- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Blowen – Een pleidooi voor puur genot
Voor wie als cannabispatiënt of -gebruiker van overzee naar Europa komt, is het soms niet te vatten. Hier worden wiet en hasj gemengd met tabak, in de VS en andere delen van de wereld absoluut ‘no-go’. Vandaar dit vurige pleidooi voor puur roken van cannabisjournalist Michael Knodt, jarenlang hoofdredacteur van Hanf Journal.
Smoke Ganja raw – pleidooi voor puur genot
Voor wie als cannabispatiënt of -gebruiker van overzee naar Europa komt, is het soms niet te vatten. Hier worden wiet en hasj voor gebruik gemengd met tabak. Dit is in de VS en in andere delen van de wereld absoluut ‘no-go’. In Duitsland of Nederland roken echter zelfs veel patiënten de door hun arts voorgeschreven bloesem in dikke tabakjoints. Hiervan zou een klant van een cannabisapotheek in de VS waarschijnlijk kotsmisselijk worden.
Historisch gezien ligt de oorzaak hiervan in de ontwikkeling van de verschillende zwarte markten: In Europa was tot in de jaren negentig van de vorige eeuw bijna alleen hasj verkrijgbaar. De meest voorkomende gebruikswijze, de joint, brandt gewoon niet zonder tabak. In de VS was echter vrijwel alleen maar wiet verkrijgbaar. Daardoor heeft zich een cultuur van kleine pure joints ontwikkeld. De Europeanen hebben na de overstap naar indoor-wiet vastgehouden aan deze slechte menggewoonte. In de VS wordt de inmiddels op vele plaatsen verkrijgbare hasj ook liever verdampt.
Europeanen houden van tabak
In Europa werden daarom de meeste wetenschappelijke onderzoeken met testpersonen uitgevoerd, die zowel tabak als cannabis hadden gerookt in de meest uiteenlopende mengverhoudingen. Men zou echter, om het risico en de mogelijke gevaren van het gebruik van cannabis voor de luchtwegen te kunnen beoordelen, gebruik moeten kunnen maken van onderzoeken die gericht waren op het gebruik van pure cannabisbloesems.
De meeste van dergelijke wetenschappelijke onderzoeken worden vanwege de liberale wetgeving tegenwoordig uitgevoerd in de ‘medische-marihuana’-staten van de VS of in Canada. De nieuwste onderzoeksresultaten bevestigen duidelijk dat het roken van pure cannabis het risico op longkanker niet meetbaar vergroot, in tegenstelling tot het roken van tabak. De stelling op basis van het meest recente onderzoek, zoals die in de laatste uitgave van ‘Journal of Cancer’ werd gepubliceerd, luidt:
“Het regelmatige gebruik van cannabis lijkt geen duidelijk negatieve invloed te hebben op de longfunctie. […] Het risico op longziekten bij regelmatig gebruik van cannabis lijkt zeer laag en is veel geringer dan bij het roken van tabak.”
Helpt Cannabis eventueel zelfs tegen longkanker?
In een onderzoek van Harvard Medical School in Boston uit 2007 wordt zelfs geopperd dat de belangrijkste werkzame substantie THC de celgroei van longkankercellen remt en de metastase-vorming bij zeer agressieve, chemotherapie-resistente varianten van de ziekte positief beïnvloedt.
“Tumormonsters van met THC behandelde dieren hebben getoond dat THC groei- en tumorremmende eigenschappen bezit. In ons onderzoek wordt aanbevolen om wetenschappelijk te onderzoeken of cannabinoïden als THC als nieuwe alternatieve therapie zouden kunnen worden gebruik om bij bepaalde types longkanker de metastase-groei tegen te gaan.”
Over de vrijheid om dingen te doen die schadelijk zijn voor jezelf
Sinds de glorieuze opmars van de vaporizer weet eigenlijk iedereen die wiet om medische redenen of ter ontspanning gebruikt, dat dit al lang een goed en gezond alternatief is voor roken. Desondanks zal ook de joint in de toekomst niet uit de veelal illegale subcultuur verdwijnen. De ratio is immers niet altijd bepalend voor het menselijk handelen wanneer het om de eigen gezondheid gaat.
Misschien kunnen sommigen, die nu nog mengen, hun sigaret na het vaporiseren roken of nadat zij de joint puur hebben gerookt om zodoende alsnog hun verlangen te bevredigen. Op die manier zal menigeen die houdt van de dikke tabakjoint, zich pas goed bewust worden van het verschil van deze twee stoffen. Bovendien worden zo potentiële puur-rokers bij gemengd gebruik niet door de tabak belet om van de heerlijke bloesems te genieten. Puur is dus niet alleen gezonder, maar men kan door het weglaten van de tabak in het mengsel zelfs nieuwe vrienden maken. Smoke your Ganja raw!
Meer van Michael Knodt
Michael Knodt is cannabisjournalist. Tussen 2005 en 2013 was hij hoofdredacteur van Hanf Journal, maar tegenwoordig schrijft hij als freelance auteur en presenteert hij exzessiv.tv. Michael is ook een van de expert writers op het Sensi Seeds blog, waar je de volledige versie van dit artikel vindt.
(advertentie)