- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
20 Caribische landen overwegen legalisering cannabis
De staatshoofden van 20 landen uit het Caribisch gebied – verenigd in de Caribbean Community (CARICOM) – hebben besloten dat ze gezamenlijk ‘de huidige status van cannabis gaan herzien’. In de goeie zin des woords natuurlijk, want er wordt gekeken naar ‘mensen- en religieuze rechten’ en naar ‘de potentiële economische voordelen’.
Caribische Gemeenschap
CARICOM of de Caribische Gemeenschap zoals het in onze taal ook wel wordt genoemd, wie zitten daar dan allemaal in zul je vragen? Twintig landen, waarvan er 15 lid zijn en 5 geassocieerd lid (allemaal Britse overzeese gebieden). Onze voormalige Nederlandse Antillen – dat wil zeggen Curaçao, Sint Maarten en Aruba – zijn waarnemend lid van Caricom. Dit is de volledige landenlijst:
Advies van wietcommissie
Na hun 39ste economische top kwam CARICOM eind vorige week met een uitgebreid statement naar buiten, waaronder dus dat veelbelovende hoofdstuk over cannabis. Eerder al hadden de landen een onderzoekscommissie ingesteld die de status en mogelijkheden van wiet heeft onderzocht: de Regional Commission on Marijuana. Die adviseerde, voorafgaande aan de bijeenkomst op Jamaica, dat ‘de criminalisering van cannabis vervangen moet worden door juridische regulering’.
Commissie-voorzitter Rose-Marie Belle Antoine: ‘Het medische en wetenschappelijke bewijs is duidelijk dat cannabis een substantiële waarde heeft. Duizenden mensen zitten in de gevangenis, met name de meest kwetsbare en gemarginaliseerde in de regio.’
Medicinale voordelen
De CARICOM staatshoofden omarmen dit rapport nu ook. In het statement na afloop van de meeting staat: ‘De huidige classificatie van cannabis als een illegale drug levert een uitdaging op in het uitvoeren van research naar een volledig begrip en het vaststellen van de medicinale voordelen die eruit gehaald kunnen worden.’ CARICOM secretaris generaal Irwin LaRocque over het commissierapport: ‘Zij bevelen de decriminalisering van cannabis aan. Zij adviseren dat het behandeld wordt als een substantie die gecontroleerd en gereguleerd wordt zoals alcohol.’
Hervormingen in Caribische landen
De staatshoofden willen nu dat er actie moet worden ondernomen op het wietfront. ‘Zij zijn het erover eens dat er actie moet worden ondernomen op nationaal niveau – dus per land, red. – door de relevante autoriteiten om de huidige status van cannabis te herzien, met het oogpunt van reclassificering en met in achtneming van alle internationale verplichtingen’, zo lezen we in het verslag van de CARICOM top.
Uiteraard worden er ook wat stichtende woorden besteed aan ‘de gevaren van cannabis voor de jeugd’ en zo, maar dat soort uitspraken zijn wellicht meer voor de bühne. Feit is dat alle staatshoofden naar hun land terugkeren met de opdracht om het rapport van de commissie uitvoerig te bestuderen, om zodoende tot nationale actie te komen om de wet te herzien volgens het model van de commissie.
Lidstaten bepalen zelf hervormingstempo
Dus hoewel ze het er eigenlijk al allemaal over eens zijn dat het anders moet, wordt de daadwerkelijke aanpak vooralsnog op nationaal niveau uitgerold en mag elk land zelf bepalen hoe hard het wil gaan. Of zoals premier Andrew Holness van Jamaica het op de persconferentie na de CARICOM meeting stelt: ‘Wij zijn het er ook over eens geworden dat elke lidstaat – in overeenstemming met zijn omstandigheden – zijn eigen pad kiest om de wetshervorming te verwezenlijken zoals die zijn voorgesteld door de Regional Marijuana Commission’.
Game on dus daar in de Caraïben!