als medicijn in kaart worden gebracht. “Wij willen een gebalanceerd beeld van de voordelen van cannabis. Daarvoor moeten de doktoren vragenformulieren beantwoorden over hoe hun patiënten functioneren en hoe dit eventueel verandert in de loop der tijd, of dat nu goed of slecht is”, verklaart Ware.

Hoewel bijna alle medicijnen die patiënten worden voorgeschreven natuurlijk wel zijn getest en onderzocht voordat ze op de markt mogen komen, is (de uitwerking van) medicinale cannabis nog nooit op deze manier – met een patiëntenregister – aangepakt. Dr. Ware: “Er zijn in feite heel erg weinig klinische proeven gedaan met medicinale cannabis en dan ook nog met kleine aantallen.”

(advertentie)